Klub Zona kao program Chilltona!

03_10_2017  |  Autor: I.Z.  |  Foto: I.Z.
Klub Zona kao program Chilltona!

Info zona će program Klub Zona u narednoj sezoni uglavnom realizirati kao redoviti program Chillton bara. Realizirat će se najmanje 300 sati besplatnog programa - radionica, tematskih druženja, predavanja...

Nakon deset godina realizacije aktivnosti kluba za mlade u prostoru na Šperunu, Info zona će program Klub Zona u narednoj sezoni uglavnom realizirati kao redoviti program Chillton bara, dnevnog boravka na adresi Jadranska 1. Kroz program će se, od listopada 2017. do lipnja 2018. godine, realizirati više od 300 sati besplatnog programa i u 140 termina ponuditi 30 različitih događanja. Od ponedjeljka do subote, od 18 sati do ponoći, prostor će biti otvoren za druženje, čitanje i besplatno korištenje interneta, no kroz program Klub Zona ponedjeljci su prvenstveno rezervirani za višednevne radionice, utorci i srijede za tematska druženja, jednodnevne radionice i predavanja, a povremeno će se događanja realizirati i četvrtkom i subotom. Pored programa Kluba Zona, u Chillton baru realizirat će se i drugi programi i događanja.

Nakon radionice keramike, od siječnju će se ponedjeljkom održavati radionica pletenja, a u svibnju Biljoteka - edukacija o ljekovitom bilju. Osim Književnih čajanki, u listopadu i druženja u virtualnoj stvarnosti, utorak će biti termin i jednodnevnih radionica - u studenom dreamcatchera, u prosincu blagdanskog decupagea, u ožujku prirodne kozmetike, a u veljači i ožujku višednevne radionice izrade nakita od metala. Pojedina jednodnevna događanja ponovit će se i u drugom dijelu sezone. Srijede su jednom mjesečno rezervirane za Sociološke večeri, svakog mjeseca jedna je i Slobodna srijeda za predavanja, a ove godine Srednjoškolski književni klub počinje u travnju i održavat će se svake srijede do drugog tjedna lipnja. Prvim četvrtkom u mjesecu održavat će se Biciklopopravljaonica, od studenog jednom mjesečno i tematska druženja za studente u organizaciji udruge iTHEom, svako dva mjeseca na Stripaškim kružocima gostovat će akteri strip scene, u travnju počinje višednevna graffiti street art radionica, a u svibnju music talk show osoba s invaliditetom. Svako dva tjedna subotom će se igrati društvene igre, a program će biti bogatiji i za izložbe i tečaj znakovnog jezika.

KLUB ZONA U LISTOPADU

Biciklopopravljaonica / četvrtak, 5. 10. / 17:00 - 20:00
Biciklopopravljaonica plus: Krpanje buvela / petak, 6. 10. / 17:00
Večer društvenih igara: Ajmo se igrat! / subota, 7.10. / 20:00 - 00:00
Književna čajanka: Harry Potter i kamen mudraca * / utorak, 10. 10. / 19:00
Izložba Zrinke Ružičić: Asti Miša! / petak, 13.10. / 19:00 (Šperun)
Druženje u virtualnoj stvarnosti* / utorak, 17.10 / 17:00 - 22:00
Slobodna srijeda: U zemlji Asteka i Maja / srijeda, 18.10. / 20:00
Večer društvenih igara: Ajmo se igrat! / subota, 21.10. / 20:00 - 00:00
Književna čajanka* / utorak, 24. 10. / 19:00
Sociološka večer / srijeda, 25. 10. / 19:00
Stripaški kružok: Damir Ercegović / četvrtak, 26. 10. / 20:00
Radionica keramike* / ponedjeljkom, od 30. 10. / 18:00

*sudjelovanje je besplatno, no potrebna je rezervacija mjesta putem prijavnice dostupne na klub.infozona.hr.


Nakon ljetne stanke Biciklopopravljaonica se vraća kao dio ponude Kluba Zona, no u novom terminu - prvim četvrtkom u mjesecu, od 17 do 20 sati. U listopadu će se u sklopu splitske biciklopopravljaonice idućeg dana, u petak, 6. listopada, u 17 sati održati i radionica krpanja buvela.

