Čekate li prijevod EU burze rada?

17_07_2013 / 09:37h  |  Autor: Ana Marković  |  Foto: Željko Šunjić
Čekate li prijevod EU burze rada?

EURES objavljuje vijesti o poslovima i mobilnosti, nudi mogućnost jednostavnog pisanja životopisa i mogućnost primanja obavijesti o radnim mjestima u Europskoj uniji. Veliki je minus portala što još uvijek nema verziju na hrvatskom jeziku.

Kad god je riječ o Europskoj uniji, neizostavno se uz nju spominje i mobilnost. Termin mobilnost podrazumijeva slobodan protok robe, informacija i ljudi, odnosno radne snage prostorom EU-a. Kad je riječ o mobilnosti radne snage, svaki bi radnik i poslodavac prije uključivanja u ovaj proces trebao posjetiti EURES, portal Europske komisije čija je svrha pružanje informacija i savjeta vezanih uz zaposlenje u Europskoj uniji.

>> Zaposlenje (kad uđemo) u EU


EURES objavljuje vijesti o poslovima i mobilnosti, nudi mogućnost jednostavnog pisanja životopisa i mogućnost primanja obavijesti o radnim mjestima e-mailom. Poslodavcima nudi pregledavanje životopisa pri potrazi za zaposlenicima, kao i oglašavanje poslova.

EURES je osobito koristan jer u njegovu okrilju diljem Europe djeluje više od 850 savjetnika koje mogu kontaktirati i poslodavci i oni u potrazi za poslom i tako primiti savjet i pomoć pri snalaženju na europskom tržištu poslova.

Zanimljiva je i rubrika Living and working, gdje se mogu pronaći informacije o uvjetima za život i rad u 31 europskoj državi. Informacije su prilično detaljne jer nude i podatke o zdravstvenom osiguranju, o najtraženijim zanimanjima i slično.

Veliki je minus portala što još uvijek nema verziju na hrvatskom jeziku, što će brojne Hrvate još neko vrijeme onemogućiti ili ograničiti u potrazi za poslovima, no zato je svakako koristan svima onima koji se služe jednim od ostalih službenih jezika EU-a. Uskoro će u dijelu Free Movement and the new EU Member States biti dostupne i sve informacije o režimu radnih dozvola za državljane Hrvatske koji će se primjenjivati u pojedinoj državi članici.

Kvalitetu stranice možete ocijeniti sami klikom na link ec.europa.eu/eures.