Natječaj Grada izazvao kritike

10_06_2014 / 15:05h  |  Autor: KMaja
Natječaj Grada izazvao kritike

Grad Split sredinom je svibnja raspisao Poziv za prijavu prijedloga programa udruga mladih i udruga koje se bave mladima. Na nepravilnosti su reagirali Info zona, MMH i UZUVRH.

Grad Split sredinom je svibnja raspisao Poziv za prijavu prijedloga programa udruga mladih i udruga koje se bave mladima za dodjelu financijske potpore u okviru raspoloživih sredstava iz Proračuna Grada Splita za 2014. godinu. Zbog određenih nepravilnosti uočenih u tekstu poziva, Info zona je poslala pisanu reakciju Uredu Grada, pri kojem djeluje Odsjek za suradnju i razvoj odnosa s civilnim društvom i mladima, na koju do danas nema odgovora, te zatražila očitovanje relevantnih aktera, Mreže mladih Hrvatske te Ureda za udruge Vlade RH.
– Ovom reakcijom želimo usmjeriti pozornost nadležnih u Gradu Splitu na manjkavosti natječaja te apelirati na potrebu za njegovim poništenjem, ali i preporučiti pokretanje javne rasprave o politici financiranja udruga mladih i za mlade na području Splita – piše u očitovanju MMH. Ističu također da je maksimalni propisani iznos (15 000 kn) s kojim se prijavitelji mogu prijaviti na natječaj prenizak te da ne osigurava perspektivu razvoja, ali ni održivost samih projektnih rezultata, a još manje programa te razvoja udruga mladih i za mlade. Potrebno je temeljito preispitati njegovu adekvatnost u pogledu postojećih potreba u praksi rada udruga koje djeluju na području Splita, smatraju iz MMH.

– Preporučujemo da Grad Split na temu prioriteta i kriterija financiranja udruga mladih i za mlade provede što obuhvatniju javnu raspravu, koja bi omogućila detektiranje dugoročnih financijskih potreba samih udruga mladih i za mlade na području Splita te unapređenje postojeće natječajne prakse – zaključuje očitovanje MMH.

Iz Ureda za udruge stigao je odgovor da Ured ne može izravno utjecati na odredbe i uvjete koje u svojim pozivima i natječajima propisuju jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, već može neizravno utjecati na podizanje kvalitete i standarda provođenjem obrazovnih programa za službenike.
– Ured za udruge u suradnji s Državnom školom za javnu upravu provodi i dva obrazovna programa: Standardi financiranja projekata i programa organizacija civilnog društva iz javnih izvora i Kako uključiti civilno društva u pripremu i provedbu lokalnih programa od javnog interesa? koji su namijenjeni službenicima jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i koji doprinose povećanju transparentnosti i učinkovitosti ulaganja u civilno društvo. U planu je održavanje navedenih obrazovnih programa i za područje Splitsko-dalmatinske županije – najavili su.

Opći nedostaci Poziva

– Određivanjem maksimalnog iznosa do 15.000,00 kuna za aktivnosti u najviše tri tematska područja Grad Split je pokazao da želi financirati samo jednokratne akcije, a ne projekte i programe koji na dugoročnoj osnovi doprinose poboljšanju kvalitete života mladih.
– Odluka da udruge koje ostvaruju financijsku potporu temeljem ovog Poziva ne mogu sredstva potpore koristiti za financiranje plaća neprimjerena je i zabrinjavajuća u kontekstu održivog razvoja civilnog društva koje zapošljava eksperte iz pojedinih područja, ali i trenutne socijalne slike mladih u Hrvatskoj. Upravo je pitanje mladih i nezaposlenosti jedna od važnijih tema u Hrvatskoj, a Grad Split ograničenjem i isključenjem mogućnosti barem sufinanciranja plaće pokazuje apsolutno nerazumijevanje i neosjetljivost na problem nezaposlenosti mladih.

Neke od nepravilnosti uočenih u Pozivu

– Poziv obuhvaća područja Gradskog programa djelovanja za mlade, što je naziv strateškog dokumenta Grada Splita iz 2006. godine. Mjera i aktivnosti lokalne politike za mlade za razdoblje od 2013. do 2016. zapisane su u Gradskom programu za mlade koji je prihvaćen 10. travnja 2013. godine.
– U Pozivu nisu definirane konkretne mjere Gradskog programa za mlade koje se žele realizirati financiranjem putem ovog natječaja.
–  Ne traži se potvrda o upisu u Registar neprofitnih organizacija te se time ostavlja mogućnost financiranja udruga koje krše zakon i ne vode transparentno financijsko poslovanje.
– U Pozivu nisu navedeni rokovi za donošenje odluke o financiranju, za potpisivanje ugovora te za prigovor na natječajnu proceduru.

Reagirao i Savjet za mlade Vlade RH: savjetujemo povlačenje Poziva te njegovu doradu 

Stigla je reakcija i Savjeta za mlade Vlade Republike Hrvatske na Poziv za prijavu prijedloga programa udruga mladih i udruga koje se bave mladima za dodjelu financijske potpore u okviru raspoloživih sredstava iz Proračuna Grada Splita za 2014. godinu.
– Mišljenja smo kako je natječajna dokumentacija nedovoljno razrađena, odnosno da natječajni prioriteti, tipovi projekata i aktivnosti koji će se financirati nisu jasno definirani, što ne ide u prilog učinkovitosti provedbe istih, kao niti održivosti razvijenih projektnih ideja što je svrha svakog natječaja poput ovoga – ističu iz Savjeta za mlade Vlade RH te obrazlažu da bi natječaji namjenjeni radu organizacija mladih i za mlade trebali nuditi mogućnost šireg bavljenja potrebama i pravima mladih.
Naveli su kako smatraju da maksimalan iznos od 15 000 kuna, koji se može dodijeliti za pojedini projekt, u praksi nije dostatan za provođenje kvalitetnog projekta, održivost njegovih rezultata te samim time niti održivost i daljnji razvoj organizacija mladih i za mlade. Upozorili su i na odredbu o zabrani financiranja plaća zaposlenika organizacija mladih i za mlade iz natječajnih sredstava, što, prema njihovom mišljenju, dodatno odmaže u očuvanju održivosti organizacija te poprilično onemogućava njihov daljnji programsko-institucionalni razvoj. – Sukladno značajnim izmjenama koje bi se trebale napraviti u Pozivu natječaja, koji dodatno treba uskaditi i s Kodeksom pozitivne prakse, standarda i mjerila za ostvarivanje financijske potpore programima i projektima udruga, savjetujemo povlačenje Poziva te njegovu doradu na temelju široke javne rasprave koja bi trebala biti organizirana na temu financiranja organizacija mladih i za mlade na području Grada Splita – pozivaju iz Savjeta za mlade Vlade RH.