Čari LVC-a na otoku

22_09_2014 / 22:54h  |  Autor: Ada Reić  |  Foto: Ada Reić
Čari LVC-a na otoku

U nedjelju, 21. rujna, u srcu Pučišća na Braču otvoren je Lokalni volonterski centar, mjesto na kojem će mladi otočani dobiti priliku da napreduju, razvijaju se, volontiraju i putuju.

Otvorenju malog ali šarmantnog Lokalnog volonterskog centra koji se nalazi u srcu Pučišća prisustvovali su u nedjelju navečer volonteri Udruge srednjoškolaca i studenata otoka Brača, mladi sa škoja, gosti s kopna i predstavnici lokalne zajednice.

Brač ima volonterski centar

Marino Kaštelan, načelnik općine Pučišća pozdravio je ovu inicijativu u svoje ime, kao i u ime župana Zlatka Ževrnje. – Čast mi je što se volonterski centar otvorio upravo u Pučišćima. Posebno podržavamo ovu akciju jer se odnosi na mlade, a svi znamo koliko je situacija s mladima i njihovom perspektivom na otocima interesantna, kako za otok i za našu lokalnu samoupravu, tako za županiju i čitavu državu. Kao općina smo pred nekih dvije godine podržali ovu inicijativu naših mladih, prepoznali smo entuzijazam i volju da se nešto promijeni i dali smo im potrebno povjerenje koje su uistinu opravdali – ističe on, te naglašava kako ih čeka naporan rad i velika odgovornost.

Direktorica turističke zajednice općine Selca, Irena Filipec Ursić također je prepoznala važnost i potencijal projekta, posebno u odnosu na problem nezaposlenosti mladih. – Rad udruge USSOB poznajem od ranije i jako mi se sviđa što se mladi ljudi organiziraju u ovakve aktivnosti. Otočke zime duge su i dosadne mladima i praktički se nemaju čime baviti, gdje izlaziti, stoga iskreno pozdravljam ovu inicijativu. Iako možda još nemaju široku podršku, vidim ogroman potencijal u tome što će mladi napredovati, volontirati, putovati a sve skupa može utjecati i na nezaposlenost koja je u našem podneblju golema.

Nataša Štambuk nedavno se vratila svojim bračkim korijenima doselivši na otok a volonterski ju je centar, kao stanovnicu, jako zainteresirao pa je došla na otvaranje. – I sama sam nekoć volontirala, smatram to bitnom aktivnošću koja utječe na kulturu, način razmišljanja, pristup životu. U početku će možda biti teško upoznati ljude s volontiranjem, no kad im se ukaže da to ionako rade – pomažu jedni drugima i doprinose zajednici, samo će sada to raditi na organiziran način, vjerujem da će odmah prigrliti volonterstvo – smatra ona.

– U radu s mladima treba biti uporan i trud će se isplatiti. Treba mlade zainteresirati i malo probuditi iz svakodnevne pospanosti – naglašava Katija Matulić, mlada Postiranka a Miho Kapron, poljski Erasmus student imao je iznimnu priliku posjetiti Brač kojim je bio iskreno oduševljen. Poljak koji ima, kako kaže, dalmatinsku dušu, i sam je rastao u malom mjestu te razumije potrebe mladih za sadržajem u slobodno vrijeme. – Ovo je odlična mogućnost za mlade, motivira ih da iskušaju nove stvari i da se pokrenu. Znam koliki je problem manjak aktivnosti, tako da je svaki poticaj te vrste odličan impuls koji će povećati životnu aktivnost mladih.

Mišljenje većine posjetitelja LVC-a u osnovi je slično – mladi otočani nisu dovoljno aktivni, ali imaju želju biti, treba ih samo malo pogurati. A ovo je prvi korak!

Svi koji ste propustili iskusiti čari otoka, velikodušnost domaćina i više nego pozitivne reakcije okupljenih, zavirite u album i prvom prilikom posjetite novi LVC!