Još 250 mladih u Zoni u studenom!

02_12_2015 / 15:59h  |  Autor: G. B.  |  Foto: K. Vušković, Mirna
Još 250 mladih u Zoni u studenom!

Uz kontinuirane sadržaje, u studenom je Info zona ponudila još desetak novih edukacija, predavanja i druženja. Gotovo 150 sati raznolikog programa privuklo je još 250 mladih u neveliki prostor na Šperunu.

Uz kontinuirane sadržaje koji kontinuirano privlače stotinjak mladih svaki mjesec, poput radionice stripa, Filmskog kluba, radionice filmske analize, večeri društvenih igara, novinarske sekcije i tečaja hrvatskog znakovnog jezika, u studenom je Info zona ponudila još desetak novih edukacija, predavanja i druženja. Gotovo 150 sati raznolikog programa privuklo je još 250 mladih u neveliki prostor na Šperunu.

>> Prati program Info zone i u prosincu

Niz novih događanja započet je prvim kolom šeste sezone Kvizanja u Zoni, nagradnog kviza znanja koji je svoje premijerno izdanje imao 2011. godine. Parlamentarni izbori bili su tema prvog kola, a sponzor nagrade za koju se natjecalo pet ekipa bio je klub Quasimodo.

Mira Buble Čudina, profesorica rehabilitator, terapeut alkoholog, univ. spec. probacije održala je prvo u nizu stručnih predavanja te je naglasila važnost optimizma i otkrila kako pozitivno razmišljanje utječe na zdravlje i kvalitetu života. Tema Moć pozitivnog mišljenja privukla je tridesetak zainteresiranih mladih i starih.

Udruga Imaginacija je u ciklusu Što je film bez sociologije? javnosti približila temu prehrane. Nakon projekcije dokumentarca, o temi prehrane u prepunjenoj Info zoni pričao je i Denis Urošević Beroš - pobornik teorije o prehrani usklađenoj sa krvnom grupom. Razgovor je obuhvatio i druge teme vezane uz prehranu, pa i važnost i upotrebu lijekova.

Radionica pletenja izazvala je ogroman interes - prijavilo se 200 zainteresiranih, no samo ih je 15 dobilo priliku sudjelovati. Tijekom naredna dva do tri mjeseca, polaznice i polaznik (samo je jedan!) upoznavat će se s vunom kao materijalom, priborom i osnovama pletenja te izradom kroja.

Dvadesetak zainteresiranih, uglavnom srednjoškolaca i njihovih roditelja, koji razmišljaju o studiranju u Velikoj Britaniji, u Info zoni su se upoznali s mogućnostima studiranja i besplatnim uslugama organizacije UniWorld Hrvatska koja zainteresiranima nudi besplatno savjetovanje i pomoć tijekom cijelog postupka prijave.

Tema Književnog kluba Irene Delonge Nešić u studenom bio je još jedan naslov s državne mature - Zločin i kazna. Ovog puta svih je četrnaest prisutnih srednjoškolca pročitalo knjigu te iskoristilo prigodu da lakše shvate ili možda dožive na nov način jedno od najvećih djela ruske književnosti.

The Split Mind, časopis za književnost Filozofskog fakulteta u Splitu, godinama uspješno otkriva mlade talente i podsjeća na već ustoličene. Promocija 13. broja održala se u Info zoni pred desetak podržavatelja ovog hvalevrijednog studentskog projekta, među kojima nažalost nije bilo njihovih profesora.

U studenom se jedanaesti put u svijetu, šesti put u Hrvatskoj i četvrti put u Info zoni održalo 24-satno crtanje stripa. Ove se godine u Hrvatskoj prijavilo gotovo 200 crtača, od čega je gotovo polovica prijavljenih bila u Splitu, nešto manje u Zagrebu te najmanje u Osijeku. Većinu splitskih crtača, onih srednjoškolskog uzrasta, ugostila je Škola likovnih umjetnosti, a u Info zoni je crtalo njih dvadesetak.

Sociolog Mirko Petrić je na prilično posjećenom predavanju govorio o društvenim posljedicama neoliberalnog urbanizma i turizma. Uz navođenje španjolskih iskustava, u predavanju su se aktualizirala i primjena neoliberalnog urbanizma na dalmatinske gradove.

Nikolina Uroda i Jasen Boko održali su putopisno predavanje Putevima Aleksandra Velikog: Srednja Azija. Što su problemi plavuše u Afganistanu, kako je Aleksandar postao kršćanski vitez, gdje se buhe predstavljaju kao komarci i zašto Uzbekistanci djecu prave četvrtkom, tek su neka od pitanja na koja je tridesetak mladih u publici dobilo odgovore slušajući priču o iskustvu bivanja u turbulentnom, ali zanimljivom dijelu svijeta.

Studeni je zaključen otvaranjem izložbe Ostavi trag gdje puta nema. Izložba slika i skulptura koje su prethodnih godina nastajale u resocijalizacijskom programu udruge za pomoć ovisnicima ANST-1700 održava se u Mjesecu borbe protiv ovisnosti koji se svake godine obilježava od 15. studenog do 15. prosinca.

Aktivnosti su realizirane u sklopu programa Klub za mlade Zona koji financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.