Skuplje menze za jeftiniji smještaj

02_10_2013 / 10:39h  |  Foto: Željko Šunjić, arhiva
Skuplje menze za jeftiniji smještaj

Cijena prehrane u studentskim menzama jučer je poskupjela za gotovo 50%. Ovakav bi sustav trebao voditi tome da se kroz stipendije omogući više novca za pokrivanje troškova smještaja.

Cijena prehrane u studentskim menzama jučer je poskupjela za gotovo 50%, i to stupanjem na snagu novog pravilnika koji se nije mijenjao od 2002., zbog čega su mnogi studenti, koji nisu znali za ovaj potez Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, bili šokirani iznosima na računima - piše jutarnji.hr.

>> Hoće li studenti ostati gladni?

Ministarstvo je novim pravilnikom odlučilo povisiti cijenu menija s 4,40 kuna na 6,50 kuna, a smanjena je i subvencija koju država plaća za osnovni obrok sa 73,65% na 71,24%. Također, smanjena je i subvencija za namirnice koje nisu u meniju s prijašnjih 73,65% na 50%.

Cijena menija sa 16,70 povećana na 22,60 kuna

Prema starom Pravilniku o potpori za pokriće troškova prehrane, cijena menija iznosila je 16,70 kuna. Ministarstvo je plaćalo 12,30 kuna, a student 4,40 kuna. Sada se cijena menija povećala na 22,60 kuna, od čega MZOS sudjeluje u subvencioniranju sa 71,24% za meni i 50% za ostale proizvode koji ne ulaze u meni.Novost je i to što studenti više ne primaju mjesečne iznose novca na iksici, već tjedne, pri čemu se neiskorišteni dio briše, a dnevni limit smanjuje s osam na četiri obroka.

U MZOS-u su se odlučili na ovaj potez jer se cijena nije mijenjala gotovo 15 godina iako su u međuvremenu poskupjeli energenti i namirnice, a broj studenata u tom se razdoblju povećao za 80 tisuća.

Najviše novca odlazi na prehranu, a studente najviše opterećuju troškovi stanovanja

Plan je Ministarstva na godišnjoj razini uštedjeti od 10% do 15% od ukupnog iznosa koji se troši na prehranu, a novac koji bi se na taj način uštedio dobili bi siromašniji studenti u obliku stipendija.

- Analize su pokazale da najveći dio novca odlazi na prehranu, a zapravo studente najviše financijski opterećuju troškovi za stanovanje. Samo 11% studenata živi u domu, a čak je 31% njih u privatnom smještaju. Zato bi ovakav sustav trebao voditi tome da se stipendijama omogući više novca za pokrivanje troškova smještaja. Za to bi, naravno, trebalo izgraditi i nove domove, te obnoviti postojeće korištenjem EU fondova - kaže prof. dr. Vladimir Mrša, voditelj radne skupine za visoko obrazovanje, koji je sudjelovao u izradi nedavno predstavljene Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije.