Natječaj Grada kao indikator

28_07_2015 / 21:35h  |  Autor: KMaja  |  Foto: Rene, arhiv
Natječaj Grada kao indikator

Nakon zatvaranja Natječaja za prijavu projekata udruga mladih i za mlade organizirat će se okrugli stolovi i pokušati dobiti realnu sliku potreba udruga mladih i za mlade u Splitu.

Prošle godine raspisani Poziv za prijavu prijedloga programa udruga mladih i udruga koje se bave mladima izazvao je kritike iz redova civilnog društva, a ove godine, čini se, Grad sa raspisivanjem njegovog nasljednika, Natječaja za prijavu projekata udruga mladih i udruga za mlade, ništa nije prepustio slučaju.

Pobrinuli su se da tekst Natječaja bude usklađen sa nedavno usvojenom Uredbom o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge, a zatim su ga poslali na savjetovanje Vladinom Uredu za udruge te splitskom Savjetu mladih.

- Prihvatili su sve izmjene koje im je predložio Savjet mladih - kaže Antonia Kuzmanić, predsjednica Savjeta, te dodaje da su se izmjene odnosile na administraciju, prioritete te iznose potpore.

Dvije razlike koje se na prvu mogu uočiti, u odnosu na prošlogodišnji Poziv, su povećani iznos ukupnih sredstava koje jedna udruga može zatražiti - prošle godine maksimalni je iznos bio 15.000kn a ove se godine popeo na razumnih 35.000kn za tri mjeseca provođenja projekta - te dopuštena mogućnost financiranja plaća, što je prošlogodišnji Poziv izrijekom zabranjivao.

- Dogovor je da se, čim se zatvori natječaj i utvrdi broj prijavljenih i ukupna situacija, organizira jedan ili više okruglih stolova, ovisno o odazivu, na kojima bi se zajedno sa udrugama mladih i za mlade raspavilo o prednostima i nedostatcima natječaja - objašnjava Antonia i dodaje da bi se sljedeći Natječaj trebao odnositi na razdoblje cijele godine.

Na prošlogodišnji Poziv pristiglo je 19 projektnih prijedloga, mahom karaktera akcija i susreta (što je i bilo realno očekivati s obzirom na predviđena sredstva). Hoće li ovaj Natječaj dati realniju sliku interesa i potreba udruga mladih i za mlade na području grada Splita? Saznat ćemo u rujnu.