Burna rasprava o kulturi u Splitu

10_10_2013 / 13:55h  |  Autor: Martina Melvan  |  Foto: Mate Žaja
Burna rasprava o kulturi u Splitu

U srijedu je održana javna tribina o kulturi, odnosno aktualnim natječajima Grada Splita. U burnoj dvosatnoj raspravi mnogi su se problemi riješili no neka su pitanja ostala neodgovorena.

U srijedu je u galeriji Multimedijalnog kulturnog centra, u organizaciji Platforme Doma mladih, održana javna tribina o kulturi, odnosno aktualnom Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Grada Splita i Pozivu na predlaganje kandidata za članove Vijeća u kulturi. Okupilo se 30-ak građana, predstavnika Grada i bivših članova Vijeća.

>> Krenite na Vijeća u kulturi!


Ne zna se tko odlučuje o visini potpore, ali najavljeni su ugovori i objava ocjena projekata

U burnoj raspravi koja je potrajala nešto više od dva sata moglo se izdvojiti nekoliko glavnih problema. Istaknula se prije svega potreba za ugovorom koji će regulirati isplate sredstava projektima koji su ostvarili pravo na sredstva putem Poziva za predlaganje potreba u kulturi Grada Splita. To bi trebalo zamijeniti dosadašnju nepovoljnu praksu isplate sredstava u obliku donacija. Također, Služba za kulturu do sada nije objavljivala ocjene prijavljenih projekata. Promjenom takve prakse osim transparentnosti procesa doprinijet će se i kvaliteti budućih prijava na natječaj.

Neka su pitanja ostala neodgovorena, poput onoga tko na kraju odlučuje o visini potpore za projekte koje je Vijeće za kulturu odobrilo. Na traženje konkretnog odgovora na to pitanje potrošio se dobar dio vremena.

Od 80 milijuna za kulturu, natječajem se podijeli samo 800 tisuća kuna

Iako se Split kandidirao za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine, pitanje je ne samo hoće li uspjeti osvojiti tu titulu, nego s kojim će se programom uopće prijaviti. U 2012. godini izdvojeno je nešto manje od 80 milijuna kuna za potrebe u kulturi i umjetnosti u gradu Splitu, a koncept kulturne scene i dalje je većinski fokusiran na kulturnu baštinu i osiguravanje hladnog pogona. Na programe koji se prijave na Poziv za potrebe ide tek oko 800 tisuća kuna od ukupnog iznosa.

Na samom kraju javne rasprave istaknuto je da je sukob interesa ako u Vijeću za kulturu Grada Splita sjede osobe ovlaštene za zastupanje organizacija koje se prijavljuju na Poziv za predlaganje programa u kulturi, dok se isto ne odnosi na članove tih organizacija. S obzirom na činjenicu da to može (a vjerojatno i hoće) predstavljati tanak led za sve one koji će u svojstvu članova sudjelovati u radu nekog od Vijeća koje odlučuje o projektu udruge čiji je isti član/ica, ponovno se nameće potreba za transparentnim objavljivanjem ocjena Vijeća da bi javnost dobila na uvid tijek donošenja odluke.

Preostaje nam pričekati i vidjeti hoće li se zaključci ove tribine (potpisivanje ugovora između Grada i prijavitelja programa i transparentno objavljivanje ocjena Vijeća u kulturi za prijavljene projekte) zaista početi i primjenjivati. Podsjetimo i da je rok za oba Poziva koji su bili teme javne tribine - 15. listopada 2013.

Dajte svoj doprinos dokumentaciji nezavisne kulture

Nakon tribine je Dunja Kučinac iz Zagreba predstavila Centar za dokumentaciju nezavisne kulture. Centar je pokrenut prije dvije godine, te u prostorima zagrebačkog kluba Booksa prikuplja i arhivira sve tiskane, promotivne, audio, video i ostale materijale proizvedene na domaćoj nezavisnoj kulturnoj sceni. U planu je i izrada leksikona svih hrvatskih udruga i umjetnika čiji materijali jesu (ili će tek postati) dio arhiva, a trenutno je u procesu prikupljanje materijala po čitavoj Hrvatskoj projektom Kutija. Kutija po kojoj je projekt dobio ime do sada je bila u Puli, a u nju sve zainteresirane udruge, inicijative i organizacije mogu pohraniti svoje materijale.

Kutija koja je sada stigla do Splita, nalaziti će se do kraja studenog 2013. na zapadnom ulazu u Multimedijalni kulturni centar Doma mladih, te slobodno navratite i dajte svoj doprinos dokumentaciji nezavisne kulture.