Treba li Domu mladih POGON?

02_10_2012 / 01:01h  |  Autor: KMaja  |  Foto: Rene
Treba li Domu mladih POGON?

Kako funkcionira zagrebački Pogon te može li se sličan model primijeniti u slučaju splitskog Doma mladih? Nakon što su im više od tri godine objašnjavali kako se to ne može te kako to nitko nije do sada napravio, uporni su zagrebački aktivisti unijeli novi pojam u nezavisnu scenu...

Kako funkcionira zagrebački Pogon te može li se sličan model primijeniti u slučaju splitskog Doma mladih saznali smo prošloga petka u Info zoni od Emine Višnić, ravnateljice Pogona.

Pravnici su im godinama objašnjavali da se to ne može

Nakon što su im razni pravnici više od tri godine objašnjavali kako se to ne može te kako to nitko nije do sada napravio, uporni su zagrebački aktivisti okupljeni u Savezu udruga Operacija grad unijeli novi pojam u nezavisnu scenu - institucija nezavisnih. Riječ je o javno-civilnom partnerstvu, hibridnoj instituciji Grada i Saveza udruga formalno registriranoj pri Trgovačkom sudu, u kojoj se važne odluke donose zajednički, ali Grad nema utjecaja na programski savjet.

Zagrepčani su, kako nam je objasnila Višnić, uveli vođenje i upravljanje Pogonom kao proračunsku stavku Grada, čime su eliminirali ovisnost o projektima, te osigurali godišnje financiranje za funkcioniranje i infrastrukturu.

Pogon je platforma za udruge i pojedince kojima je potreban prostor, odnosno služi kao servis za nezavisne umjetničke i kulturne prakse, a organizatori događanja ne moraju biti članovi Saveza udruga Operacija grad. Za vrijeme izrade projekta konzultirali su se sa budućim korisnicima, koji su naglasili potrebu za transparentnošću te jasnim pravilima igre. - Nemamo najbolje resurse, ali radimo bez manipulacija, pa smo postali popularni - objasnila je Višnić.

Sve besplatno za udruge, akcije, predavanja, koncerte…

Još 2004. su krenuli sa idejom da Pogon objedini veći broj manjih lokacija programom i vodstvom, i to napuštene prostore industrijske baštine, a za sada su uspjeli na korištenje dobiti dvije lokacije - bivšu tvornicu Jedinstvo (Pogon Jedinstvo) te prostor u Ulici kneza Mislava (Pogon Mislavova), bivše sjedište jedne marginalne političke stranke. U Mislavovoj se održavaju radionice, predavanja, projekcije, sastanci, a prostor besplatno (ako ne potroše preko 200 kn telefona i uredske opreme) mogu koristiti akcije i udruge koje nemaju vlastiti uredski prostor. Pogon Jedinstvo uglavnom se koristi za organizaciju koncerata. Korištenje dvorane, sva postojeća tehnička oprema, struja, grijanje, čišćenje, voditelj, koordinator te osnovna promocija događaja potpuno su besplatni pod uvjetom da nemate šank. Pogon Jedinstvo iz više razloga nema dozvolu za stalni šank pa organizatori koji imaju želju napojiti posjetitelje svojih događanja moraju angažirati tvrtku koja se bavi ugostiteljskom djelatnosti i platiti korištenje prostora ovisno o odazivu posjetitelja - od 300 do 4000 kn.

Važno je istaknuti da korisnik zadržava sav prihod te da se Pogon ne bavi samom organizacijom događaja, ne financira program. - Previše moći unutar jedne organizacije - konstatirala je Višnić.

Također je zanimljiva činjenica da ni jedan od korisnika nema neki svoj fiksni termin - prostori se dodjeljuju transparentno, preko weba, te postoje jasne smjernice koji tip događanja ima prednost. Unatoč određenim pravilima, sustav je fleksibilan. - Organizacija prati reakcije korisnika - ističe Višnić.

U skladu sa politikom o transparentnosti, na kraju prezentacije predstavljeno je financijsko izvješće Pogona za prošlu godinu, pa smo tako vidjeli da se najviše sredstava, 81%, troši na program, od toga 58% na realizaciju programa korisnika, a najveći izvor prihoda dolazi iz proračuna Grada Zagreba, 66%, dok su od naplaćivanja usluga uprihodili 3%.

Pokušati isto i u Splitu

Nakon prezentacije prisutni su postavljali pitanja o tome tko odlučuje na što se troše sredstva (u smislu održavanja i opremanja prostora), koja pravila i kriteriji su definirani statutom odnosno pravilnicima te o prioritetima kod dodjele termina i sl. Odgovori na ta pitanja mogu se naći na upogoni.org, no ta pravila i kriteriji su podložni preispitivanju ukoliko postoji kritična masa i argumenti. Razjašnjeno je također da se mogu planirati termini i godinu unaprijed (prilikom prijave programa na natječaje), samo treba potvrditi da je projekt prošao i da termin ostaje. Također smo saznali da se Pogon može javljati na razne natječaje, ali recimo ne može na natječaj Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

Na kraju večeri pao je dogovor sudionika, mahom članova udruga koje djeluju u Domu mladih, da se održi sastanak korisnika Doma na temu prijave na zakladu Kultura nova čije je prezentacija održana ranije toga dana.