Za Dom - jedan sat malo je

02_02_2011  |  Autor: Pile
Za Dom - jedan sat malo je

Tribina u Info zoni okupila je tridesetak mladih koji su željeli saznati ili kazati – kako u Splitu (pre)žive mladi kreativci. Premda je tema Doma mladih pobudila mnogo interesa, prisutni su imali razumijevanja i ostavili pola sata za aktualiziranje drugih pitanja...

Još jedna tribina u Info zoni opravdala je očekivanja te u ponedjeljak okupila tridesetak mladih koji su željeli saznati ili kazati – kako u Splitu (pre)žive mladi kreativci. Sama tema Doma mladih, kojom je otvorena rasprava, uvijek je dovoljno aktualna i puna oprečnih stavova da joj vjerojatno ni čitav sat i pol ove tribine ne bi bio dovoljan. Premda je pobudila mnogo interesa, prisutni su imali razumijevanja i ostavili pola sata za aktualiziranje drugih pitanja.

Hoće li biti Kocke – ne zna se

Prezentacijom postignutih i planiranih aktivnosti oko dovršenja zgrade Doma mladih Miranda Veljačić iz udruge Platforma 9,81 pokušala je svim prisutnima približiti mnogogodišnji i višemilijunski projekt u čijoj realizaciji i sama aktivno sudjeluje. Tamara Visković, nekadašnja članica Poglavarstva zadužena za kulturu, a današnja voditeljica likovnog programa Multimedijalnog kulturnog centra, istaknula je da je prvotni projekt uređenja Doma mladih danas nerealan jer je građen za masovnu kulturu, za programe koji su danas financijski neodrživi te čak ni institucija poput HNK ne bi mogla realizirati takav program. Prostrani hodnici možda ostavljaju dojam neiskorištenosti prostora, no jedino tako zgrada može zadovoljiti sigurnosne uvjete te je nemoguće njihovo pregrađivanje s ciljem udomljavanja što većeg broja udruga, programa ili inicijativa.

Visković je iskoristila priliku da usporedi visinu ulaganja u druge kulturne ustanove pa je tako naspram četverogodišnjeg ulaganja od 8 milijuna kuna u Dom mladih, u Galeriju umjetnina uloženo 18 milijuna kuna, a u Knjižnicu Marka Marulića čak 22 milijuna kuna. Objašnjavajući nesrazmjer ulaganja sredstava u gornje etaže Doma mladih i u podrum u kojem djeluje klub Kocka, Maja Munivrana, pročelnica Službe za kulturu Grada Splita, napominje da je ugovor između Grada i Koalicije udruga mladih definirao ulogu KUMa kao stranu koja garantira postojanje vlastitih kapaciteta za uređenje i održavanje oko tisuću kvadrata nesuđene kotlovnice.

Krajem travnja KUMu ističe ugovor o najmu spomenutog prostora, no iako je izražena volja za produženje najma do isteka ugovora nije moguće potpisati novi ugovor - tvrdi Munivrana - tako da zapravo nema stopostotne garancije da će klub Kocka opstati u podrumu Doma mladih. Rješenje inspektorata za zaštitu od požara zbog kojeg u klubu posljednjih mjeseci nema koncertnog programa problem je koji  postoji, ali još nije identificiran, i na gornjim etažama zgrade. Spomenuto je i loše funkcioniranje skate indoor parka kojeg vodi udruga Atlantis te će se vjerojatno uskoro raspisati natječaj za novog korisnika prostora.

Može se i mimo natječaja

MKC za programe u gornjim etažama Doma mladih raspisuje godišnji natječaj, no programe iz područja suvremene umjetnosti moguće je predložiti tokom cijele godine – napomenula je Visković. Slično je prisutnima napomenula i Munivrana govoreći o financijskim sredstvima namijenjenih splitskoj kulturi. Osim kroz redovitu natječajnu proceduru, manje financijske potpore moguće je osigurati i mimo natječaja, tokom cijele godine. Možda će upravo takva potpora pripomoći održavanju kontinuiteta izlaženja studentskog časopisa Split Mind čiji su problemi u financiranju spomenuti.

Prijedlog da se na natječaju Službe za kulturu posebno izdvoje financijska sredstva za mlade i udruge mladih probudio je sumnju koliko bi to doprinijelo getoizaciji mladih i odbijanju njihovih projekata od strane drugih donatora zbog naizgled povlaštenog položaja u proračunu Grada.

Važnost traženja izvora financiranja izvan lokalne razine i budžeta Grada svojim primjerom ispričala je Antonia Kuzmanić iz cirkuske kompanije Room 100, nekadašnji Positive force. Zahvaljujući stranim donatorima osigurali su sredstva za europsku turneju, a od domaćih donatora prepoznati su tek nakon velikog međunarodnog uspjeha. Nažalost, u Splitu ne postoji prostor koji bi svojom funkcionalnošću mogao ugostiti njihovu nagrađivanu predstavu, no okrugli stol stvorio je priliku da u MKCu razmisle o prilagodbi pozornice Doma mladih. Veljačić je napomenula da prostor Doma upravo svojom nedovršenošću otvara mogućnosti prilagodbe raznim zahtjevima te da im oni rado udovoljavaju.

Okruglim stolom ponovno je oživljena davna, i u ladicama Banovine zaboravljena, ideja KUMa da Grad osigura prostor za oglašavanje neprofitnih događanja koja često nemaju sredstava za legalnu kvalitetnu promociju što znatno utječe na vidljivost takvih događanja.