Varoš je akupunkturiran!

11_10_2013 / 11:17h  |  Autor: Dragan Žuvela  |  Foto: Martina Vuković
Varoš je akupunkturiran!

Akupuntura grada je jedan od rijetkih načina da se rad i kreativnost mladih stručnjaka bez ikakvih opstrukcija primijene na prostor kao konkretna, fizička pojavnost. A splitski Varoš je najprikladniji za male intervencije s velikim efektom.

Nakon Beograda, Skopja, Zagreba i Sarajeva, od ponedjeljka se u Splitu odvija posljednja radionica projekta Akupuntura grada. Cijela priča o Akupunkturi grada počela je kad je sekcija mladih Društva arhitekata Zagreba, na inicijativu Renea Lisca i Kristine Careve, započela s malim intervencijama na specifičnim lokacijama u Zagrebu. Unatoč ograničenim sredstvima uspjeli su, zahvaljujući golemom entuzijazmu, skrenuti fokus na svoje djelovanje a reakcije su ukazivale na višeslojni potencijal cijele te priče. Globalno gledajući, takav tip djelovanja i intervencija nije bio neka novost, ali sistem i metodologija u zadanoj sredini i kontekstu svakako jesu inovativni.

Suradnja splitskih i zagrebačkih mladih arhitekata uspostavljena je nakon radionice Marjan 2011 – upala pluća grada


Dokaz prepoznatog potencijala bio je i taj što je Društvo arhitekata Zagreba odlučilo prijaviti taj projekt na program EU-a Culture 2007-2013, s namjerom da se priča proširi na regionalnu razinu. DAZ je našao partnere u regiji (Beograd, Sarajevo, Skoplje) te je pozvao Društvo arhitekata Splita da bude pridruženi partner. Taj je poziv posebno važan jer se intenzivnija komunikacija i suradnja DAZ-a i DAS-a zapravo dogodila u recentnije vrijeme, i to između sekcija mladih obaju društava. Obje su sekcije osnovane u zadnje 4 godine i pokazale su se kao vrlo proaktivne skupine mladih stručnjaka. Konkretna suradnja uspostavljena je nakon radionice Marjan 2011 – upala pluća grada, u organizaciji sekcije mladih DAS-a, u čemu su Zagrepčani aktivno sudjelovali.

>> Split je spreman za Akupunkturu


Od trenutka kada su projektu Akupunktura grada odobrena sredstva EU-a, a naknadno i sufinanciranje Ministarstva kulture, počeo je međunarodni eksperiment u obliku interdisciplinarne radionice koja je uspješno prebrodila sve početne prepreke i etablirala se u čvrstu i progresivnu franšizu. Čitavo se vrijeme zajedničkim snagama brusila metodologija i povećavala se efikasnost, uočavale su se greške te se otklanjale već u sljedećoj radionici.

Jedan od rijetkih načina da se rad i kreativnost mladih stručnjaka bez ikakvih opstrukcija primijene na prostor

Vrijeme je pokazalo i da su te točkaste intervencije zapravo kreativni ulaz u sferu iskrenog rješavanja problema stanovnika zadanih područja. Ovakav tip radionice zapravo je jedan od rijetkih načina da se rad i kreativnost mladih stručnjaka bez ikakvih opstrukcija primijene na prostor kao konkretna, fizička pojavnost. Posebno je važna socijalna komponenta projekta. Naime, stvoren je nekakav socijalni kapital na dva načina: u efikasnoj i funkcionalnoj suradnji različitih struka, što je, unatoč čestom propagiranju interdisciplinarnosti, zaista rijetka pojava,  te u okviru kvalitetne regionalne suradnje. U tim domenama stvari su iznimno brzo sjele na svoje mjesto, što je bilo vrlo ugodno iznenađenje i temelj za kontinuirani napredak.

Nakon radionica u gradovima (zasad u Skoplju, Beogradu, Zagrebu i Sarajevu) počele su i prve intervencije. Kod njih se pokazalo da je osim entuzijazma sudionika i dobre volje organizatora potrebna i velika podrška lokalne vlasti. U tome je definitivno najviše dogurao Zagreb, koji je izveo i više intervencija nego što je planirano. Što se Splita tiče, situacija prilično obećava jer je postignuta kvalitetna suradnja između Društva arhitekata Split, Gradskog kotara Varoš i Grada, koji je prepoznao korist Akupunkture. Projekt je dobio i službenu podršku gradonačelnika Ive Baldasara.

