Biciklom od otoka do otoka

24_06_2013 / 23:34h  |  Autor: KMaja
Biciklom od otoka do otoka

Oni su odlučili iskoristiti svoj godišnji odmor kako bi pridonijeli definiranju mediteranske biciklističke rute koja bi trebala spajati Gibraltar i Cipar. Nastoje što je moguće veći dio puta proći preko otoka...

Kroz Split su ovoga vikenda prošla petorica biciklista-amatera koji su odlučili iskoristiti svoj godišnji odmor kako bi promovirali vožnju biciklom i pridonijeli definiranju EuroVelo 8, mediteranske biciklističke rute koja bi trebala spajati Gibraltar i Cipar.

Okupljeni u projektu Adriatic Coast Cycling, Josip Tokić, Alen Švigir, David Jakovljević, Branimir Beljan i Ivan Milinković svoj su put započeli od rta Savudrija 16. lipnja, a veći dio rute prema jugu su odvozili na otocima. – Vožnja magistralom je opasna te se ne mogu zadovoljiti uvjeti sigurnosti koje propisuje EuroVelo pa nastojimo što je moguće veći dio puta proći preko otoka – objasnio je Josip Tokić.

Kako se može vidjeti na službenoj stranici, EuroVelo 8 predviđa biciklističku rutu duž obale, magistralom, što pretpostavlja praktički izgradnju novih cesta. Odlučni Zagrepčani preuzeli su inicijativu i odlučili odvoziti izgledniju, sigurniju rutu koju će unijeti u GPS te je predložiti ECF-u (European Cyclist Federation) koji stoji iza projekta EuroVelo.

Nakon magistrale Biograd-Split, petorka se ponovo dočepala otoka te planiraju preko Brača, Hvara, Korčule, Pelješca i Mljeta doći do Cavtata gdje trasu, simbolično, i završavaju 01.07.

Atraktivna staza mamac je za turiste - bicikli moraju jeftinije na otoke!

EuroVelo je mreža od preko 70 tisuća kilometara biciklističkih staza koje bi trebale spojiti čitavu Europu kroz 14 ruta. Kao što se može vidjeti na službenoj stranici, problema sa adekvatnim stazama nemaju tek Skandinavske zemlje, dok većina ostalih staza nisu niti u planu realizacije. Stoga je akcija ove petorke još važnija za hrvatski turizam – atraktivna staza odobrena od strane ECF-a sigurno će privući mnoge zaljubljenike u aktivan odmor i najzdravije prijevozno sredstvo.

Ova trasa svakako je još jedan argument za ozbiljno razmatranje prijedloga inicijative Bicikle na otoke, koju su pokrenule udruga Sunce, Uštipak i BK Timun: smanjenje naknade za prijevoz bicikle trajektom u turističkoj sezoni, njeno potpuno ukidanje izvan sezone te proglašavanje jednog dana u godini kada bi putnici sa biciklima imali besplatan prijevoz do željene destinacije i natrag.