Krenite na Vijeća u kulturi!

05_04_2013 / 11:47h  |  Autor: KMaja  |  Foto: Maya
Krenite na Vijeća u kulturi!

Drugo izdanje okruglog stola na temu kako (pre)žive mladi kreativci proteklo je u znaku Vijeća u kulturi Grada Splita. - Postupak dodjele sredstava iz proračuna je netransparentan - jedan je od zajedničkih zaključaka.

Ako je prvi okrugli stol na temu kako (pre)žive mladi kreativci protekao u znaku Doma mladih, njegovo drugo izdanje, održano u četvrtak predvečer u Info zoni, proteklo je u znaku Vijeća u kulturi Grada Splita. Maja Munivrana, pročelnica za kulturu i umjetnost Grada Splita, složila se sa nezadovoljnim pripadnicima nezavisne scene da je postupak dodjele sredstava iz proračuna netransparentan pošto sudionici natječaja nemaju pravo na uvid u ocjenu svoga projekta. – Članovi Vijeća za film i medijsku umjetnost i Vijeća za nakladništvo su protiv toga da se ocjene objavljuju – objasnila je Munivrana, dodajući da ona nema utjecaj na rad Vijeća niti ih može prisiliti na nešto. Franko Bušić iz udruge DADAnti ustvrdio je kako udruzi, koja realizira preko 70 kulturnih događanja, ove godine nije odobrena ni kuna, iako im je primarno izdavanje radova mladih splitskih umjetnika. – Udruga ne može odvolontirati ni financirati tisak – rekao je Bušić, na što mu je Munivrana odgovorila kako ni jedan projekt pred Vijećem za izdavačku djelatnost nije dobio ocjenu odličan ove godine.

Prijavite se na natječaj, uđite u Vijeća u kulturi

Na pitanje tko su članovi tih Vijeća i kako se biraju, odgovorila je kako se nakon izbora raspisuje javni natječaj. – Nezavisna scena nije slala svoje kandidate, to je problem. Član ne može biti predsjednik udruge ili ustanove koja se bavi kulturnom djelatnošću, ali član udruge može biti član Vijeća. Sad su izbori, izaći će natječaj, javite se! – kaže Munivrana.

Što se dinamike isplate tiče, u kulturi se ne ide preko ugovora ni računa, već su u pitanju donacije, što znači, ako nema novaca u blagajni ne isplaćuje se – objasnila je Munivrana zašto korisnici dobivaju sredstva u različitim fazama projekta. – Kada ostane novca u blagajni, dodjeljujemo i sredstva van natječaja, ali ove godine su nam skresali proračun, tako da nije ništa ostalo – dodala je.

Institucionalna kultura jede razjedinjenu nezavisnu scenu

Saznali smo da se za kulturu izdvaja 3,3 milijuna kuna, no u tu cifru ulaze plaće zaposlenika u kulturnim institucijama (sa božićnicama i regresima), kao i naknade za članove Vijeća u kulturi. – Institucionalna kultura jede nezavisnu – najživlji dio kulture u procesu strada. Trebate pogledati i koliko se novaca troši na gradske manifestacije! Vičite, govorite, govorite, političarima je bitno što se piše po medijima – rekla je Munivrana.

Nataša Kadin, predsjednica KUM-a, ustvrdila je kako je najveći problem nezavisne scene to što je razjedinjena. – Jedna udruga ne može ništa sama napraviti, trebali bi se ujediniti sa istim ciljem.

Na koncu je dogovoreno da se zajednički zatraži pristup ocjenama Vijeća za kulturu. Naizgled malen korak, no mogao bi biti značajan, barem kao početak prihvaćanja činjenice da su svi akteri nezavisne scene u sličnoj situaciji, bore se sa istim problemima, i mogu dosta naučiti jedni od drugih, ali je potrebna komunikacija.

Imaju dobar program, no Vijeće im je davalo jedinicu, a Grad ih ipak financirao

– Ocjena Vijeća je uvijek malo problematična, slože se da je nešto dobro, ali odluče da to nije u njihovoj nadležnosti pa projekt ocijene sa jedinicom – rekla je Munivrana. Ovaj problem je doživio svoju medijsku ekspoziciju zahvaljujući xSTaticu, kojemu je ove godine odbijeno financiranje od strane Grada. – Vi ste svake godine bili ocijenjeni sa jedinicom, ali bi vam, pošto smo znali da imate dobar program, dodjeljivali sredstva i bez preporuke Vijeća, pošto gradonačelnik uvijek ima zadnju riječ. Ove godine smo imali u proračunu pola milijuna kuna manje, pa smo dodijelili sredstva samo za projekte koji su ocijenjeni sa 4 ili 5 – objasnila je Munivrana. Sredstva za xSTatic su na koncu financirana iz Ureda gradonačelnika. – Voljeli bi da je ovo prošlo bez medijske pompe i da nas je Vijeće prepoznalo, nije ugodno čuti da su program u koji je uloženo toliko rada ocjenjivali sa jedinicom – zaključili su organizatori xSTatica.

Tko su članovi četiri splitska Vijeća u kulturi, možete pročitati na službenom webu Grada Splita – split.hr.