Brač ima volonterski centar

20_09_2014 / 23:12h  |  Autor: Tena Filipović  |  Foto: Mario Vidić, arhiv
Brač ima volonterski centar

– Nadamo se da će Bračanke i Bračani prepoznati trud i napor koji ulažemo da otok učinimo živim cijele godine. Vjerujemo da ćemo otoku ponuditi kvalitetan sadržaj koji će zaokupiti sve dobne skupine – rekla je Dijana Šabić, voditeljica Lokalnog volonterskog centra Brač.

U nedjelju, 21. rujna, Hrvatska postaje bogatija za još jedan volonterski centar. Tada je naime zakazano otvorenje Volonterskog centra Brač, prvog volonterskog centra na nekom otoku u Hrvatskoj.

– 21. rujna međunarodni je dan mira i činilo nam se prigodnim upravo na taj dan upriličiti otvorenje Lokalnog volonterskog centra Brač, s obzirom da je upravo volontiranje jedan od ključnih faktora u izgradnji mira – objasnili su iz Udruge srednjoškolaca i studenata otoka Brača koja je pokrenula inicijativu osnivanja volonterskog centra.

O razlozima otvaranja centra te njegovim budućim aktivnostima popričali smo s voditeljicom Dijanom Šabić, magistricom sociologije i etnologije. – Predstavnike udruge USSOB upoznala sam tijekom višemjesečnih radionica Z.M.A.J. (Znanjem možemo aktivizam jačati, u organizaciji Info zone iz Splita), u kojima sam sudjelovala kao predstavnica ANTROPOP-a, udruge etnologa i antropologa. Odlučili smo zajedno kreirati i prijaviti nekoliko projekata, potaknuti željom da napravimo nešto dobro na otoku Braču. S obzirom da sam i ja rođena na Braču i da sam značajan dio djetinjstva provela tamo, takva ideja mi se odmah svidjela, jer već neko vrijeme razmišljam o tome kako se više posvetiti Braču i, možda će zvučati bahato, učiniti ga privlačnijim za život – kaže ona.

Rad centra financirat će Ministarstvo socijalne politike i mladih te općine partneri (Pučišća, Nerežišća, Selca, Bol i Postira) i bit će otvoren do srpnja 2015. godine, a pokaže li lokalna zajednica interes moguće je da će nastaviti raditi i nakon isteka financijske potpore Ministarstva. Glavne aktivnosti LVC-a Brač bit će povezivanje volontera i organizatora volontiranja na otoku Braču, s ciljem unapređenja i povećanja broja volonterskih akcija.

– Na Braču je registrirano ukupno 120 organizacija civilnog društva, međutim mnoge od njih nisu dovoljno aktivne, a jedan od temeljnih problema s kojim se suočavaju jest manjak kapaciteta za provođenje aktivnosti. LVC Brač nastojat će to promijeniti – objasnila je Dijana.

Poteškoće s kojima se susreću mladi na otoku su slabe mogućnosti zapošljavanja ali i nepostojanje prilika za stjecanje radnog iskustva. Volonterski centar omogućit će mladima da kroz različite aktivnosti steknu iskustva koja će ih učiniti konkurentijima na tržištu rada. Također, bavit će se promicanjem volonterstva, unaprijediti lokalne volonterske programe te informirati širu javnost o samom volonterstvu, pravima volontera, zakonu o volonterstvu te mogućnostima za volontiranja na otoku i van njega.

– Nadamo se da će Bračanke i Bračani prepoznati trud i napor koji ulažemo da otok učinimo živim cijele godine. Nadamo se i da će se pridružiti radu LVC-a Brač i tako unaprijediti kvalitetu života na otoku, prepoznajući velike osobne koristi koje im takav angažman može donijeti, te još veće koje može donijeti samoj sredini. Vjerujemo da ćemo otoku ponuditi kvalitetan sadržaj koji će zaokupiti sve dobne skupine – nada se Dijana te poziva sve organizacije ali i ljude koje žele odvojiti dio svog slobodnog vremena da se jave u volonterski centar Brač, otvoren za sve pojedince i organizacije zainteresirane za volonterstvo.

Objasnila nam je i zašto je dobro volontirati: – Volonterstvo ima višestruke koristi koje sežu od osjećaja osobnog zadovoljstva i sreće do konkretnih poslovnih mogućnosti koje se javljaju zahvaljujući volonterskom angažmanu. Osoba može volonterstvom unaprijediti vlastite vještine, steći nove, kreirati povoljnije prilike za buduće zaposlenje i slično. Sve to postiže se kroz društveno koristan rad koji ostavlja traga na životu cjelokupne otočne zajednice – ističe Dijana.


LVC u Pučišćima

Lokalni volonterski centar Brač smješten je u prostorijama Udruge srednjoškolaca i studenata otoka Brača, na adresi Trg sv. Jeronima 1 u Pučišćima (zgrada općine) a bit će otvoren ponedjeljkom od 11 do 19 h te od utorka do petka 9 do 17 h. Sve aktivnosti LVC-a Brač možete pratiti putem linka.