Info zona je i oaza i rasadnik

03_02_2016  |  Autor: I. Z.  |  Foto: I. Z.
Info zona je i oaza i rasadnik

Dobrom početku nove godine doprinijelo je skoro 30 novih događanja te gostovanja u Rijeci, Šibeniku i Jelsi. Ako se po jutru dan poznaje, u 2016. godini Info zona će biti centar za mlade bez premca.

U prvom mjesecu u godini u medijima smo čitali o Info zoni kao oazi splitskih stripova . S više nego uspješno realiziranom radionicom stand-up komedije izgledno je da smo postali i rasadnik splitskih stand-up komičara i komičarki. Lijepo je bilo u Slobodnoj Dalmaciji pročitati i zaključak da gotovo da nema aktivne mlade osobe ili volontera u Splitu, ali i šire, koji nije barem jednom bio u Info zoni. Dobrom početku nove godine doprinijelo je skoro 30 novih događanja te gostovanja u Rijeci, Šibeniku i Jelsi. Ako se po jutru dan poznaje, u 2016. godini Info zona će biti centar za mlade bez premca.

>> Pročitaj najavu mjesečnog programa za veljaču

>> Posjeti klub.infozona.hr

Ne treba čuditi ni što je Slobodna u prva tri tjedna čak tri puta pisala o stripu u Info zoni, jer je već petog dana nove godine krenula šestodnevna Zimska škola stripa. Dvadesetak polaznika učilo je i unapređivalo vještine izražavanja u mediju stripa te inspiraciju tražilo u suzbijanju govora mržnje, razvijanju tolerancije i multikulturalnosti te borbi protiv nasilja nad ženama.

Na gostovanjima u Jelsi i Šibeniku Jakov Kusić, iskusni couchsurfer, objasnio je koncept koji za minimalan iznos novca pruža mogućnosti putovanja na destinacije po želji. Budućim putnicima udijelio je i poneki savjet te im ispričao najzanimljivije anegdote sa svojih putovanja.

Novo događanje u ciklusu Što je film bez sociologije? projekcijom dokumentarnog filma Blokada aktualiziralo je temu aktivizma mladih. Udruga Imaginacija okupila je dio splitskih sudionika studentskih prosvjeda 2009. godine te su oni obnavljajući uspomene u ispunjenoj Info zoni definitivno potaknuli na angažman nove generacije studenata.

Udruga Permakultura Dalmacija u Info zoni je održala treću splitsku Biciklopopravljaonicu. Mnogi su iskoristili priliku da besplatno uklone kvarove na biciklu, učine ga funkcionalnijim i sigurnijim te nauče održavati svoj bicikl. Kao najava dolaska splitske Biciklopopravljaonice u Info zonu održala se tematska radionica krpanja zračnica.

U trećem kolu Kvizanja na putu do finala i kino ulaznica bila su pitanja iz područja filmske umjetnosti, a sudjelovalo je maksimalnih deset ekipa. Iako je prijavljena bila i jedanaesta ekipa, mjesto za ekipu koja bi kviz pratila na nogama ipak je ostalo prazno.

Na novom Stripaškom kružoku Ivana Svaguše gostovala je Sonja Gašperov. Predstavila je svoj novi strip u seriji Vučine - Površina. Pred tridesetak ljubitelja stripa, u ugodno ispunjenoj Info zoni, pridružio joj se Vladimir Šagadin, glavni urednik izdavačke kuće 2x2.

Iako našu publiku čine uglavnom mladi stariji od 20 godina, i oni mlađi su u većem broju pronašli nešto za sebe. Tema novog razgovora Književnog kluba Irene Delonge Nešić bio je Nehajevljev roman Bijeg. Uz ugodan razgovor, dvadesetak srednjoškolaca spremnije će dočekati esej na državnoj maturi.

Spremniji u odluci o izboru studija bit će srednjoškolci i studenti preddiplomskih studija koji su se došli na informirati o mogućnostima diplomskih studija u Velikoj Britaniji. Predstavnica organizacije UniWorld Hrvatska upoznala ih je sa novostima u dostupnosti diplomskih studija te ih ukratko informirala o prijavnom procesu i dostupnim studijskim programima.

Uz dojmove i anegdote s volonterske prakse Iva Jurjev nas je odvela na kratko putovanje u Finsku, a dvadesetak prisutnih iskoristilo je priliku i da od predstavnika AIESEC-a sazna više informacija o mogućnostima, uvjetima i dostupnosti volonterskih praksi u stranim zemljama. Vrijedno je zabilježiti i da se tim povodom prvi put u povijesti splitska ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska javila iz prostora Info zone :)

Na početku godine javnosti je predstavljano drugo izdanja splitske USE-IT mape - informativne, zabavne, besplatne, nekomercijalna i u svemu originalne mape koja je sve veći hit među mladim putnicima i djelatnicima u turizmu. Zbog očekivano velikog interesa ugodno druženje preselili smo u klub Quasimodo.

U Quasimodu se održala i završna večer višednevne stand-up radionice koju je u Info zoni vodila Marina Orsag, odnedavno jedna od deset najboljih stand up komičarki svijeta. Nije svih 17 polaznika i polaznica skupilo hrabrosti nastupiti u Quasimodu, no smijeha, novih poznanstava i dobre vibracije nije nedostajalo, a čini se da ekipa ne namjerava stati na tome.

U jedanaestoj Noći muzeja, drugu godinu zaredom, studenti Umjetničke akademije u Splitu otvorili su u Info zoni izložbu svojih završnih radova. Javnosti se predstavilo pet studentica Odsjeka za likovnu kulturu i likovnu umjetnost. Prvi posjetitelji izložbe, i prije njenog otvaranja, bili su gosti na predavanju u ciklusu Mala škola sociologije u organizaciji udruge Imaginacija. Krešimir Krolo pričao je o gamerima i gamerskoj (sub)kulturi te je pozornost posvetio rezultatima istraživanja provedenog 2014. godine.

Ne treba zaboraviti da se u siječnju nastavio održavati Tečaj hrvatskog znakovnog jezika, radionica pletenja, radionica stripa te večeri modernih društvenih igara koje u Zonu donose organizatori FantaSTikona.

Nakon događanja u Info zoni - dođi na after!

Da bismo znali kako na najbolji način realizirati aktivnosti u Info zoni, potrebna nam je povratna informacija korisnika, čak i onih koji su odustali od sudjelovanja. Nije potrebno više od 1 minute za odgovoriti na par jednostavnih a nama jako važnih pitanja. Anketa je u potpunosti anonimna i molimo te da odgovariš iskreno, svaka kritika nam je dobrodošla pa i ako je negativna.

Pomozi nam da što kvalitetnije organiziramo događanja namijenjena informiranju i educiranju mladih, poticanju na sudjelovanje u kreiranju politike prema mladima, kvalitetnom provođenju slobodnog vremena mladih te jačanju organizacija mladih - klikni na infozona.hr/after!