Zona u siječnju - seli iz Splita

31_12_2015 / 01:48h  |  Autor: I.Z.  |  Foto: Mate Žaja
Zona u siječnju - seli iz Splita

Ako siječanj ima 31 dan, a Info zona u svom programu uz 4 stara još i skoro 30 novih događanja, onda je jasno da nam ni Split nije dovoljan pa gostujemo i u Rijeci, Šibeniku i Jelsi...

Prethodna godina postavila nam je visoke standarde u brojnosti, kvaliteti i raznovrsnosti edukativnih, informativnih, kulturnih i zabavnih događanja u Info zoni pa krećemo punom snagom. Ako siječanj ima 31 dan, a Info zona u svom programu uz 4 stara još i skoro 30 novih događanja, onda je jasno da nam ni Split nije dovoljan pa gostujemo i u Rijeci, Šibeniku i Jelsi…

>> Pročitaj rezime prošlogodišnjeg programa događanja Info zone
>> Prati program događanja u Info zoni na infozona.hr/program


U Zimskoj školi stripa uz druženje, razgovor i crtanje, sudionici će razvijati ili usavršavati crtačke vještine u olovci i tušu. Škola će se održavati od 5. do 10. siječnja, od 18 do 20 sati. Predznanje i prethodno iskustvo nisu potrebni, a rad će biti prilagođen i za početnike i za one nešto naprednije crtače stripova. Svi polaznici Zimske škole stripa moći će se nakon završetka Škole pridružiti radionici stripa koja se još od listopada u Info zoni održava četvrtkom i subotom te će u ožujku završiti izložbom odabranih radova. Sudjelovanje je besplatno, materijal je osiguran, a prijave su otvorene na infozona.hr/prijava.

Jakov Kusić posjetio je više zemalja nego što ima godina, a to može zahvaliti totalno drugačijem načinu putovanja koji za minimalan iznos novca omogućava putovanja na destinacije po želji te nova iskustva i prijateljstva. Na predavanjima Couchsurfing: Totalno drugačije putovanje u Jelsi (9. siječnja) i Šibeniku (16. siječnja) Jakov će objasniti koncept couchsurfinga. Također će budućim putnicima udijeliti poneki savjet te ispričati najzanimljivije anegdote sa svojih putovanja. Otkrit će kako je spavao u palači pokraj jordanskog kralja, gdje je partijao s američkim redateljima i manekenkama, zašto je u Meksiko ulazio u čamcu preko rijeke te zašto je u ratom zahvaćenoj Ukrajini dočekan kao heroj. Predavanje u Jelsi Info zona organizira u suradnji sa udrugom Održivi otok, a ono u Šibeniku u suradnji sa Šibenskom udrugom mladih.

U sklopu splitske Biciklopopravljaonice Udruga Permakultura Dalmacija održat će 10. siječnja od 10 do 14 sati radionicu krpanja zračnica. Izdvojite dva sata nedjelje i stanite na kraj možda najčešćem problemu s kojim se suočavaju biciklisti te prištedite koju kunu na održavanju bicikla.

Već više od godine dana dva puta mjesečno ljubitelji sedme umjetnosti analiziraju kod kuće pogledane filmove i druže se. Ponekad svoj druženja prebace i u kafić, a u otkrivanju i analiziranju simbola, metafora, pogrešaka i skrivenih informacija koje se nalaze u filmovima pomaže im mladi redatelj Erik Lončar. Pridružim im se na Filmskom klubu 12. i 26. siječnja u 19 sati.

Nakon prosinačke pauze, Imaginacija - splitsko društvo sociologa nastavlja sa ciklusom Što je film bez sociologije? koji javnosti približava zanimljive sociološke teme kroz film i razgovor s gostima. U utorak, 12. siječnja, u 19 sati prikazat će se dokumentarni film Blokada, autora Igora Bezinovića. U 90 minuta gledatelji otkrivaju pozadinu studentskih prosvjeda 2009. godine, kada je s ciljem senzibiliziranja javnosti o pravu na besplatno obrazovanje blokirana zgrada zagrebačkog Filozofskog fakulteta. Prosvjedu su se vrlo brzo pridružili i studenti drugih sveučilišta te je prerastao u najveću europsku studentsku pobuna te godine. Nakon projekcije, o splitskoj perspektivi prosvjeda pričat će sami sudionici blokada.

