Koliko je priča bez pokrića?

10_05_2013 / 10:55h  |  Autor: KMaja  |  Foto: Rene
Koliko je priča bez pokrića?

Terasa kluba O'Hara navečer je jedva primila sve one koji su odlučili izaći vani sa gradonačelnikom/com. Sreća pa tehnologija napreduje, izjave se dokumentiraju, a hoće li se kome priča bez pokrića obiti o glavu, saznat ćemo nakon 19.05..

Terasa kluba O'Hara u četvrtak navečer je jedva primila sve one koji su odlučili izaći vani sa gradonačelnikom/com. Priliku da se jedan na jedan predstave mladima i aktiviraju najnezainteresiraniji dio glasačkog tijela iskoristilo je pet kandidata i jedna zamjenica – o svojim mladenačkim danima i planovima za budućnost govorili su Sanja Bilač, Ivo Baldasar, Anđelka Visković, Marijana Puljak, Hrvoje Tomasović te Jadranka Polović, kandidatkinja za dogradonačelnicu nezavisne liste Tomislava Zaninovića. Predstavljeni su uglavnom slični programi i ponavljane fraze – mladima će, što se određenih kandidata tiče, poteći med i mlijeko nakon 19.05..

Okupljene je ispred Info zone pozdravio Ivan Medić, te istaknuo kako je cilj ovog događanja bio zainteresirati mlade za lokalne izbore i senzibilizirati kandidate za probleme mladih. Svaki kandidat imao je nešto više od pet minuta za predstavljanje svoga programa, što većina nije najozbiljnije shvatila.

Visković ekspresno utišala žamor nakon Baldasara

Prva je za mikrofon došla Sanja Bilač, donedavna članica HDZ-a i članica Gradskog vijeća, nezavisna kandidatkinja, te priznala kako je u O'Hari posljednji put bila prije 30 godina, na svojoj drugoj maturalnoj večeri (publika nije bila oduševljena tim podatkom). Istaknula je kako se njena lista zove Sanja Bilač i mladi Splita, te kako je na njoj 2/3 osoba do 35 godina koji su spremni služiti gradu. – Trebamo iskoristiti resurs mladih koje Split ima – istaknula je i na listu planova dodala dostupnost edukacije, stipendije, WiFi zone, poticanje poduzetništva, i umrežavanje preko Vijeća mladih.

Ivo Baldasar, kandidat koalicije SDP, HNS, HSU i gradski vijećnik, odmah je priznao kako nije sam pripremio prezentaciju već da mu ju je kćerka najvećim dijelom izradila, tako da ne čudi što je njegovo izlaganja prošlo uz dosta pauza, što je izazvalo žamor u publici. Istaknuo je kako je njegov glavni program pokretanje gospodarstva, a zatim se može pričati o zapošljavanju i starijih i mladih. – Više bih volio da mi vi postavljate pitanja nego da ja ovako čitam sa prezentacije – komentirao je Baldasar kojega se pred kraj jedva čulo od ćakule koja se proširila prostorijom.

Anđelka Visković, od dužnosti razriješena zamjenica gradonačelnika Keruma, odlučnim je nastupom ekspresno utišala okupljene. Na njenoj su se prezentaciji izmjenjivale fotografije koje je jasno i koncizno komentirala. Istaknula je osnivanje Ureda za mlade i otvaranje gradskih institucija za mlade za odrađivanje prakse. Poseban je naglasak stavila na jednake šanse za obrazovanje kroz stipendiranje te omogućavanje dostupnosti institucija osobama s invaliditetom. – Mladima ćemo dati gradske prostore u kojima se mogu održavati radionice i planiramo izgradnju Info centra u središtu grada – navela je Visković te tom nizu dodala završavanje Doma mladih, poticanje mobilnosti mladih te otvaranje hostela za mlade.

Ne dopustite da ponovno 18% birača odluči tko će upravljati gradom

Marijana Puljak, predsjednica Gradskog kotara Žnjan i nezavisna kandidatkinja, prije svoga izlaganja zamolila je da podignu ruku neodlučni, oni koji nisu dio ni jedne opcije – takvih nije bio veliki broj. Zatim je rekla kako se slaže sa svim mjerama iz Nacionalnog i Gradskog programa za mlade, istaknuvši kako mladi moraju biti aktivni. Dodala je kako treba potaknuti rad gradskih kotara, da nisu sva događanja u centru grada. – Jedino nas znanje može izvući iz krize u koju smo upali – rekla je Puljak. – Na prošlim izborima 18% birača je odlučilo tko će upravljati gradom, ne dopustite da se to ponovno dogodi. Ljudi, uključite se u život ovoga grada – upozorila je za kraj i naglasila kako se na njenoj listi nalazi niz ljudi sa iskustvom između ostaloga i sa EU fondovima.

