Gužva u Smojinom teatru

27_10_2013 / 10:51h  |  Autor: KMaja  |  Foto: Željko Šunjić
Gužva u Smojinom teatru

Pjaceta u Ulici Miljenka Smoje privukla je u petak navečer veliki broj posjetitelja na promociji odabranih tekstova poznatog splitskog novinara, književnika i scenarista, ukoričenih pod nazivom Skitan i pitan.

Pjaceta u Ulici Miljenka Smoje, koju je jedan od timova mladih stručnjaka na nedavno održanoj interdisciplinarnoj radionici Akupunktura grada prenamijenio u Smojin teatar, u privukla je u petak navečer veliki broj posjetitelja na promociji odabranih tekstova poznatog splitskog novinara, književnika i scenarista, ukoričenih pod nazivom Skitan i pitan.

Zbirka tekstova tiskana je povodom 70. rođendana Slobodne Dalmacije, a promocija je organizirana na 18. obljetnicu smrti autora.

– Ovo je neplanirana splitska premijera knjige i pretpremijera Smojinog teatra – pozdravio je okupljene, a bilo ih je toliko da se tražilo i stajaće mjesto više, Damir Šarac, urednik izdanja. Objasnio je da je ideja bila promovirati knjigu samo po dalmatinskim malim mistima, no kada su čuli za Smojin teatar, jednostavno se sve poklopilo, pa je splitska publika zahvaljujući i Gradskom kotaru Varoš, teatru te mnogim pojedincima koji su priskočili u pomoć, imala priliku čuti tekstove u interpretaciji Snježane Sinovčić Šiškov.

U sat vremena glumica je čitala izbor iz do sada neukoričenih djela, a između dva čitanja okupljenima su se obratili Vojko Božulić, Ivica Ivanišević, Davorin Rudolf, Frane Dumandžić i Boris Dežulović, uz glazbene pauze s klapom Šufit.

Božulić je kratko pozdravio okupljene u ime Gradskog kotara Varoš, dok je Ivanišević pričao o fenomenu Smojinih djela koja se kupuju unatoč izdavačkoj krizi. – Danas je bolje izdat' državu nego knjigu – poentirao je. Rudlof se prisjetio vremena kada je Smoje zapisivao svoja djela, a Dumandžić je u ime Društva arhitekata Split i sudionika Akupunkture grada pozvao okupljene na izložbu svih radova nastalih u sklopu radionice, koja će se sljedećeg vikenda održati u prostoru Gradskog kotara Varoš. Dežulović se osvrnuo na nedavni istup svećenika nakon promocije knjige u Pisku, istaknuvši da se događaj razvijao točno u Smojinom stilu. – Smoje je živ živcat i nikad življi – zaključio je.

Nakon službenog dijela, okupljeni su se počastili delicijama iz kužine konobe Fife.