Centri znanja proizvode promjene

11_09_2013 / 11:32h  |  Autor: KMaja
Centri znanja proizvode promjene

- Centri znanja proizvode promjene unutar sustava, daju organizaciji stabilnost i otvaraju mogućnosti za proširivanje djelovanja - istaknuto je na predstavljanju Mreže mladih Hrvatske i saveza udruga Clubture u sklopu Dana Centara znanja.

U sklopu obilježavanja tjedna otvorenih vrata udruge MoSt u utorak je u Gradskoj knjižnici Marka Marulića održan Dan Centara znanja u Splitu na kojem su se, pod zajedničkim nazivom Djelovanje mladih i nezavisna kultura, predstavili Mreža mladih Hrvatske i savez udruga Clubture.

Okupljene je pozdravila Đordana Barbarić, predsjednica udruge MoSt, najavivši mladu ekipu iz MMH-a i Clubture konstatiravši da u dvorani nema puno ljudi, pa ni predstavljanje neće biti previše formalno.

Iz škola moraju izlaziti aktivni, kompetentni mladi ljudi, svjesni svojih prava i odgovornosti

Mrežu mladih Hrvatske predstavile su Mirela Travar, glavna tajnica, te Monika Rajković, voditeljica programa Prava mladih. Travar je istaknula bitne odrednice djelovanja MMH-a, poput osnaživanja lokalnih udruga, provođenja istraživanja o diskriminaciji mladih na tržištu rada, edukacijama koje provode na godišnjoj bazi, te pokretanju strukturiranog dijaloga s mladima. – Javne politike i strategije rade se bez da se mlade išta pita, a kroz strukturirani dijalog se to po prvi puta promijenilo – naglasila je. Istaknula je i performans koji je MMH održala na Međunarodni dan mladih. Njime su upozorili na to da je svaka četvrta mlada osoba u riziku od siromaštva – radi se o brojci od cca 200 000 mladih. – Odgovorni dionici se bave simptomima, a ne rješavanju problema, čega je primjer i stažiranje za 1600 kn – zaključila je.

Rajković je obrazložila program građanskog odgoja i obrazovanja i potrebu za uvođenjem takvog sadržaja u osnovne i srednje škole. – Cilj je da iz škola izlaze aktivni, kompetentni mladi ljudi, svjesni svojih prava i odgovornosti – objasnila je preciziravši da se informacije trebaju prenijeti kroz sadržaje koji su učenicima bliski.

Tri polja Clubturea: mladi, razvoj urbanih sredina te razvoj civilnog društva

Savez udruge Clubture predstavila je Katarina Pavić, koordinatorica organizacije, donedavna predsjednica MMH. Predstavila je povijest saveza te njegove osnovne ciljeve, a to su decentralizacija kulture provođenjem projekata u partnerstvu s udrugama diljem zemlje, osnaživanje nezavisne kulturne scene te osnaživanje vidljivosti kulturnjaka. Istaknula je projekte razmjene i suradnje koje organizacije predlažu Clubtureu te svi zajedno odlučuju koji će se projekti provoditi. – Poziv za suradničke projekte traje do 16. rujna, a ako se ne stignete prijaviti na taj rok, do kraja godine objavljuje se još jedan poziv – rekla je dodavši da se jednom godišnje objavljuje poziv isključivo za nove organizacije. Istaknula je realizaciju hibridne javne institucije Pogon te Zaklade Kultura nova, čije je osnivanje inicirao upravo Clubture. – Nemamo ambicije postati javna institucija, želimo ostati akteri u civilnom društvu i posijati sjeme novih inicijativa koje kroz vlastite projekte osnažujemo dok se ne osamostale – naglasila jezaključivši izlaganje isticanjem triju polja djelovanja Clubturea – mladi, razvoj urbanih sredina te razvoj civilnog društva.

Upravo su se u posljednjem polju našli s MMH-om, s kojim su pokrenuli program praćenja transparentnosti donošenja i trošenja proračuna na lokalnoj razini.

Centri znanja nisu uzrokovali velike promjene

Iz odgovora na pitanje iz publike saznali smo da se, otkad su postali Centar znanja, nisu dogodile ogromne promjene, već su nastavili razvijati projekte kojima su se do tada bavili. – Centri znanja proizvode nove promjene unutar sustava, daju organizaciji stabilnost i otvaraju mogućnosti za proširivanje djelovanja – dodala je Pavić.

Objašnjena je i veza MMH-a sa savjetima mladih: – Upirali smo da se Zakon o savjetima mladih, prvi zakon koji govori o mladima, donese, te organiziramo edukacije, tribine i osvještavamo potrebu da postoji lokalni program za mlade – odgovorila je Travar.

Također je razjašnjena suradnja MMH-a sa studentskim udrugama: – MMH je prvenstveno orijentirana ka civilnom društvu, udrugama koje su nastale samoorganiziranjem mladih iz primarne potrebe, bez da ih povezuje neka institucija poput fakulteta, ali imali smo suradnju sa studentskim udrugama – odgovorila je Pavić, a Travar je istaknula da su sve studentske udruge koje su pristupile MMH-u još uvijek članice.

Tjedan otvorenih vrata udruge MoSt

Tjedan otvorenih vrata udruge MoSt nastavlja se bogatim programom sve do sljedećeg ponedjeljka. Predavanja, projekcije filmova, druženja... Ne propustite provjeriti program na linku.