Od prve listopadske subote (7. listopada) kreću i večeri modernih društvenih igara u organizaciji Udruge za fantastiku, igre i znanstvenu fantastiku F&ST. Večeri pod nazivom Ajmo se igrat! održavat će se svako dva tjedna, od 20 sati do ponoći, sve do kraja svibnja, uz tek poneku pauzu u prosincu i ožujku. Kao i prethodne dvije sezone, zainteresirani se mogu pridružiti drugim igračima, naučiti igrati novu igru ili donijeti svoju.

Književne čajanke, neformalni razgovori o unaprijed dogovorenim naslovima, u novoj sezoni održavat će se svako dva tjedna, utorkom u 19 sati. Prvi termin je 10. listopada, uz unaprijed određen naslov - Harry Potter i kamen mudraca. Književne čajanke vode tri mlade profesorice jezika koje i pišu osvrte na književna djela za svoj blog Djevojke koje čitaju. Za sudjelovanje na Književnoj čajanci nije potrebno predznanje o književnoj kritici, ali je potrebna rezervacija mjesta na klub.infozona.hr.

U ciklusu izložbi autora mlađe generacije, u listopadu će izložbu Asti Miša! otvoriti Zrinka Ružičić. Mlada akademska kiparica inspiraciju je pronašla u štakorima, a ovo joj je već treća samostalna izložba. Izložba je u programu Kluba Zona, ali otvara se u starom prostoru na Šperunu (Jerina 1) u petak, 13. listopada, u 19 sati i bit će otvorena do 3. studenog. Do 13. listopada otvoren je natječaj za izložbe u programu Kluba Zona u 2018. godini.

Druženje u virtualnoj stvarnosti u prethodnoj sezoni izazvalo je nemali interes pa svi oni koji nisu dobili priliku isprobati ovo čudo moderne tehnologije u utorak, 17. listopada, imaju novu priliku. Upotrebom HTC Vive, najnaprednije tehnologije za virtualnu stvarnost, moći će letjeti oko Zemlje, zaroniti u tamu morskih dubina ili se vratiti u prošlost i biti prvi čovjek koji je zakoračio na Mjesec. Sudjelovanje je besplatno, ali je potrebna rezervacija mjesta putem prijavnice na klub.infozona.hr kako bi se sudionicima dodijelio individualni dvadesetominutni termin u vremenu od 17 do 22 sata.

Jednom mjesečno, u Slobodnoj srijedi, gostovat će grupe i pojedinci koji će predstavljati svoja područja interesa - hobije, znanstvene teme, ideje, uspjehe, putovanja i slične teme. U srijedu, 18. listopada, u 20 sati putopisac Jurica Galić Juka ispričat će nove zgode i zanimljivosti u svom istraživačkom zanosu koji ga je nakon Azije odveo u zemlju Asteka i Maja.

Jednom mjesečno održavat će se i Sociološke večeri u organizaciji udruge Imaginacija – splitsko društvo sociologa. Mladi sociolozi te zainteresirana javnost bavit će se aktualnim društvenim temama, s naglaskom na građansko obrazovanje. Niz diskusija, predavanja i radionica o aktualnim društvenim temama počinje u srijedu, 25. listopada u 19 sati.

Tradicionalno druženje ljubitelja stripa uz gostovanja aktera strip scene u novoj će sezoni dobit će novo voditeljsko lice. Stripaški kružok održavat će se svako dva mjeseca, a prvo druženje zakazano je za četvrtak, 16. listopada, u 20 sati. Gost je predstavnik solinske strip scene i jedan od autora Lavandermana - Damir Ercegović!

Radionica keramike
prva je u nizu višednevnih radionica ponedjeljkom. Održavat će se od 30. listopada do kraja godine, ponedjeljkom u 18 sati. Sudjelovanje je besplatno, uz osiguran materijal i alat, no potrebna je rezervacija mjesta putem prijavnice dostupne na klub.infozona.hr.