A'mo vanka u kolicima

16_05_2013 / 14:36h  |  Autor: G.B.
A'mo vanka u kolicima

Gradonačelnički kandidati su u invalidskim kolicima obišli pet lokacija u gradskom središtu. Možda će tek ova akcija u kojoj su sudjelovali predstavnici svih političkih opcija doprinijeti da i ovaj problem postane predmet političkog dokazivanja.

Na prošlotjednom predizbornom događanju A'mo vanka s gradonačelnikom.com na veliko odobravanje publike naišla je ideja da gradonačelnički kandidati sjednu u invalidska kolica te osvijeste izazove s kojima se osobe s invaliditetom susreću svakodnevno suočavajući se prvenstveno sa arhitektonskim barijerama. S namjerom podrške inicijativi, Info zona i Udruga mladih Prijatelj, u suradnji s Udrugom osoba s invaliditetom Split, organizirali su događanje A'mo vanka u kolicima na kojem su kandidati u kolicima obišli pet lokacija u gradskom središtu. Deset kandidata podijeljenih u parove obišli su zgradu glavne pošte, javni zahod, zgradu Hrvatskog narodnog kazališta, ribarnicu i poslovnicu FINA-e na Rivi, ispunjavajući pritom dodijeljene zadatke.

Marijo Popović namučio se dok je Anđelku Visković uz pomoć učenika privatne jezično-informatičke gimnazije Leonardo da Vinci u kolicima nosio uz stepenice do poštanskog ureda u Ulici kralja Tomislava. Visković je, kao i Vjekoslav Ivanišević kojem je pratnja bio Damir Vidošević, imala zadatak doživjeti kako osobi u kolicima izgleda predizanje preporučene pošiljke u Splitu. Dok je Tomislav Zaninović pokušavao preko visoke stepenice ugurati Hrvoja Tomasovića u muški javni zahod, Pero Vučica je pokušao u ženski ugurati Marijanu Puljak – no kad su konačno i uspjeli ući suočili su se na neprilagođenim kabinama. Na putu prema zgradi kazališta Visković i Popović su zamijenili uloge. Iako su uz rampu lako došli na plato ispred kazališta, na samim vratima suočili su se sa teško premostivom stepenicom. Snagu je trebao upotrijebiti i Ivo Baldasar kako bi do blagajne kazalište doveo Sanju Bilač. Tomasović i Ivanišević nemoćno su stali u kolicima dok ih se prenosilo preko velike stepenice na ulazu u ribarnicu – a samo su trebali kupiti frišku srdelu. Na putu do posljednje lokacije, poslovnice FINA-e na Rivi, Bilač nije imala ni malo lagan zadatak Baldasara podignuti uz čak tri oveće stepenice, ali nešto lakše je to bilo učiniti Vučici sa Puljak. Kad su konačno ušli u poslovnicu dočekao ih je nimalo susretljiv zaštitar kojem se nije svidjela ideja da gradonačelnički kandidati dožive kako osobi u kolicima izgleda predignuti novac u državnoj instituciji.

U svojim izjavama brojnim prisutnim novinarima kandidati nisu skrivali zgražanje situacijom pa i odlučnost da se situacija promijeni na bolje. Sličnu akciju organizirale su Udruga mladih Prijatelj i Udruga osoba s invaliditetom Split u travnju 2012. godine, no ona tada nije zainteresirala političare i medije. Predizborno vrijeme sada ih je potaknulo da se odazovu akciji i barem približno dožive probleme 10% sugrađana. Iako su još 2009. godine svi prilazi u javne ustanove i objekte trebali biti prilagođeni osobama s invaliditetom, možda će tek ova akcija u kojoj su uz veliku medijsku vidljivost sudjelovali predstavnici svih političkih opcija doprinijeti da i ovaj problem postane predmet političkog dokazivanja.