Prostor zvan čežnja

18_04_2014 / 10:49h  |  Autor: I.Z.  |  Foto: sibenik.in
Prostor zvan čežnja

Jučer je u sklopu Kulturaljke održana još jedna javna rasprava na temu nedostatka prostora za kreativno izražavanje mladih u Šibeniku. Politika je udrugama obećala da im se smiješi narančasta zgrada poviše plaže Banj.

Jučer je u sklopu Kulturaljke, nakon točno godinu dana, u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić u Šibeniku, održana još jedna javna rasprava na temu nedostatka prostora za kreativno izražavanje mladih. Problemi su jasno artikulirani, na rješenja ćemo pričekati – piše Marko Podrug u komentaru na portalu tris.com.hr.

>> Traže Šibenik po mjeri mladih
>> Daj potpis za mlade Šibenika!
>> Kulturaljka: Tribina, Pipsi, Brkovi i M.O.R.T.

Ulagati u vlastitu pamet, u ljude koji ne slijede zacrtane društvene dogme, ne igraju na sigurno, koje zanima ekologija, samoodrživost, obnovljivi izvori energije, književnost, poezija, film, filozofija, glazba… to bi društvu koje brine za svoju budućnost trebao biti prioritet. Sanjani izlazak iz krize, barem one moralne i duhovne, ide iz tog smjera. Da je Šibenik to shvatio prije 15 godina, danas se vjerojatno ne bi razmišljalo o zogu za balote ispred sv. Frane ili o Zrću na Banju, kao o genijalnim idejama.

Politika je, naravno, ta koja ne može ili ne želi razumjeti. Ona je ta kojoj iz nekog razloga odgovaraju prazni hangari bivših vojarni, koja je za uređenje kina Odeon donedavno obećavala dva milijuna kuna – pa se predomislila, koja dozvoljava ZAMP-u da naplaćuje čak i izvođenje Lijepe naše… Ona je ta koja, na globalnoj razini, u pametnim mladim glavama jedino vidi grubo iskakanje iz reda poslušnih birača.

Politika je, doduše, jučer u Knjižnici udrugama obećala da im se smiješi narančasta zgrada poviše plaže Banj. Budući da se radi o izrazito atraktivnoj lokaciji i zgradi neograničenog potencijala, predstavnici udruga nisu odmah počeli otvarati šampanjac, previše toga im se u zadnjih deset i više godina naobećavalo, naučili su biti oprezni. Tim više što se na jučerašnju javnu raspravu, na kojoj je novoosnovani Savez udruga za alternativnu kulturu predstavio petogodišnju strategiju, nisu odazvali ni gradonačelnik, ni župan, niti njihovi zamjenici.

Možda dođu dogodine. Na isto mjesto, na istu temu…