Zaposlenje (kad uđemo) u EU

11_06_2013 / 11:35h  |  Foto: Željko Šunjić, arhiva
Zaposlenje (kad uđemo) u EU

Procedura traženja posla u državama koje neće postavljati ograničenja bit će identična proceduri u Hrvatskoj, a u svrhu traženja zaposlenja hrvatski građani moći će do tri mjeseca boraviti u drugoj državi članici.

Članice Europske unije još nisu objavile službeni stav o (ne)uvođenju prijelaznih razdoblja u pogledu slobode kretanja radnika za hrvatske državljane. Za sada su UK i Nizozemska najavile da će zadržati režim radnih dozvola u punom opsegu (odluka se odnosi na prve dvije godine članstva, a nova odluka donijet će se krajem ovog dvogodišnjeg razdoblja), dok je Njemačka najavila ograničenja, no uz iznimke (sezonski radnici u poljoprivredi, ugostiteljstvu i području zabave, akademski građani koji imaju ponudu u svojoj struci, te mladi bez radnog iskustva na dvogodišnjem naukovanju moći će raditi bez radne dozvole; također, postojeći programi zapošljavanja gostujućih radnika i medicinskih sestara nastavit će se primjenjivati). Irska, Danska i Češka službeno su objavile da ne namjeravaju postavljati nikakva ograničenja, a postoje indicije da ni Bugarska, Poljska, Estonija, Finska, Litva, Latvija, Slovačka i Švedska neće uvoditi ograničenja. Iz HZZ-a navode kako će nakon 01. srpnja informacije o režimu koji se primjenjuje u pojedinoj državi članici biti dostupne na EURES portalu, u dijelu Free Movement and the new EU Member States – piše jasam.hr.

Kako pronaći poslodavca i posao u EU?

Procedura traženja posla u državama koje neće postavljati ograničenja bit će identična proceduri u Hrvatskoj. Kandidati će se moći javljati na natječaje poslodavaca, bilo one oglašene na nacionalnim portalima ili na EURES portalu, kao i otvorenim molbama poslodavcima od njihovog interesa. Način prijave definiran je u natječaju, a razgovor će se moći obaviti prema dogovoru (osobno u zemlji odredišta ili Hrvatskoj, putem Skypea, telefona i slično).

Uz traženje posla preko stranih portala koji su za to predviđeni, strani poslodavci, koji će ciljano željeti zapošljavati kandidate iz Hrvatske, moći će oglašavati radna mjesta i na portalu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Burza rada pod istim uvjetima kao i domaći poslodavci. Pritom će HZZ provjeriti poslodavca kod nadležnih tijela u matičnoj državi, kako bi se utvrdilo da je riječ o stvarnoj ponudi. Strani poslodavci koji će željeti organizirati selekcijske postupke kandidata iz Hrvatske (primjerice, poslodavac koji bi zapošljavao veći broj radnika u sezoni ili slično), moći će Hrvatskom zavodu za zapošljavanje dostaviti informaciju o uvjetima koje kandidati trebaju ispunjavaju. U tom slučaju će EURES savjetnici u Hrvatskoj raditi selekciju kandidata u dijelu provjere ispunjavanja uvjeta (primjerice, ako poslodavac traži isključivo osobe određenog zvanja, EURES savjetnici će primati prijave samo osoba koje te uvjete ispunjavaju). Prijave, odnosno životopisi takvih kandidata dostavljat će se poslodavcu koji vrši odabir i daje ponudu za zasnivanje radnog odnosa.

Do tri mjeseca potrage za poslom izvan Hrvatske

U svrhu traženja zaposlenja hrvatski građani moći će do tri mjeseca boraviti u drugoj državi članici koja nam je otvorila tržište - potvrdili su u HZZ-u za jasam.hr. Također će moći prenijeti i svoju novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti, ako je primaju u Hrvatskoj, no nastavit će je primati samo ako uredno izvršavaju aktivnosti koje propisuje zakonodavstvo, odnosno javna služba za zapošljavanje države odredišta. U slučaju neizvršavanja aktivnosti, kao i u Hrvatskoj, isplata novčane naknade će se obustaviti.

A kada pronađete posao, valja istaknuti kako se radni staž ostvaren u drugoj državi već sada, temeljem sporazuma o socijalnom osiguranju koje Hrvatska ima sklopljene s drugim državama, uračunava kod utvrđivanja prava na mirovinu. Što se pak tiče zdravstvene zaštite, Europska kartica zdravstvenog osiguranja (EHIC) izdavat će na zahtjev Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i ona će vrijediti uz redovnu iskaznicu zdravstvenog osiguranika obveznog zdravstvenog osiguranja u RH. Kartica EHIC omogućit će svakom građaninu pristup medicinski opravdanoj, državnim sredstvima poduprtoj zdravstvenoj skrbi za vrijeme privremenog boravka u bilo kojoj od 27 država članica EU-a, a osim zemalja članica, kartica će vam vrijediti i u Islandu, Lihtenštajnu, Norveškoj i Švicarskoj. Vlasnici EHIC iskaznice liječit će se pod istim uvjetima i uz isti trošak (u nekim zemljama i besplatno) kao i osiguranici iz te zemlje. No, kako su nas upozorili iz HZZ-a, treba pritom imati u vidu da se zdravstveni sustavi razlikuju od zemlje do zemlje. Naime, usluge koje su kod nas besplatne ne moraju biti besplatne u nekoj drugoj zemlji. I ono što također valja spomenuti, ukoliko ćete putovati isključivo u svrhu liječenja, iskaznica vam neće pokrivati troškove.