Nikad bogatiji prosinac u Zoni!

23_11_2015 / 22:21h  |  Autor: I. Z.  |  Foto: Mate Žaja
Nikad bogatiji prosinac u Zoni!

Ni 23 dana prosinca neće nam pokvariti prosjek jer nas čeka 15 novih događanja - radionica, predavanja, izložbi, druženja pa čak i koncerata, a već znamo da program ni u 2016. neće biti siromašan.

Početak sezone najavili smo s više od 100 sati programa u listopadu, u studenom smo istaknuli podatak da ćemo sa gotovo 150 sati raznolikog programa raspoređenog u 55 termina vrata zatvarati samo nedjeljom, a ni 23 dana prosinca neće nam pokvariti prosjek jer nas čeka 15 novih događanja te ćemo imati čak i jednu radnu nedjelju.

>> Prati najave događanja u Info zoni na infozona.hr/program

Od listopada prošle godine dva puta mjesečno ljubitelji sedme umjetnosti analiziraju kod kuće pogledane filmove i druže se. U otkrivanju i analiziranju simbola, metafora, pogrešaka i skrivenih informacija koje se nalaze u filmovima pomaže im voditelj radionice analize filma - mladi redatelj Erik Lončar čije filmske analize možete čitati i na portalu infozona.hr. Pridruži im se u Filmskom klubu 1. i 15. prosinca u 19 sati i počni gledati filmove drugim očima!

Info zona se pridružuje obilježavanju Međunarodnog dana osoba s invaliditetom u organizaciji Udruge osoba s invaliditetom Split te će 3. prosinca sudjelovati u cjelodnevnom programu ispred prostorija udruge u Kliškoj ulici.

Kulturpunktova novinarska radionica održat će se od 4. do 6. prosinca. Polaznici će se tijekom trodnevnog intenzivnog petosatnog programa upoznati s nastankom i razvojem nezavisne kulturne scene, različitim aspektima kulturno-umjetničke produkcije na nezavisnoj kulturnoj sceni, medijskim politikama i medijskim krajolikom, a praktičnim radom usvojit će i znanja o različitim novinarskim formama i tehnikama. Radionica će svaki dan počinjati u 10 sati. Sudjelovanje je besplatno, a prijave su već otvorene na infozona.hr/prijava.

Uz tek poneki vikend pauze, od listopada ne prestaju večeri modernih društvenih igara koje subotom od 19.30 u Info zonu donose organizatori FantaSTikona. Ljubitelji društvenih igara pozvani su donijeti svoje omiljene društvene igre ili se pridružiti drugim igračima.

U Info zoni će se 7. prosinca u 16 sati predstaviti mogućnosti financiranja strateških partnerstava u području mladih, obrazovanja i osposobljavanja kroz program Erasmus+. Više o kriterijima i uvjetima natječaja te prihvatljivim prijaviteljima i aktivnostima reći će Valerija Posavec iz Agencije za mobilnost i programe EU.

Nastavlja se Književni klub Irene Delonge Nešić i 8. prosinca u 19.30 za temu ima treći naslov s državne mature, najznačajniji roman francuske književnosti dvadesetog stoljeća - Stranac Alberta Camusa. Srednjoškolcima je to prilika da se bolje pripreme za maturu, ali i da lakše shvate potragu za odgovorom kako opravdati postojanje u svijetu bez smisla.

Drugo kolo Kvizanja u Zoni održat će se 9. prosinca u 20.30 i nova je prilika za mjesto u velikom finalu šeste sezone nagradnog kviza koji je prvo izdanje imao 2011. godine. U Mjesecu borbe protiv ovisnosti i osam dana nakon Svjetskog dan borbe protiv AIDS-a tema kola je - seks i droga. Rock and roll prašit će iz zvučnika. Info zona i Liga za prevenciju ovisnosti kviz organiziraju uz podršku Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SDŽ, a sponzori nagrada su Klub Quasimodo, Billy Boy prezervativi i Durex. Prijave su otvorene na infozona.hr/kvizanje!

