Zona: od street arta do nogometa

02_04_2015 / 08:54h  |  Autor: I. Z.  |  Foto: I. Z.
Zona: od street arta do nogometa

Iza Info zone je ožujak s više od 70 sati programa, a u travnju najavljujemo još veću gužvu - nastavak započete radionice dokumentarnog filma i tečaja fotografije, nova tematska druženja, čak tri izložbe, nove radionice i predavanja...

Iza Info zone je ožujak s više od 70 sati programa, 15 različitih događanja raspoređenih u 47 termina. Kroz prostor je prošlo oko 300 mladih, a bez svog mjesta na radionicama ostalo je više od 200 kasno prijavljenih. U travnju najavljujemo još veću gužvu - nastavak započete radionice dokumentarnog filma i tečaja fotografije, nova tematska druženja, čak tri izložbe, nove radionice i predavanja, međunarodnu edukaciju... Ne zaustavljamo se do ljeta!

Druga travanjska srijeda u Info zonu dovodi udrugu Studenti za studente Split. U sklopu svog projekta Umjetnost je opet IN u Info zoni će 8. travnja u 19 sati predstaviti radove pristigle na Natječaj za najbolju fotografiju studentskog života.

Od 10. travnja u 20 sati u Info zoni kreće Street art radionica koju će voditi Ivan Svaguša, akademski slikar koji već više od pet godina u Info zoni vodi radionice stripa. Dvomjesečna radionica održavat će se četvrtkom i petkom u 20 sati, a polaznici će učiti o povijesti graffita i street arta, prebacivanju ideja na papir te osnovama dizajniranja street arta. Radit će i na zajedničkom zadatku koji će u svibnju realizirati na splitskim zidovima. Radionica se provodi u sklopu projekta Izvan okvira, koji financiraju Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva i Kraljevina Norveška. Prijave za sudjelovanje na radionici otvorene su na infozona.hr/prijava.

Zaljubljenici u film još od jeseni hitaju prema jubilarnom desetom druženju u Zoni. Na prvom travanjskom susretu Filmskog kluba, 7. travnja u 19 sati, tema rasprave bit će film Solaris, a svi zainteresirani slobodni su im se pridružiti na njihovim druženjima svako drugog utorka u mjesecu.

Tjedan jednakosti obilježit će se od 13. do 17. travnja u nekoliko hrvatskih gradova, a cilj je na kreativan način upozoriti i educirati javnost, prije svega mlade, o diskriminacijama koje su prisutne u društvu. Aktivnosti Info zone u sklopu Tjedna jednakosti provode se u sklopu projekta U ime jednakosti koji realiziraju Centar za mirovne studije, Cenzura Plus i Mreža mladih Hrvatske, a financira Europska unija.

U ponedjeljak u 13 sati Ivan Bogdanović, slijepi mladić koji je pozornost šire javnosti privukao svojom upornošću u studentskim danima, održat će predavanje na kojem će prisutnima objasniti kako se ponašati u društvu osoba s invaliditetom. Već idućeg dana, u 19 sati, u Zoni se otvara izložba odabranih fotografija pristiglih na fotografski natječaj na temu - jednakost. Selekciju izložbe radio je Veljko Martinović, školovani fotograf i iskusni fotoreporter. U srijedu će se u klubu Ghetto u 20 sati premijerno prikazati kratkometražni dokumentarac na temu jednakosti, realiziran za vrijeme radionice dokumentarnog filma u Info zoni. U četvrtak će, na istom mjestu i u isto vrijeme, polaznici radionice crtanja stripa predstaviti proces nastajanja ilustracija te najbolje radove koje su stvarali prethodnih tjedana, razgovarajući i kreativno se izražavajući o temi sprječavanja diskriminacije. Program Tjedna jednakosti završava u petak u klubu Quasimodo gdje će se u opuštenoj atmosferi od 20 sati čitati odabrani radovi pristigli na natječaj za najbolju neobjavljenu kratku priču na temu - jednakost.

Uz program Tjedna jednakosti, u Info zoni će se tih dana održavati i druga događanja. Udruga Studenti za studente Split ponovno će u sklopu svog projekta Umjetnost je opet IN gostovati u Info zoni te će 16. travnja u 17.30 sati studentima omogućiti da se u društvu akademskog slikara i crtača stripova Ivana Svaguše upoznaju s osnovnim tehnikama crtanja stripa.

