Zonina nova radijska epoha

17_10_2016  |  Autor: Ada Reić  |  Foto: I. Z.
Zonina nova radijska epoha

Jedna je epoha, zapamćena i sjajna, završila. Ali, baš kao i u emisiji, odjava nečeg završenog može biti ujedno i najava nečeg novog. A naša nova epizoda započinje u novom ruhu, u programu Radio Sunca - utorkom u 13 h.

 Ideja i svrha s kojom je Info zona osnovana jest pružiti mladima informaciju, kao prvi i pravi korak ka ostvarivanju želja, mogućnosti, potencijala, prilika i snova, a zatim im omogućiti prostor da svoje vještine, sposobnosti, talente i znanja prenesu i podijele s drugima.

Tijekom višegodišnjeg rada Info zona rad s mladima razvija i nadograđuje putem različitih programa i medija, a jedan je od njih radijska emisija.

Više od stotinu gostiju u godinu dana


Info zona na radiju emisija je namijenjena mladima, koja priča s mladima, o mladima, za mlade. Već niz godina u redovnom terminu, petkom od 19 sati Info zona se uključivala u eter HRT Radio Splita. U samo posljednjih godinu dana u četrdeset emisija gostovalo je preko stotinu iznimnih mladih ljudi koji su slušatelje, ali i voditelje uveseljavali, zabavljali, educirali, informirali, impresionirali. Emisija je obuhvatila niz područja bitnih za živote mladih; ljudska prava, edukaciju, obrazovni sustav, aktivno sudjelovanje u društvu, volonterski angažman, socijalnu politiku, zdravlje, zapošljavanje, kulturu, subkulturu i zabavu.

Rušenje barijera, društvene promjene, pjevanje, bubnjanje…

Gosti su u eteru rušili stereotipe i barijere, predstavljali svoja iskustva, živote, poteškoće marginaliziranih grupa i pojedinaca, pozivali na uključivanje, na suočavanje s predrasudama, strahovima. Družili smo se s učenicima i studentima, nastavnicima i profesorima, stručnjacima i avanturistima, glumcima i performerima, putnicima, aktivistima, pjesnicima i programerima. Upoznali smo se s novim vještinama, saznavali i spoznavali nove stvari. Predstavili smo mnoge inicijative mladih i za mlade, udruge i njihov rad, projekte, akcije, predstave i izložbe, radionice i edukacije, prilike i mogućnosti za mlade.

U Info zoni na radiju naši su gosti otvoreno ukazivali na promjene u društvu koje ih zabrinjavaju, na probleme i potencijale mladih, predstavljali rješenja, ali i pjevali, bubnjali, čitali stihove i puno se smijali.

Od osmogodišnje glumice do rally baka, od Mediterana do Tibeta

Iako je fokus uvijek bio i ostao na mladima, pred mikrofonom su nam se pridružili i mlađi i stariji, od osmogodišnje djevojčice glumice, do rally baka koje su ušle u povijest paleći automobilske gume. Pričali smo o filmu i fotografiji, plesu i slikarstvu, kiparstvu i animaciji. Razgovorom s gostima otišli smo na daleka putovanja, od Mediterana i Europe do Kine, Indije i Tibeta te pronalazili i otkrivali nove načine putovanja. Broji mladi sugovornici dijelili su svoja iskustva, spoznaje, ideje, ciljeve i probleme s kojima se susreće te postali inspiracija mnogima.
Emisija je bila prilika za upoznati sve te iznimne mlade ljude, njihove snove i talente te pružiti priliku drugima da se u njihovim pričama pronađu.

Kraj jedne epohe i početak nove


Ipak, kako to u životu biva, svemu jednom dođe kraj, pa je tako i Info zona na radiju u programu Radio Splita doživjela svoje posljednje izdanje. Jedna je epoha, zapamćena i sjajna, završila. Ali, baš kao i u emisiji, odjava nečeg završenog može biti ujedno i najava nečeg novog. A naša nova epizoda započinje u novom ruhu, u programu Radio Sunca - utorkom u 13 h. Nove priče, novi sjajni mladi ljudi, nove inspiracije, novi početak.

Što slušatelje Info zone na Radio Suncu čeka 18. listopada

Nema invalida u Splitu simbolična je i provokativna akcija koju je Udruga mladih Prijatelj u suradnji sa Savjetom mladih Grada Splita provela 2013. godine. Cilj akcije bio je ukazati na poteškoće s kojima se svakodnevno susreću mladi s invaliditetom, na zidove drugima nevidljive. Tri godine kasnije, stanje je nepromijenjeno. Nema invalida u Splitu 2 nastavak je akcije, a Sandra Kovačević ispričat će nam kako će na jedan dan volonteri učiniti te zidove vidljive svima.

Svuda u svijetu obilježio s,e 15. listopada, Međunarodni dan bijelog štapa, s ciljem upoznavanja javnosti s problemima s kojima se slijepe osobe susreću u društvu. Tim povodom otišli smo s Ivanom Bogdanovićem u gimnaziju u Trogiru gdje je učenike zanimalo sve o njegovom životu. Kako slijepe osobe sanjaju, žive li u mraku, jesu li im pojačana druga osjetila - samo su neka od pitanja koja su Ivanu postavljena. U našoj emisiji u programu Radio Sunca poslušajte Ivana.

Škola osnova programiranja prilika je za sve koji žele naučiti novu vještinu, iznimno bitnu u svijetu virtualne komunikacije, a za učenje ove vještine nikada nije kasno. Udruga DUMP uspješno organizira besplatne tečajeve i radionice, a broj prijavljenih sve je veći. Zvonimir Stamenov ispričat će sve o školi, kome je namijenjena, kako će izgledati, kako se prijaviti.

Slušajte Info zonu na radiju u programu Radio Sunca, utorkom u 13 h i reprizu utorkom od 21 h.