Službeno DA za Erasmus+

20_11_2013 / 10:57h  |  Autor: A.M.
Službeno DA za Erasmus+

Odobren je Erasmus+ kojem je cilj do 2020. u mobilnost uključiti čak četiri milijuna ljudi. S obzirom na to da je jedan od glavnih ciljeva ovog programa smanjiti broj nezaposlenih, stiže u pravo vrijeme.

Europski je parlament 19. studenoga odobrio Erasmus+, program za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport, kojem je cilj do 2020. u mobilnost uključiti čak četiri milijuna ljudi, i to ne samo studente, nego i nastavnike i volontere. Program počinje u siječnju 2014. godine.

>> Erasmusovaca ima 3 milijuna!


Da se mobilnost odbija pokoriti krizi, pokazuje podatak da će se za provedbu ovog sedmogodišnjeg programa osigurati 14,7 milijardi eura, što je 40 % više u odnosu na proračun za sadašnje programe. Program Erasmus+ u sebi će ujediniti postojeće programe, Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius, Grundtvig, kao i programe Youth in Action, Erasmus Mundus, Tempus, Alfa i Edulink.

S obzirom na to da je jedan od glavnih ciljeva ovog programa smanjiti broj nezaposlenih, stiže u pravo vrijeme. Od njega bi trebalo profitirati oko 2 milijuna studenata, koji će se moći školovati u inozemstvu (a predviđeno je i oko 450 tisuća pripravničkih mjesta), zatim oko 650 tisuća učenika koji će dobiti priliku za studiranje, osposobljavanje ili rad u inozemstvu, a nastavnici i drugi koji rade s mladima  moći će raditi ili odraditi osposobljavanje u inozemstvu.

Osim toga, više od pola milijuna mladih moći će volontirati u nekoj stranoj zemlji ili pak sudjelovati u razmjenama mladih, a obrazovne institucije i poduzeća dobit će potporu za stvaranje više od 300 saveza znanja i saveza sektorskih vještina u svrhu poticanja zapošljivosti, inovacija i poduzetništva.

Treba napomenuti i da je ovo prvi put da jedan ovakav program predviđa sredstva i za sport - a sve da bi se pridonijelo borbi protiv prekograničnih prijetnji poput namještanja utakmica i dopinga.