Varoš je najprikladniji za - male intervencije s velikim efektom

Često se moglo čuti pitanje zašto Varoš. Naime, većini ljudi prvo na pamet padaju istočni kotarevi grada, koji su u mnogo nezavidnijoj situaciji. Iz perspektive projekta i njegovog osnovnog koncepta - mala intervencija s velikim efektom - Varoš je mnogo prikladniji za akupunkturu. Gusta morfologija, neartikulirani urbani džepovi i javni prostori te neposredna blizina Dioklecijanove palače nude mnogo veću perspektivu ovakoj vrsti intervencija. Istočni kvartovi pate od infrastrukturnih i plansko-sistemskih grešaka, zbog kojih bi se ovakva vrsta intervencija previše disperzirala te bi željeni efekt izostao. Za eventualno rješavanje problema tih kotareva bila bi potrebna urbanistička radionica šireg opsega. Točnije, njima bi bili potrebni kirurški rezovi, ne akupunktura.

Prije početka radionice u Varošu organiziralo se mapiranje Varoša da bi strani stručnjaci dobili što detaljniju sliku o lokaciji. Mapiranje se odvilo u dvije faze. Prvo su mladi arhitekti, članovi sekcije mladih DAS-a, detaljno popisali sve sadržaje: obrte, trgovine, ugostiteljstva, apartmane te sve javne površine i stanje u kojem se nalaze. Zatim se s učenicima osnovne škole Marjan obišao Varoš i te su oni dali svoje komentare o problemima i potencijalima, govoreći što bi oni voljeli da se napravi u javnim prostorima. Mapiranje su organizirali Nikola Bojić, mentor u Akupunkturi, te Frane Dumandžić, član organizacijskog tima DAS-a. Rad s djecom vodila je Davorka Perić iz DAZ-a. Produkti rada s djecom vidjeli su se već u nekoliko radnih prezentacija tijekom radionice, što je pokazalo da je sudionicima ovakva vrsta informacija bila od izrazite važnosti.

Finalizacija intervencija očekuje se u proljeće 2014.

Prva etapa Akupunkture grada u Splitu završava 11. listopada, ali rad se nastavlja pripremom i realizacijom intervencija, što će izvesti stručni tim DAS-a. Finalizacija intervencija očekuje se u proljeće 2014. Nakon toga priča o Akupunkturi grada ne završava već se nastavlja, ali ne kao eksperimentalna radionica već kao potvrđena i priznata akcija sa specifičnom metodologijom analize i djelovanja na prostor, empirijski dokazana kao jedna od metoda revitalizacije urbanog tkiva.

Postoji još mnogo kotara u Splitu kojima bi Akupunktura iznimno koristila te će Društvo arhitekata Splita, u suradnji s Gradom Splitom, svakako pokušati ostvariti cilj da točkaste urbane intervencije u cilju podizanja kvalitete javnih prostora osvanu na još mnogim mjestima u gradu.

U petak je finale Akupunkture Varoša: prezentacija i ocjenjivanje radova

Ostala je još završna prezentacija, finale Akupunkture Varoša. Ona će se odviti 11.listopada 2013. u 19.00h, u osnovnoj školi Marjan, gdje će radni timovi izlagati produkte svog petodnevnog rada. Prezentaciji će nazočiti zamjenik gradonačelnika Grada Splita Goran Kovačević, predsjednik Gradskog kotara Varoš Vojko Božulić, a radove će ocjenjivati interdisciplinarni žiri, koji čine Ana Đeldum (Grad Split), Ana Grgić i Alen Harapin (Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu), Ivica Mitrović (Umjetnička akademija u Splitu) te Dean Stubnja (Društvo arhitekata Splita).

Ocjenjivanjem će se stvoriti rang lista radova u kojima će prve tri do pet intervencija biti planirane za izvođenje, dok će se, dobiju li se dodatna sredstva, izvoditi i drugi radovi. Valja napomenuti da je odabir radova u formi rang liste važan i zato jer, ne bude li se slučajno neka intervencija mogla realizirati, njeno mjesto preuzima sljedeća intervencija na rang listi, čime se osigurava izvedba zadanih kvota.