Kvaka samozapošljavanja

19_08_2013 / 13:23h  |  Autor: I.Z.
Kvaka samozapošljavanja

HZZ joj je odobrio poticajna sredstva za samozapošljavanje u iznosu od 25 000 kuna, no nakon što je otvorila tvrtku i prikupila sve papire, saznala je da novac neće dobiti odjednom i to joj je zakompliciralo ideju. U čemu je problem?

- U veljači sam se prijavila za poticajna sredstva za samozapošljavanje preko Zavoda za zapošljavanje i nakon što sam izradila poslovni plan odobreni su mi poticaji od 25.000 kuna. No, nakon što sam u međuvremenu otvorila tvrtku i prikupila sve papire koje trebam dostaviti za realizaciju, saznala sam da novac neću dobiti odjednom, nego u ratama, što mi bitno mijenja stvari – ispričala je neugodno iznenađena čitateljica za portal jasam.hr.

>> Više prilika za nezaposlene!


Obročne isplate su im poremetile planove

- Nemam dovoljno vlastitog kapitala za početak poslovanja i planirala sam iskoristiti dio sredstava od Zavoda za to, a sada to neću moći i upitno je hoću li uopće moći krenuti, a taj mi je posao izuzetno važan jer želim raditi - pojasnila je. Prema informacijama s jednog internetskog foruma, nažalost, nije jedina koju je dočekalo neugodno iznenađenje i većina onih koji su ostavili komentare zbog toga je ljuta, jer kažu kako sve informacije govore o tome da su se poticaji ranije isplaćivali odjednom.

U Hrvatskom zavodu za zapošljavanje ukazuju na to kako se prije ulaska u samostalni projekt ipak treba dobro pripremiti i u Zavodu se dobro raspitati o tome kakva je praksa, odnosno kada mogu očekivati novac.
- Prema uvjetima i načinima korištenja sredstava za provođenje mjera iz nadležnosti HZZ-a, odobrena sredstava mogu se isplaćivati jednokratno i obročno, stoga je u i prethodnim godinama provedbe bilo obročnih isplata - kaže se u odgovoru glasnogovornice HZZ-a Matijane Blašković. Zavod prema osiguranim sredstvima u Državnom proračunu za mjere aktivne politike planira broj sudionika i prema tome određuje načine isplate sredstava, dodaje. Ukoliko se tijekom provedbe iskaže veći interes od procijenjenog i planiranog, odobrena sredstava se isplaćuju obročno, kako bi mjerom moglo biti obuhvaćeno što više nezaposlenih osoba.

Sredstva se dodjeljuju prvenstveno za redovno podmirenje doprinosa

Sredstva se dodjeljuju prvenstveno za redovno podmirenje doprinosa na plaću, a kako se oni plaćaju na mjesečnoj razini, obročna otplata novim poduzetnicima ne bi trebala stvoriti probleme, smatraju u HZZ-u.

Poticaji za samozapošljavanje u pravilu su namijenjeni dugotrajno nezaposlenim osobama, odnosno nezaposlenima koji su u evidenciji HZZ-a dulje od godinu dana, što može uključiti i mlade osobe, iako je za poticanje zapošljavanja mladih predviđen poseban paket mjera. Osim stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa, popularno zvanim volontiranje za 1600 kuna, Zavod subvencionira pola plaće poslodavcu koji zaposli za mlade od 25 do 29 godina bez radnog iskustva, kao i za dugotrajno nezaposlene do 29 godina, poslodavci za mladu osobu mogu ostvariti i pravo na sufinanciranje usavršavanja, ako je riječ o novozaposlenoj osobi.