I u veljači tjedno nova događanja

31_01_2016  |  Autor: I. Z.  |  Foto: Mate Žaja
I u veljači tjedno nova događanja

Od drugog tjedna rujna prošle godine nismo imali tjedan bez novih događanja. Tako će biti i u veljači u kojoj uz nastavak starih aktivnosti donosimo i 17 novih događanja - druženja, edukacija, predavanja i izložbi.

Od drugog tjedna rujna prošle godine Info zona nije imala tjedan bez novih događanja. Tako će biti i u veljači u kojoj se, uz nastavak starih aktivnosti, donosi i 17 novih događanja - druženja, edukacija, predavanja i izložbi.

Na početku mjeseca, u utorak, 2. veljače, točno u podne Liga za prevenciju ovisnosti predstavit će projekt DOP - društveno odgovorno poduzetno namijenjen mladima od 18 do 29 godina koji žele razvijati poduzetničke ideje te vještine za poduzetništvo i socijalno poduzetništvo.

Udruga Permakultura Dalmacija u subotu, 6. veljače, od 12.30 do 16.30, ponovno useljava splitsku Biciklopopravljaonicu u Info zonu. Prilika je to da svi zainteresirani besplatno uklone kvarove na biciklu, učine ga funkcionalnijim i sigurnijim te nauče održavati svoj bicikl. Također se mogu pridružiti volonterskom timu Biciklopopravljaonice.

I u veljači se nastavljaju subotnje Večeri modernih društvenih igara na kojima igre u 19.30 donosi ekipa FantaSTikona te im se možete pridružiti za stolom ili donijeti svoje omiljene društvene igre.

Od 8. do 12. veljače u 17 sati održavat će se novinarska radionica. Mate Prlić, urednik Dalmatinskog portala, u teoriji i praksi tijekom petodnevne radionice, polaznicima će prenijeti dio svog bogatog novinarskog i uređivačkog iskustva rada u nekoliko medija. Prijavnica je na klub.infozona.hr!

U veljači će se u ciklusu Što je film bez sociologije prikazati nagrađivani dokumentarni film Veliki dan, redatelja i scenarista Đure Gavrana. Film na duhovit i lucidan način analizira hrvatsku kulturu vjenčanja i promatra je kroz priču tri mlada para od Zagreba do Bosne. Termin projekcije je 9. veljače u 19 sati, a nakon projekcije filma obilježit će se prva godina djelovanja udruge Imaginacija.

Iako je dio ekipe Filmskog kluba već više od godine dana ustrajan u otkrivanju i analiziranju simbola, metafora, pogrešaka i skrivenih informacija koje se nalaze u filmovima, rado za stol primaju nove sugovornike. Nova druženja planiraju se 9. i 23. veljače u 19 sati.

Četvrto kolo Kvizanja Info zona organizira u suradnji s udrugom Naš Hajduk, ususret 105. rođendanu najtrofejnijeg hrvatskog nogometnog kluba. Veliko finale izborit će dvočlana ekipa koja 10. veljače od 20.30 pokaže najbolje znanje o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Hajduka - i prije svega se prijavi preko klub.infozona.hr!

Od 15. veljače kreće višemjesečna Škola programiranja! Održavat će se ponedjeljkom, četvrtkom i petkom od 17 do 18 sati, a vodit će je mladi iskusni web developer. Stečena znanja i za vrijeme edukacije realizirane aplikacije znatno će povećati konkurentnost sudionika na tržištu rada. Prijavnica je na klub.infozona.hr!

Imaginacija - splitsko društvo sociologa u suradnji sa Savjetom mladih Grada Splita predstavit će 15. veljače u 19 sati rezultate istraživanja Reproduktivno zdravlje mladih grada Splita. Najavit će se i što Savjet mladih planira poduzeti nakon objave rezultata.

Peto druženje Književnog kluba održat će se u utorak, 16. veljače, u 19.30 i bit će posvećeno prvom dramskom romanu iz trilogije Miroslava Krleže. Gospoda Glembajevi naslov su s državne mature pa će Ireni Delongi Nešić, voditeljici kluba, opet u najvećem broju sugovornici biti srednjoškolci, no Književni klub otvoren je za sve zainteresirane.

