O poslu, mobilnosti, kreditima...

29_04_2015 / 16:17h  |  Autor: I. Z.  |  Foto: I. Z.
O poslu, mobilnosti, kreditima...

Ponuda Info zone ni u svibnju neće biti siromašna - Bookara Show, Živa knjižnica o mobilnosti, radionica o kreditima koju će voditi Toni Milun i predstavljanje zadruge kao prilike za zaposlenje mladih tek su dio ponude.

Nekoliko stotina sudionika programa, više od 40 termina te samo tri dana u kojima nije bilo događanja u prostoru, suma su travnja u Info zoni. Iako temperature rastu, ponuda ni u svibnju neće biti znatno siromašnija.

Na prvosvibanjski Bookara Show u 20 sati o književnosti i svom stvaralaštvu dolazi pričati dobitnik nagrade Tportala za roman godine - Kristian Novak. Roman Črna mati zemla žiri književne nagrade Tportala proglasio je 2013. godine najboljim u konkurenciji od 49 naslova pristiglih na natječaj.

Pod nacionalnim sloganom Bookiraj svoju kartu za Europu! Info zona se Živom knjižnicom priključuje obilježavanju Europskog tjedna mladih povodom kojeg se od 27. travnja do 10. svibnja u 33 europske zemlje realiziraju deseci događanja. Posuđivanjem knjiga i rječnika, odnosno individualnim razgovorima s osobama s iskustvom i znanjem iz područja mobilnosti, mladi će se informirati o stručnoj praksi, razmjenama, couchsurfingu... Živa knjižnica održava se u još osam hrvatskih gradova, u suradnji Agencije za mobilnost i programe EU te još devet Eurodesk multiplikatora. Splitska Živa knjižnica otvorena je 5. svibnja, od 16 do 18 sati!

Još od jeseni ljubitelji filma imaju ustaljeni ritam - kod kuće pogledaju prethodno dogovoreni film pa se sastanu u Info zoni i na Filmskom klubu diskutiraju o sadržaju, simbolima i skrivenim značenjima. Rade to svako dva tjedna, i ti mi se možeš pridružiti 5. i/ili 19. svibnja!

Toni Milun dolazi u Zonu! Simpatični profesor matematike koji je preplavio internet jednostavnim objašnjenjima složenih matematičkih zadataka, nedavno je dokazao da niti zaposlenici banaka ne znaju sve o kreditima koje nude. Kako bi zaštitio građane, prvenstveno mlade koji su često osuđeni na kreditna zaduženja, u Info zoni će 6. svibnja u 17 sati razjasniti misterije kamatnog računa i izračuna kredita. Rezervacija mjesta na besplatnoj dvosatnoj radionici je na infozona.hr/prijava. Upoznaj kredit, zaštiti se!

Predstavljajući program Erasmus+, Info zona u petak, 8. svibnja, u 15 sati gostuje kod zadarskog Lokalnog informativnog centra za mlade , a u subotu od 10 sati kod udruge Buđenje na Šolti. U subotu sudjeluje i u ovogodišnjem Platformatu te od 18 sati u klubu Kocka, na raspravi o mogućnostima zajedničkog korištenja prostora, ugošćuje Koordinaciju udruga mladih Sisak koja će predstaviti svoj model upravljanja prostorom, opremom i drugim resursima.

Neformalna grupa New Tendencies okupila je gotovo 40 mladih iz 7 europskih zemalja koji su kroz fotografije i razgovore opažali dobre i loše primjere života u Splitu i okolici te će na izložbi svojih radova ponuditi inovativna rješenja uočenih problema. Izložba se otvara 9. svibnja u 19 sati. Projekt From Photography to Action financiran je putem programa Erasmus+.

Zadruga kao prilika za zaposlenje mladih bit će tema predavanja koje će se održati 12. svibnja u 19 sati. Marko Ban će na primjeru socijalne zadruge Start objasniti funkcioniranje zadruge, što je čini drugačijom prilikom na tržištu rada te kako mladi mogu sudjelovati u njenom radu i doprinijeti svojoj zapošljivosti.

Škola likovnih umjetnosti Split partner je udruge MoSt u projektu Idealima protiv nasilja kojim se javnost želi osvijestiti o problemu nasilja među mladima i nužnosti pravovremene reakcije. U Info zoni će se 20. svibnja u 20 sati predstaviti radovi učenika trećeg razreda koji su dizajnirali plakate za potrebe akcije Sheraj toleranciju. Na otvaranju izložbe splitski srednjoškolci održat će prigodnu debatu.

Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske četvrtu godinu zaredom organizira Dane otvorenih vrata udruga s ciljem upoznavanja šire javnosti sa programima i projektima od interesa za opće dobro koje provode udruge u Hrvatskoj. Info zona će tom prigodom 27. 5. u 20 sati održati skupštinu udruge, a sva četiri dana u prostoru će biti postavljena infografika o radu udruge.

Volonteri Info zone će 30. svibnja na splitskim zidovima realizirati umjetničke intervencije koje aktualiziraju probleme diskriminacije. Intervencije su osmišljene tijekom Street art radionice u Info zoni, u sklopu projekta Izvan okvira koji financira Kraljevina Norveška i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva.

Kroz svibanj kraju će se privoditi Street art radionica, a nastavit će se radionica stripa i Tečaj hrvatskoh znakovnog jezika. Sve najave događanja u Info zoni prati na www.infozona.hr/program.

Dovedi ideju u Zonu – predloži događanje!

Pozivamo udruge ili pojedince da realiziraju svoje aktivnosti za mlade u prostoru Info zone. Imaš li ideju ili želju što bi trebalo biti u programu događanja u Zoni - javi se na goran[a]infozona.hr. Predloži predavanje, tečaj, radionicu, prezentaciju, tematsku večer ili neko sasvim novo edukativno, kulturno ili zabavno događanje koje će doprinijeti ponudi kvalitetnog provođenja slobodnog vremena mladih u Splitu. Ako imaš potrebna znanja i vještine ili znaš nekoga tko ih ima, možda nam možeš pomoći i u realizaciji.