Nakon prilično posjećenog predavanju o važnosti pozitivnog razmišljanja, Mira Buble Ćudina održat će još jedno predavanje u Info zoni - 12. prosinca (Odgođeno za 19. prosinca!) u 18.30. Na predavanju Emocije i kako njima upravljati pružit će stručne savjete kako upravljati i živjeti s emocijama, kad ih već ne možemo promijeniti ili kontrolirati.

Udruga Sudskih tumača i prevoditelja (STIP) i Jezični centar Sintagma u Info zoni će 14. prosinca u 14 sati provesti besplatno testiranje engleskog jezika koje će sudionicima dati uvid u stvarno znanje jezika i službenu potvrdu kojom ga dokazuju. Testiranje ukupno traje 3 sata i podijeljeno je u 4 dijela - 60 minuta za pismeni dio, 60 minuta za čitanje, 40 minuta za slušanje te 20 minuta za govorenje. Prijave su na infozona.hr/prijava.

Na svojoj prvoj samostalnoj izložbi dvadesetogodišnja Antonella Radanović predstavit će se modnom fotografijom i portretima. Izložba First step otvorit će se u utorak, 15. prosinca, u 19.30 u Info zoni i bit će otvorena do sredine siječnja.

Predstavljanje drugog izdanja splitske USE-IT mape održat će se u klubu Quasimodo u utorak, 15. prosinca, (odgođeno za 2016.) u 20 sati. Ova informativna, zabavna, besplatna, nekomercijalna i u svemu originalna mapa sve je veći hit među mladim putnicima i djelatnicima u turizmu te je od početka 2014. godine podijeljena u više od 60 tisuća primjeraka diljem svijeta. Na promociji će javnost otkriti koje su splitske posebnosti mlade Splićanke i Splićani izdvojili u drugom izdanju USE-IT mape.

Prosinački sastanak volonteri angažirani na medijskim projektima Info zone održat će 16. prosinca u 19.45. Početkom prosinca na infozona.hr/volontiranje bit će otvoren natječaj za volontere u radijskoj emisiji - montažere te snimatelje anketa i audio priloga.

Redovna godišnja skupština Info zone održat će se 18. prosinca u 18 sati te će članovi udruge raspravljati o planovima za 2016. godinu.

Udruga mladih etnologa i antropologa - ANTROPOP održat će u Info zoni u subotu, 19. prosinca, od 10 sati radionicu o problematici dječjeg rada. Kroz interaktivni rad sudionici će osvijestiti ljudska prava i odgovornosti koju ona nose, s naglaskom na prava koja aktualiziraju dječji rad. Radionica je prilagođena učenicima viših razreda osnovne škole, a prijave su otvorene na infozona.hr/prijava.

U suradnji s organizatorima Dana klasične gitare, u Info zoni će se od 21. do 23. prosinca u 19 sati blagdanskim koncertima klasične gitare predstaviti mladi virtuozi iz Kaštela, Omiša i Splita.

Već znamo da program ni  u 2016. neće biti siromašan 

Za 2016. godinu već možemo najaviti da će Mia Perdić Lukačević održati radionicu reciklirAJMO! te sudionike naučiti osnovama šivanja i krojenja kako bi mogli reciklirati stare odjevne i ukrasne predmete, održat će se i stand up radionica Studija smijeha koju će voditi Marina Orsag, Erik Lončar održat će Filmsku radionicu, a radionicu financijske pismenosti vodit će Toni Milun. Čekaju nas i Street art radionica Ivana Svaguše, nova predavanja i radionice udruge ANTROPOP, Škola programiranja koju će voditi Mario Škrlec, književni Bookara show Marija Glavaša te nastavak Književnog kluba, Stripolerancije - radionice stripa, Tečaja hrvatskog znakovnog jezika, ciklusa kvizova znanja Kvizanje, druženja Filmskog kluba te ciklusi predavanja i filmskih projekcija Mala škola sociologije i Što je film bez sociologije u organizaciji udruge Imaginacija.

Aktivnosti se realiziraju uz institucionalnu podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva te financijsku podršku Ministarstva socijalne politike i mladih, Grada Splita i Fondova Europskog gospodarskog prostora i Kraljevine Norveške.