Na tribini koja će se održati u srijedu, 17. veljače u 18 sati, aktualizirat će se pitanje koliko kvalitetno stipendije Grada Splita za učenike, studente i doktorande odgovaraju na stvarne potrebe. Očekuje se sudjelovanje predstavnika studentskih organizacije i Grada Splita te učenika, studenata i doktoranta koji će iznijeti svoje stavove.

Novo putopisno predavanje 17. veljače u 20 sati vodi nas u - Meksiko! Ana Radelja šest je tjedana bila u Meksiku na AIESEC-ovoj volonterskoj praksi. Proputovala je gotovo cijelu državu, upoznala ljude i kulturu te uživala u odličnoj hrani.

Stripaški kružoci Ivana Svaguše doprinos su jačanju bogate, ali raspršene, splitske strip scene. U petak, 19. veljače, u 20 sati zaljubljenici u strip imat će prigodu razgovarati sa Matkom Vladanovićem, trenutno najaktivnijim spisateljem hrvatske strip kritike.

Nakon poraza u gradskom debatnom natjecanju, učenici viših razreda OŠ Ravne njive odlučni su u namjeri da dokažu svoje debatne sposobnosti te su kolege izazvali - na revanš. U subotu, 20. veljače točno u podne, s tezom - Treba uvesti školske uniforme u škole - suprotstavit će im se kolege iz OŠ Pujanki.

U utorak, 23. veljače, u 19 sati udruga Imaginacija održat će još jedno predavanje u ciklusu Mala škola sociologije ODGOĐENO. Dr. sc. Mirko Bilandžić u svom će predavanju govoriti o suvremenim sigurnosnim izazovima te koliko je terorizam uistinu prijetnja hrvatskim građanima.

Na radionici reciklaže odjeće ReciklirAJMO! sudionici će praktičnim radom naučiti osnove šivanja i krojenja. Voditeljica radionice, Mia Perdić Lukačević, prenijet će im znanje kako od starih odjevnih i ukrasnih predmeta napraviti nešto sasvim novo. U srijedu, 24. veljače, formirat će se dvije grupe - jutarnja od 9 do 13 sati te popodnevna od 17 do 21 sat. Prijavnica je na klub.infozona.hr!

Što se sve od studenog prošle godine isplelo na radionici pletenja te što se recikliralo na radionici reciklaže odjeće ReciklirAJMO! vidjet ćemo na zajedničkoj izložbi radova koja će se otvoriti u petak, 26. veljače, u 19 sati.

Biciklopopravljaonica će i u veljači imati posebno izdanje na kojem će baviti samo jednom vrstom kvara - kojeg svatko može naučiti ukloniti. Koji će to biti kvar i ti možeš predložiti na Biciklopopravljaonici koja će se održati 6. veljače. Tematska radionica održat će se 27. veljače u 12:30.

Novinarska sekcija održava redovite sastanke, a nastavljaju se i edukacije za montažere, reportere i anketare angažirane u radijskoj emisiji. Nastavlja se i Tečaj hrvatskog znakovnog jezika, radionica stripa te radionica pletenja. U veljači će iz tiska izaći osmi broj magazina Info zona koji će se dijeliti na mjestima okupljanja mladih.

Već možemo najaviti - ožujak

Za ožujak već možemo najaviti predavanje Potencijali fortifikacijskih objekata - šibenska praksa, Filmsku radionicu, Radionicu komunikacije, informativno događanje o mogućnostima mobilnosti u organizaciji udruge Erasmus Student Network, novo Kvizanje, nastavak Filmskog kluba, novo druženje Književnog kluba te nastavak ciklusa Mala škola sociologije i Što je film bez sociologije u organizaciji udruge Imaginacija.

Aktivnosti se realiziraju uz institucionalnu podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva te financijsku podršku Ministarstva socijalne politike i mladih, Grada Splita i Fondova Europskog gospodarskog prostora i Kraljevine Norveške.