I u blokade zbog skuplje hrane

04_10_2013 / 17:35h  |  Autor: G.B.  |  Foto: Željko Šunjić, arhiva
I u blokade zbog skuplje hrane

Peticija za vraćanje starih cijena u menzama na Facebooku je već okupila preko 18 tisuća podržavatelja, a objavljen je i prijedlog plana prosvjeda. Izostane li reakcija Ministarstva spremni su započeti i sa prosvjednim blokiranjima prometa.

Ništa ne može mobilizirati studente kao problemi u menzi pa je, očekivano, lavinu reakcija izazvalo smanjenje subvencija za studentsku prehranu.

Peticija za vraćanje starih cijena u menzama na Facebooku je već okupila preko 18 tisuća podržavatelja, a objavljen je i prijedlog plana prosvjeda koji bi počeli 9. listopada kada su studenti pozvani da u menzama masovno kupuju kolače uz poruku - ako nemamo stare cijene, jedimo kolače. Od 10. do 20. listopada planiraju bojkotirati menze. Izostane li reakcija Ministarstva spremni su započeti i sa prosvjednim blokiranjima prometa na prometnicama u blizini fakulteta, a u studenom će, predlažu, blokirati čak i fakultete ako se ne udovolji njihovim zahtjevima.

>> Skuplje menze za jeftiniji smještaj

>> Hoće li studenti ostati gladni?

- Ministarstvo je javnu raspravu o ovome neodgovorno i bezobrazno otvorilo usred ljeta, 31. srpnja, a trajala je do 15. rujna. Dakle, javna rasprava je otvorena dok gotovo nijedan fakultet nije radio – upozoravaju nezadovoljni studenti na Facebooku, ističući i da je ministar Jovanović naveo da je namjera ministarstva smanjivati neizravne potpore studentima putem subvencioniranja cijena pružateljima usluga u korist izravnih potpora, dakle stipendija, no da još uvijek nema konkretnih najava o povećanju broja stipendija.