MAG: festival pa sezona

30_08_2012 / 01:11h  |  Autor: KMaja
MAG: festival pa sezona

U Muzeju grada Splita i ove će se godine, treće u nizu, održati MAGfestival na koji stižu renomirani gosti. Nakon Festivala, kreće MAG sezona, u sklopu koje se organizira niz koncerata...

U Muzeju grada Splita i ove će se godine, treće u nizu, održati MAGfestival – od 30. kolovoza do 08. rujna Splićani i njihovi gosti imat će priliku poslušati pet koncerata mladih izvođača okupljenih u komornim sastavima. Zaslužni za to su inicijatori osnivanja Udruge mladih akademskih glazbenika – MAG, a sa jednim od njih, akademskim glazbenikom – gitaristom te profesorom matematike i informatike, Josipom Dragnićem, popričali smo uoči Festivala i nove koncertne sezone.

– Potaknuti činjenicom da u Splitu ne postoji festival komorne glazbe, Ivan Hut i ja smo 2010. godine osnovali Udrugu MAG kako bi pokrenuli taj projekt, ali i okupili mlade akademske glazbenike koji žive na području Grada i Županije. – kaže Josip.

Projekt su predložili ravnateljici Muzeja grada Splita, Elviri Šarić Kostić, koja je prihvatila ideju mladih glazbenika i pomogla im riješiti problem lokacije te omogućila potrebnu logistiku. Prve su godine, na šest rasprodanih koncertnih večeri, muzicirali samo članovi udruge, i to volonterski, no već dogodine projekt je prepoznat i od strane sponzora pa su se MAGovcima na pozornici pridružili i gosti iz Zagreba, a ova im je godina donijela najviše sponzora.

– Osim Muzeja grada Splita, koji je i suorganizator manifestacije od prve godine, ove godine nas podržavaju Ministarstvo kulture, Grad Split i Splitsko-dalmatinska županija, a supokrovitelj je Turistička zajednica grada Splita. Zahvaljujući najvećem budžetu do sada, dovodimo renomirane goste iz Zagreba i Rijeke, čime potičemo umrežavanje glazbenika iz cijele Hrvatske, što je jedan od ciljeva Udruge – ističe Josip. Ove godine Festival donosi još jednu novost – jedna izvedba će se održati u katedrali Svetog Duje.

MAGfestival je sada već brend, prepoznatljivi proizvod Udruge, ali to nije i jedini način na koji MAGovci obogaćuju kulturnu ponudu grada. Nakon Festivala, kreće MAG sezona, u sklopu koje se organizira niz koncerata u foajeu HNK, pinakoteci Gospe od zdravlja, Muzeju grada Splita te Svetom Duji. Članovi Udruge, Mirela Ivčević i Goran Tudor, pokrenuli su i Dane nove glazbe koji će Splićanima i ove jeseni predstaviti suvremenu glazbu.

Nisu se MAGovci ograničili u komunikaciji sa publikom samo na glazbu – vizualni identitet MAGfesta je pažljivo i profesionalno osmišljen. – Želimo postići sinergiju glazbe i vizualnog identiteta, za koji su zaslužni Karlo Kazinoti i Mišo Komenda – naglašava Josip.

Karte za ovu glazbenu poslasticu možete nabaviti na blagajni Muzeja grada, a osim što će vam omogućiti uživanje u glazbi izvrsnih mladih glazbenika, ulaznica vam otvara vrata za razgledavanje stalne postave Muzeja grada, kao i izložbe Car Dioklecijan i njegova palača u Splitu te Galerije Emanuela Vidovića. Detaljni program potražite na udrugamag.com.