Više prilika za nezaposlene!

18_06_2013 / 18:12h  |  Autor: G.B.  |  Foto: Željko Šunjić
Više prilika za nezaposlene!

Više od 11 tisuća mladih radi za 1600 kuna, a od srpnja će im se isplaćivati i troškovi prijevoza. Vlada uvodi i niz novih prilika za nezaposlene mlade - bez obzira na staž i stručnu spremu...

U Hrvatskoj trenutno ima više od 120 tisuća nezaposlenih mladih od 15 do 29 godina, no, u odnosu na prvih pet mjeseci prošle godine, u prvih pet mjeseci ove godine ih je 10% manje. Dobra vijest bi trebala biti i odluka Vlade da već od 01. srpnja uvede politiku Garancije za mlade koja će se primjenjivati na sve mlade do 29 godina koji šest mjeseci nakon izlaska iz sustava obrazovanja ne pronađu prvi posao. Riječ je o konceptu koji mladima jamči posao, novo obrazovanje ili osposobljavanje, a druge zemlje Europske unije ga planiraju uvesti tek početkom 2014. godine.

Od srpnja uz 1600 kuna i - troškovi prijevoza i motiv poslodavcu da te zadrži


Do sada je u stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa uključeno više od 11 tisuća mladih koji će se obradovati informacijom da će se svima koji koriste ovu mjeru od 01. srpnja plaćati i troškovi prijevoza u iznosu do 1000 kuna. Onih 40% koji 1600 kuna zarađuju u realnom sektoru imaju i razlog više za optimizam - država će godinu dana sufinancirati 50% udjela u bruto plaći mladoj osobi koju poslodavac nakon isteka stručnog osposobljavanja zadrži u klasičnom radnom odnosu.

Već zaposlene mlade osobe dobit će priliku da im država sufinancira od 25% do 70% troškova dodatnog obrazovanja kojim bi razvili svoja znanja i vještine.

Nastavlja se mjera prema kojoj mladi sa najmanje mjesec dana provedenih u evidenciji HZZa i bez više od godine dana radnog staža u struci donose svom poslodavcu dvogodišnje olakšice na bruto plaću, no izdavanjem potvrda pokušat će se više osvijestiti poslodavce o takvoj pogodnosti.

Posebne mjere za zapošljavanje gimnazijalaca i prvostupnika


Za gimnazijalce i prvostupnike koji se na burzi nalaze dulje od mjesec dana predviđena je mjera pomagača u nastavi koji se bave djecom s posebnim potrebama i djecom iz romskih obitelji, a uz deset mjeseci minimalca, država im plaća i troškove prijevoza u iznosu do 400 kuna.

Svi u dobi do 29 godina koji su mjesec dana na burzi, bez obzira na spremu i staž, moći će se prijaviti za posao voditelja projekata EU u nevladinim udrugama. Onima koji se žele obrazovati za to zanimanje država će u potpunosti platiti osposobljavanje, a šest mjeseci im je spremna i osigurati iznos pola minimalne bruto plaće.

Mladi u dobi do 29 godina bez obzira na spremu i staž koji su mjesec dana na burzi dobivat će naknadnu za rad u registriranim poduzetničkim inkubatorima. Uz 1600 kuna naknade, država pokriva i stvarne troškove prijevoza i troškove mentora.

Mladi u dobi do 29 godina sa završenom osnovnom ili srednjom školom koji su u evidenciji dulje od tri mjeseca imat će priliku od tri mjeseca do godinu dana stažirati na poslovima važnima za društvenu zajednicu i vezanima za očuvanje okoliša. Država im osigurava puni minimalac i plaćene troškove prijevoza u iznosu do 400 kuna.

Država će mladima do 29 godina, bez obzira na staž i spremu, godinu dana sufinancirati od 50% do 75% plaće ako se zapošljavaju u tvrtkama koje je osnovala udruga ili ustanova kao oblik socijalnog poduzetništva.

Besplatan završetak osnovne škole i  besplatno školovanje za zanimanje budućnosti


Mladi do 29 godina sa SSS, VŠS i VSS koji su najmanje mjesec dana u evidenciji HZZ-a imat će priliku besplatno se školovati za zanimanja budućnosti poput onih u području ekoindustrije, gospodarenja otpadom i energijom, novih IT usluga, novih usluga u području socijalne politike kao što su dadilje, njegovatelji starih i nemoćnih, pomoćni rehabilitatori za rad s osobama sa invaliditetom i slično.

Iako u europskim zemljama do 15% mladih napusti školovanje, a u Hrvatskoj svega 3 do 4 %, mladima do 25 godina koji nemaju ni osnovnu školu država bi financirala završetak školovanja.