Dvostruka moć umjetnosti

29_03_2017  |  Autor: Maja Karačić  |  Foto: Iztok Vidmar/TKP
Dvostruka moć umjetnosti

Atmosfera u klubu Kocka ovoga će petka biti uzavrela – stižu Trobecove krušne peći! Petorka ovaj put promovira novi album, Ether, snimljen uživo, prije nešto više od dvije godine na nastupu o kojem se još priča, upravo u klubu Kocka.

Atmosfera u klubu Kocka ovoga će petka biti uzavrela – stižu Trobecove krušne peći! Petorka ovaj put promovira novi album, Ether, snimljen uživo, prije nešto više od dvije godine na nastupu o kojem se još priča, upravo u klubu Kocka.

– Snimanje koncerta se je dogodilo sasvim spontano zahvaljujući Marku Perčiću Suli iz Kocke, i nije bilo planirano. Preslušavajući snimljeni materijal složili smo se oko toga da ga podijelimo, u formi vinilnog zapisa i CD-a, sa ljudima koji poštuju naš glazbeni pogled na sadašnji civilizacijski nivo. Snimku je miksao i masterirao Hrvoje Pelicarić. Ali uglavnom nam ljudi snime koncerte i onda nam to šalju, pa im se ovim putem iz srca svima zahvaljujemo – objašnjava Mario Barišin, basist grupe.

Trobecove krušne peći specijalizirali su se za neuobičajena izdanja – u njihovoj diskografiji teško je pronaći službeni zapis iz studija kreiran u namjeri da se napravi album, pa se nameće pitanje –preferiraju li bilježiti svoj zvuk isključivo na živoj svirci? – Studio je veliko dječje igralište koje posjeduje određena generička i inspirativna svojstva različita od živog, vremenski ograničenog nastupa i naboja – dva različita pristupa mijenjanja glazbene stvarnosti, koja jednakim intenzitetom raspiruju maštu svakog glazbenika. TKP obožavaju i jedno i drugo igralište i njihovu ćud – komentira Gordan Dorvak, bubnjar.

Na pitanje rade li na novim pjesmama i imaju li u planu osvježiti još koju pjesmu iz opusa Viva Gloria, Ivan Vinski, gitarist benda, odgovara: – Najveća tajna umjetnosti je njena dvostruka moć; prvi put kada je stvarana, drugi put kad je prezentirana javnosti. To su dobro znali orfički pjesnici koji su tvrdili da umjetnost u čovjeku kreira novo biće i da takav čovjek konzumiranjem umjetnosti više nikada neće biti isti; postaje bolji, plemenitiji. To dobro znaju i TKP i ne mogu bez toga. U planu nam je još jedino, stalno osvježivanje čula. Okusa, opipa , sluha...

Bend ne zanemaruje zajedničko vrijeme izvan pozornice. – Naše probe su redovno prepune ritma i obratno; naši ritmovi su redovno prepuni proba… i da, nalazimo se pred koncerte... redovno… dok se cijela civilizacija bori protiv prirode, koja je beskonačna, mi se prirodno nalazimo na probama –kaže Darko Begić, vokal benda.

Na pitanje eksperimentiraju li sa novim instrumentima, efektima,pristupima glazbi i novim načinima interpretacije pjesama, ili su definirali “formulu” kojom su zadovoljni, Damir Kafka, saksofonist i perkusionist, odgovara: – Definirana ‘’formula’’ je radost stvaranja koja ima direktnu vezu sa našim sudbinama i njome smo zasad zadovoljni, a služi nam i kao kurzor, za šetnju kroz sve što si nabrojala.

Što dakle možemo očekivati u petak? – Možete očekivati ‘prekomjernu’ dozu pozitivnog naboja - zračenja ljudi, koji pomicanjem svijesti nadilaze stare forme života i rješavaju se bremena prošlosti, koja je samo slika, nije realnost. Dobiti ćete sve novo ... sa omamljivim šarmom prošlosti – najavljuje Dorvak.

S obzirom na snažnu vezu između ovog i prošlog nastupa Trobecovih krušnih peći u Kocki podsjetit ćemo i na razgovor s njima prije nešto više od dvije godine.


Izložba grafika u galeriji Praktika
Album je ilustriran grafikama Ivana Vinskog, na što su se odlučili, kaže Barišin, iz želje da sve vezano uz bend rade sami, te da tako zaokruženi uradak ponude publici, prijateljima i sebi. – U veljači 2016. sam započeo crtačko istraživanje ritma; odnosno, ritmičkog crteža i opijen, u ‘inkubacijskoj crtačkoj vrućici’ se potapao sve dublje u bjelinu papira. Početkom svibnja, u Milni na Braču su ilustracije prepune strasti i meditativnog tkiva, inicirane morskom vodom kao poveznicom zvuka i crteža - odrasle… i sada divljaju u prepunoj snazi svoje mladalačke obijesti. Vlasnici vinila Ether već naveliko ispredaju priče o čaroliji „Tišine“ koja nebeskom silinom u tamnim noćima izbija sa omota ploča – kaže autor grafika. Publika će radove moći prvi put vidjeti u originalnom formatu u galeriji Praktika.

Dopustite da Ether poteče kroz vas
– Ether je element koji je vezan za čulo sluha i manifestaciju onoga što čujemo: zvuk i zvuk tišine, zvuk koji je sveprisutan i svemoćan. Filozofije i znanja drevnih civilizacija govore da je zvuk izvor svega stvorenog; što znači da zvukom i rezonancijom možemo postići sve. Odgovoran je za sporazumijevanje jer je povezan s komunikacijom i slušanjem – objašnjava inspiraciju za ime albuma Vinski. Album sadrži 13 pjesama, sedam ih je i na ploči, od čega ih pet do sada nije bilo objavljeno. Premda ništa ne može reproducirati iskustvo žive svirke, ovaj se zapis najbolje moguće približio originalu, i pruža osjećaj benda koji dominira prostorom, bez suvišnih efekata i previše buke iz publike. – Stavite Ether na gramofon i dopustite mu da bez otpora poteče kroz vas, postati ćete izuzetno spontani i apstraktni, osjetiti prirodne sile na poseban način i intuitivno se uštimati na njih – poziva Vinski.