S namjerom nastavka kontinuirane podrške udrugama u regiji te osiguravanja kvalitete projekata Lokalnih informativnih centara za mlade, Info zona u petak, 17. travnja u 16 sati, organizira sastanak udruga koje planiraju aplicirati na natječaj Ministarstva socijalne politike i mladih. Sastanak će biti prilika za uspostavljanje suradnji među udrugama, ali i upoznavanje sa primjerima dobre prakse, prijedlozima projektnih aktivnosti te sa samim natječajem.

U petak u 18 sati u Zonu dođite poslušati i priče o mističnim bićima folklora - vilama, morama, vješticama i vampirima. Predavanje će održati Sandra Barešin, članica udruge ANTROPOP koja je na studiju etnologije i kulturne antropologije izučavala nadnaravna bića, a posebice ona koja nalazimo u hrvatskoj tradiciji i usmenoj predaji.

Treći modul edukacija za 11 udruga mladih i za mlade iz 8 dalmatinskih gradova održat će se od 17. do 19. travnja te će obraditi temu upravljanja volonterima. Info zona edukacije održava u sklopu Inkubatora za udruge za mlade te u suradnji s PRONI Centrom za socijalno podučavanje, putem projekta Znanjem možemo aktivizam jačati - ZMAJ 2 financiranog od Ministarstva socijalne politike i mladih.

Od 20. do 27. travnja Info zona održava međunarodnu edukaciju na kojoj će mladi iz Hrvatske, Italije, Rumunjske, Španjolske i Norveške razmijeniti iskustva u izradi USE-IT mape i radu s mladima općenito. Edukacija se realizira u sklopu projekta P.U.L.S.E. - Produce, Use, Learn, Share and Experience koji provodi Info zona u suradnji s partnerima te koji je financiran sredstvima Europske unije putem programa Erasmus+.

Deset učenika i učenica trećeg razreda splitske Škole likovnih umjetnosti, smjer Grafički dizajn, predstavit će se 28. travnja u 19 sati izložbom dvadesetak radova koji na različite načine progovaraju o istoj temi - portret. Koliko danas, u poplavi slika kojima smo svakodnevno bombardirani, ima smisla istraživati temu portreta koja je prisutna u likovnim umjetnostima od davnih vremena, pokušat će odgovoriti mladi budući umjetnici – Marija Brzica, Marko Jerčić, Jelena Tucak, Frano Marinković, Klara Šimunović, Josip Knežević, Ante Ralević, Marina Stipulin, Luka Birin i Tajana Veljačić.

Ugledni sociolog Renato Matić čest je kritičar korupcije, nasilja, predrasuda, diskriminacija i drugih devijacija hrvatskog društva te je već nekoliko puta održao predavanje u Info zoni, a 29. travnja u 18 sati još će jednom iznijeti svoje viđenje aktualnih tema - ovog puta tema će biti Nogomet kao žarište aktivizma.

Na samom kraju mjeseca, 30. travnja u 15 sati, Ženska soba - Centar za seksualna prava, u suradnji s Ligom za prevenciju ovisnosti i Info zonom, održava poludnevnu radionicu prevencije rodno uvjetovanog nasilja namijenjenu ženama i djevojkama. Na radionici će se obrađivati teme rodno uvjetovanog i seksualnog nasilja te će se polaznice educirati o pružanju pomoći i podršci žrtvama seksualnog nasilja te s oblicima, posljedicama i rasprostranjenosti nasilja, a upoznat će se i sa Protokolom o postupanju u slučaju seksualnog nasilja te razgovarati o situaciji u Hrvatskoj, pozitivnim promjenama i perspektivi. Prijave za sudjelovanje u radionici otvorene su na infozona.hr/prijava.

Trebaš još neki razlog za praćenje aktivnosti Info zone na www.infozona.hr/program? :)

Dovedi ideju u Zonu – predloži događanje!

Pozivamo udruge ili pojedince da realiziraju svoje aktivnosti za mlade u prostoru Info zone. Imaš li ideju ili želju što bi trebalo biti u programu događanja u Zoni - javi se na goran[a]infozona.hr. Predloži predavanje, tečaj, radionicu, prezentaciju, tematsku večer ili neko sasvim novo edukativno, kulturno ili zabavno događanje koje će doprinijeti ponudi kvalitetnog provođenja slobodnog vremena mladih u Splitu. Ako imaš potrebna znanja i vještine ili znaš nekoga tko ih ima, možda nam možeš pomoći i u realizaciji.