Hrvoje Tomasović, do prošle godine predsjednik HSP-a, a kandidat HDSSD-a i gradski vijećnik, na početku je predstavio, kako je rekao, zvijezdu sa svoje liste, mladog splitskog studenta arhitekture, Stjepana Miketeka, istaknuvši kako cijeni mlade stručne ljude. – Ovako se zapošljava u Hrvatskoj i ovako se zapošljavalo kad sam ja bio mlad – komentirao je fotografiju na kojoj se izmjenjuju snopovi novčanica između ruku. – To ćemo promijeniti. – A koja će onda bit valuta? – dobacio je netko iz publike, nasmijavši sve prisutne. Tomasović je istaknuo kako planira sav višak iz blagajne uložiti u mlade obitelji i kako će omogućiti besplatne knjige školarcima. – Za ovo ste krivi vi – pokazao je fotografiju praznog Sabora. – Glasajte za bilo koga, ne morate za mene, ali samo izađite na izbore – rekao je. – Pogledajte naš program i sami ocijenite – zaključio je.

Jadranka Polović, kandidatkinja za dogradonačelnicu na nezavisnoj listi Tomislava Zaninovića koji je karijeru započeo u HDZ-u, rekla je kako nju bole ligamenti, a Tomislav je kolabrirao, pa nije mogao doći. – Mi imamo najmlađeg kandidata za gradonačelnika i mlade ljude na listi – naglasila je, a potom iznijela poražavajuće podatke sa Zavoda sa zapošljavanje prema kojem nema radnog mjesta za visokoobrazovanu radnu snagu. Smatra kako je edukacija pravo, najavila završavanje OŠ Pujanke te izgradnju OŠ Pazdigrad, kao i povećani broj stipendija. Koncentracija publike je na njenom izlaganju dosegla minimum te je, prije no što je žamor postao nepodnošljiv, uspjela zamoliti prisutne da pogledaju program i izađu na izbore.

Predlažem da svi kandidati prođu grad u kolicima

Zatim su slijedila pitanja iz publike.

– Pošto gradonačelnika Keruma nema, pitanje postavljam gospođi Visković. Kako će ostvariti išta od navedenog, s obzirom da je u gradsko blagajni minus od 38 milijuna kuna – zanimalo je jednog mladića. – Treba se okrenuti izvorima financija izvan proračuna, europskim fondovima i privatnim investicijama – odgovorila je Visković.
– Svi spominjete besplatan internet, dostupnosti informacija, a kako ću ja u kolicima doć do centra grada? – zanimalo je drugog mladića iz publike. – Predlažem da svi kandidati prođu grad u kolicima – rekao je i pobrao najveći pljesak večeri. Tomasović je odvratio kako obećava besplatan internet u cijelom gradu, Baldasar je konstatirao kako je bolje ništa ne komentirati, dok su se kandidatkinje složile kako je đir u kolicima jako dobra ideja.

Potom je Medić kandidatima pročitao pitanja upućena putem on line formulara, a prvo je glasilo – što mislite o Savjetu mladih? Puljak je rekla kako je to dobra ideja, ali su prema iskustvu neaktivni te nije sigurna predstavljaju li mlade ili svoje stranke, dok Visković smatra da su bitni te da im treba osigurati prostor i financiranje. Bilač je istaknula kako je Savjet potreban, ali ne u toj formi, mladi moraju biti uključeni u sve sfere. – Jel' to ono čega je Popović bio predsjednik? Onda nemam komentara – rekao je Tomasović sa podsmijehom. Polović je rekla da je Savjet potreban, ali ne takav kakvog politika bira. – Sada je beznačajan. Sastoji se od političkih podobnika. Treba mlade na ulici pitati – rekao je Baldasar.

Publiku je zanimao i noćni prijevoz, kultura mladih i Split pride

Što se noćnih autobusa tiče, svi kandidati su se složili kako je to normalna stvar te su istaknuli loše stanje u Prometu koje prvo treba sanirati.

Sljedeće pitanje se odnosilo na prioritete u kulturi mladih. Tomasović je naveo aktivaciju bedema iza Galerije umjetnina kao sastajališta mladih umjetnika, širenje glazbene akademije, pokretanje filharmonije te novu rivu na Žnjanu sa sadržajima za mlade. Bilač je istaknula osnivanje kulturnih scena u gradskim kotarima, a Visković završavanje zgrade Doma mladih i izradu kulturne strategije u kojoj će sudjelovati mladi. Puljak je također istaknula Dom mladih kao prioritet, te oživljavanje gradskih kotara.

Šećer na kraju bilo je pitanje o stavu kandidata prema Split prideu. Tako samo saznali da bi paradu svi dopustili, a sa građanima bi u povorci šetali samo Puljak i Baldasar.

Sve u svemu, izneseno je dosta informacija te ispucano još više obećanja. Sreća pa tehnologija napreduje, izjave se dokumentiraju, a hoće li se kome priča bez pokrića obiti o glavu, saznat ćemo nakon 19.05..