Erasmusovaca ima 3 milijuna!

17_07_2013 / 23:12h  |  Autor: Ana Marković
Erasmusovaca ima 3 milijuna!

Do danas je unutar programa Erasmus tri milijuna studenata imalo priliku dio studija ili stručnu praksu odraditi u inozemstvu, a od siječnja kreće program pod nazivom Erasmus+...

Jedan je od najuspješnijih projekata Europske unije svakako program akademske mobilnosti Erasmus, unutar kojeg je u razdoblju od 1987. godine do danas tri milijuna studenata imalo priliku dio studija ili stručnu praksu odraditi u inozemstvu. Prednosti Erasmusa nije teško nabrojati: putovanje, usvajanje ili usavršavanje stranog jezika, samostalnost u multikulturalnoj sredini i, dakako, veće šanse za zaposlenje nakon studija samo su neke od njih.

Program koji se vjerojatno najuspješnije odupire ekonomskoj krizi dobit će u siječnju 2014. novo ime: Erasmus+. Osim plusa u nazivu, veliki mu je plus i činjenica da je stvoren s ciljem da do 2020. akademski mobilizira čak četiri milijuna ljudi, i to ne samo studenata, nego i nastavnika i volontera. Naime, Erasmus+ zamijenit će postojeće programe za cjeloživotno obrazovanje (Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius, Grundtvig), kao i programe Youth in Action, Erasmus Mundus, Tempus, Alfa i Edulink.

Ova je vijest svakako pokazatelj napretka europske politike prema mladima i efekta koji je Europski forum mladih postigao u radu na uklanjanju ograničenja u mobilnosti mladih. Ako želite saznati više o Erasmusu i kako postati jedan od milijuna mobilnih studenata, posjetite ec.europa.eu.