Što znaš o rođenju Lijepe naše?

25_06_2014 / 10:07h  |  Autor: Marja Radić  |  Foto: sxc.hu
Što znaš o rođenju Lijepe naše?

Dan državnosti, točnije rečeno, rođendan naše državice prigoda je za pročitati što o rođenju Lijepe naše kaže gospođa Povijest.

Eto, još jedan praznik - Dan državnosti. Točnije rečeno, rođendan naše državice i prigoda za pročitati što o rođenju Lijepe naše kaže gospođa Povijest.

>> Zašto slavimo Dan antifašističke borbe


Hrvatsko republičko vodstvo se u vrijeme dezintegracije Socijalističke federativne republike Jugoslavije (SFRJ) oslonilo na ustavne promjene u Jugoslaviji 1974. godine po kojima su republike i autonomne pokrajine dobile određenu samostalnost, a jugoslavenski narodi pravo na samoodređenje do odcjepljenja od federacije. Kako dogovor između šest predsjednika jugoslavenskih republika nije postignut, odlučeno je da se provede referendum o ostanku pojedinih republika u sastavu Jugoslavije, odnosno o njihovu izlasku iz federacije i mogućem ulasku u konfederaciju.

Na referendumu u Hrvatskoj, koji se održao 19. svibnja 1991. godine, oko 94% glasača izjasnilo se za izlazak Hrvatske iz Jugoslavije i stvaranje samostalne i suverene hrvatske države. Taj referendum je vrlo važan jer je na temelju jasno izražene volje goleme većine hrvatskog stanovništva Sabor RH posebnom Ustavnom odlukom 25. lipnja 1991. godine donio Deklaraciju o uspostavi suverene i samostalne Republike Hrvatske. To je jedan od najznačajnijih hrvatskih povijesnih događaja. - Rođena je država Hrvatska! Neka joj je dug i sretan život! - rekao je nakon izglasavanja samostalnosti prvi predsjednik Hrvatskoga sabora, Žarko Domljan.

I, znam, reći ćete - što ja to danas imam slaviti kada ekonomska kriza nikada nije bila veća, broj nezaposlenih se smanjuje samo zbog ljetne sezone, političari ili ne rade uopće ili rade na štetu naroda? Da ne govorimo o tome koliko smo ih puta uhvatili s prstima u pekmezu, a ostatak Europe to ne zanima jer će u svakom slučaju ona dobiti svoj dio kolača. Još smo izgubili od Meksika na Svjetskom prvenstvu! Što ja to imam slaviti kada mi ova država nije dala ništa?

Nećete vjerovati, ali imate. Od 1102. do 1991. godine Hrvatska je bila pod tuđom čizmom. Sigurno je bilo dobrih dana, ali je bilo više onih kada Hrvatima nisu dozvoljavali mnogo toga, kada su u krvi gušili svaki povišeni glas, a pogreške naših predaka skupo naplaćivali.

Od osnutka naše Hrvatske ne moramo se toga bojati. Možemo se bojati jedino samih sebe ukoliko ne cijenimo ono što imamo: Slobodu i Državu za koje su mnogi prije 23 godine dali živote. I kao takvi, svoji i tvrdoglavi, možemo povisivati glas, boriti se za ono što hoćemo i trebamo, opet zajedno veseliti se pobjedama naše reprezentacije; sada kada smo svi zajedno u jednoj kući to je lakše.

Jednom je John Fitzgerald Kennedy rekao: Nemojte pitati što vaša zemlja može učiniti za vas. Pitajte što vi možete učiniti za svoju zemlju. Upravo ta rečenica bi nama trebala biti misao vodilja. Budimo ono što želimo dobiti. Jedino tako možemo promijeniti svijet.