HZZ otvara Centre za mlade

28_08_2013 / 11:36h  |  Autor: G.B.
HZZ otvara Centre za mlade

Krajem srpnja otvoren je prvi Centar za mlade Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u kojem su na jednom mjestu objedinjene postojeće usluge Zavoda prilagođene mladima, a savjetnici u Centru posebno su osposobljeni za rad s mladima.

U Zagrebu je krajem srpnja otvoren prvi Centar za mlade Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a trebao bi postati ključno mjesto pružanja podrške u provedbi programa Garancija za mlade. Na jednom mjestu, u izdvojenom fizičkom prostoru, objedinjene su postojeće usluge Zavoda prilagođene mladima, a savjetnici u Centru posebno su osposobljeni za rad s mladima.

>> Više prilika za nezaposlene mlade!


Objedinjene su sve usluge Zavoda prilagođene mladima

Centar će svoje aktivnosti usmjeriti na procese pripreme za zapošljavanje i planiranja karijere mladih, na suradnju s poslodavcima i ostalim zainteresiranima u cilju definiranja i provedbe aktivne politike zapošljavanja mladih, na poticanje mladih na pokretanje vlastitog posla, odnosno samozapošljavanje, zatim na razvoj socijalnog poduzetništva u kojem će nositelji biti mlade osobe te na poticanje mladih na volonterski rad.

Za sada je Centar za mlade HZZ-a otvoren samo u Zagrebu te u njemu radi 16 savjetnika, a planirano je da se do kraja 2013. otvore centri u ostalim gradovima - u sjedištima područnih ureda Zavoda.

Na putu prema zapošljavanju - ili obrazovanju, ili osposobljavanju, ili osnaživanju poduzetničke inicijative ili...

Na info točki u sklopu Centra korisnici mogu dobiti sve relevantne informacije o svojim pravima i obvezama vezanima uz prijavu i evidenciju Zavoda te se upoznati s onim aktivnostima Zavoda koje su usmjerene na smanjenje stope nezaposlenosti.

Kao i dosad, nakon što se mlada osoba prijavi u evidenciju nezaposlenih, slijedi individualno informiranje, odnosno susret sa savjetnikom za zapošljavanje tijekom kojeg će se utvrditi smjer aktivnosti vezanih za rješavanje pitanja nezaposlenosti poput, naravno, zapošljavanja, ali i nastavka obrazovanja, stručnog osposobljavanja, osnaživanja poduzetničke inicijative i slično. Savjetnici su raspoređeni prema zanimanjima osoba te su blisko upoznati s njihovim očekivanjima i potrebama.

Sve više nezaposlenih samozapošljava se uz podršku i financijsku potporu HZZ-a

U HZZ-u ističu porast broja zahtjeva i korisnika mjere samozapošljavanja koja je namijenjena svim nezaposlenim osobama bez obzira na njihovu dob i vijek njihove prijave u evidenciji nezaposlenih. Sve osobe koje imaju poduzetničku inicijativu, čak i ako ona nije razrađena do razine da predstavlja konkretan projekt, mogu dobiti podršku – od razrade poslovnog plana do financijske potpore u iznosu od 50% ukupnog godišnjeg troška te praćenja rada u prvoj godini poslovanja.