Kako Grad (ne) upravlja prostorima?

25_05_2017  |  Autor: Darko Čop  |  Foto: I.Z.
Kako Grad (ne) upravlja prostorima?

Netransparentnost upravljanja prostorima od strane Grada Splita kulminaciju je doživjela u prethodna dva tjedna obilježena šutnjom nadležne Službe i nasiljem u srcu Dioklecijanove palače

U kolovozu 2015. više od 50 splitskih udruga zahtijevalo je poništenje Natječaja za zakup poslovnih prostora Grada Splita zbog površnih kriterija i nejasnih procedura.

Postavljena su brojna i konkretna pitanja te je napravljena i usporedba s Odlukom o kriterijima, mjerilima i postupku dodjele nekretnina u vlasništvu Republike Hrvatske na korištenje organizacijama civilnog društva radi provođenja programa i projekata od interesa za opće dobro.

Nadležna Služba pravne zaštite i za stanove i poslovne prostore nije našla za shodno odgovoriti na kritike niti udovoljiti zahtjevu splitskih udruga.

Treba li onda čuditi da nadležni dopuštaju da se situacija oko prostora u Dioklecijanovoj 1 između poduzetnika Darka Miladina i udruge Adria Art Annale rješava na način kojem svjedočimo prethodnih tjedana. Izostala je promptna i nedvosmislena reakcija a sukob se produbljuje i daleko je od (mirnog) rješenja.  Korijen ovog problema nalazi se upravo u netransparentnom upravljanju gradskim prostorima.

Danas je ispred zgrade Banovine održana konferencija za medije putem koje su poslani zahtijevi novoj gradskoj vlasti da čim prije pokrene transparentan proces utvrđivanja kriterija i uvjeta za novi natječaj za korištenje prostora udrugama koje djeluju za opće dobro te jednako transparentan proces provedbe natječajnog postupka.

Također, s obzirom na to da se tenzije oko prostora u Dioklecijanovoj 1 ne smiruju (tek se očekuje sudski epilog jučerašnjeg sukoba) traži se i hitna i adekvatna reakcija povjerenice Vlade RH za Split Branke Ramljak kao i pročelnika Službe pravne zaštite i za stanove i poslovne prostore  Ivice Pavić koja će za cilj imati rješenje sporne situacije te informiranje javnosti o tome što su poduzeli.
Pitanje odgovornosti za ovakav način upravljanja gradskim prostorom kakav je na djelu u Splitu već godinama (desetljećima?) svakao treba biti i na dnevnom redu novoizabranog gradonačelnika i članova Gradskog vijeća Grada Splita.