Naš doprinos procesu dodjele gradskih prostora za rad udruga

09_08_2023 / 10:35h  |  Autor: I.Z.  |  Foto: I.Z.
Naš doprinos procesu dodjele gradskih prostora za rad udruga

Uputili smo više od 30 prijedloga.

Info zona je u prethodnim mjesecima dala doprinos definiranju procesa dodjele gradskih prostora na korištenje udrugama. Smatramo da nema zdravog civilnog društva bez pravedne i transparentne podrške udrugama.

U svibnju smo okupili gotovo sve veće splitske udruge te smo zajedno detektirali ključne izazove dodjele gradskih prostora i Gradu Splitu uputili zajedničke preporuke. Na sastancima su sudjelovali predstavnici i predstavnice 17 udruga: Culture Hub Croatia Platforma za edukaciju, kreativnost i poticanje razvoja kroz kulturu; Liga za prevenciju ovisnosti; Mentor; ANST 1700; Festival mediteranskog filma Split; Info zona; Klub trudnica i roditelja Split; Udruga MoSt; Udruga osoba sa cerebralnom paralizom "Srce" Split; Udruga udomitelja i posvojitelja djece Tobolac; Udruga za fantastiku, igre i znanstvenu fantastiku F&ST; Udruga za kulturu i sport Pozitivna sila (suvremeni cirkuski kolektiv ROOM 100); Udruga za pomoć mladima "Help" - Split; Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce; Udruga za promicanje mentalnog zdravlja Feniks Split; Udruga za psihosocijalnu podršku Feniks te Udruga za zaštitu potrošača "Dalmatinski potrošač" - Split.

U srpnju smo na istu temu organizirali javnu diskusiju sa više od stotinu sudionika, među kojima su bili predstavnici više od 80 splitskih udruga. Nakon javne diskusije, Info zona je uputila svoje komentare u javnom savjetovanju o Nacrtu prijedloga odluke o dodjeli prostora na korištenje udrugama i ostalim organizacijama civilnog društva. Pohvalili smo činjenicu da Grad Split donošenjem ove Odluke prepoznaje važnost pravedne i transparentne podrške organizacijama civilnog društva. Posebno smo istaknuli spremnost Upravnog odjela za gradsku imovinu na suradnju sa zainteresiranom javnošću i aktivan doprinos pročelnice Maje Đerek javnoj diskusiji o ovoj temi. Ponovili smo da bi ovakva razina sudjelovanja zainteresiranih građana u procesu donošenja odluka trebala postati praksa, a ne iznimka. Uputili smo i više od 30 prijedloga za poboljšanje Odluke, odnosno procesa dodjele gradskih prostora za rad udruga.

Organizacija sastanaka, organizacija javne diskusije, promocija događanja, logistika prijave sudionika, moderiranje diskusije, osvježenje za sudionike, konzultacijske usluge... Sve je to Grad koštalo NULA eura. Info zona za Grad Split (još uvijek) radi besplatno.