Siječanjski sastanak Novinarske sekcije, odnosno volontera angažiranih na medijskim projektima Info zone, održat će 13. siječanja u 19:30.

Nakon gomile blagdanskih filmova i tradicionalno pogledanih repriza, 13. siječnja u 20:30, u trećem kolu, na putu do finala i kino ulaznica stoje pitanja iz područja - filmske umjetnosti. Već su dvije ekipe izborile veliko finale šeste sezone Kvizanja! Prijave za dvočlane ekipe otvorene su na infozona.hr/kvizanje.

Na novom Stripaškom kružoku 15. siječnja u 20 sati gostovat će akademska slikarica i autorica stripova Sonja Gašperov koja će predstaviti svoj novi strip u seriji - Vučine. Pridružit će joj se Vladimir Šagadin, glavni urednik izdavačke kuće 2x2.

U siječnju će Info zona održati YINTRO - treninge za početnike u informiranju mladih za osobe zaposlene na projektima lokalnih informativnih centara za mlade. Trening za riječku regiju održat će u Rijeci od 15. do 18. siječnja, a za područje četiri dalmatinske županije u Splitu od 25. do 28. siječnja. Trening je licenciran od strane Europske agencija za informiranje i savjetovanje - ERYICA te pruža osnovna znanja i vještine potrebne za rad s mladima u području informiranja. Rad lokalnih informativnih centara za mlade već se drugu godinu za redom financira putem natječaja Ministarstvo socijalne politike i mladih, što je značajan doprinos u razvoju organiziranog informiranja mladih i potvrda uspješne zagovaračke politike Zajednice informativnih centara za mlade u Hrvatskoj.

Udruga Permakultura Dalmacija 16. siječnja useljava splitsku Biciklopopravljaonicu u Info zonu od 12 do 16 sati. Prilika je to da pomognete drugima, razmijenite znanja, naučite popraviti manji kvar ili da vam drugi biciklu besplatno učine funkcionalnijom i sigurnijom.

Nakon prazničke pauze, od 16. siječnja nastavljaju se večeri modernih društvenih igara koje subotom od 19:30 u Info zonu donose organizatori FantaSTikona. Ljubitelji društvenih igara pozvani su donijeti svoje omiljene društvene igre ili se pridružiti drugim igračima.

UniWorld Hrvatska predstavit će 18. siječnja u 20 sati novosti u dostupnosti diplomskih studija u Velikoj Britaniji. Organizacije UniWorld međunarodna je neprofitna organizacija s akreditacijom britanskih sveučilišta koja zainteresiranima nudi besplatno savjetovanje i pomoć tijekom cijelog postupka prijave - od biranja sveučilišta, uspješnog podnošenja molbe, pa sve do dobivanja financijske pomoći i stipendija.

S ciljem kvalitetnije percepcije potreba mladih u području informiranja Info zona će 19. i 21. siječnja u 16 sati realizirati nekoliko fokus grupa o medijskim potrebama mladih. Želiš li nešto reći o medijima za mlade i kroz neformalan razgovor u manjoj grupi doprinijeti njihovom razvoju, prijavi se na infozona.hr/prijava.

Književni klub Irene Delonge Nešić sve je popularniji među srednjoškolcima koji ga prepoznaju kao priliku da se bolje pripreme za državnu maturu. U njegovom četvrtom izdanju, 19. siječnja u 19:30, tema razgovora bit će Nehajevljev roman Bijeg kojeg se svrstava među najbolje romane hrvatske moderne.

Iva Jurjev u Finsku je otišla na volontersku praksu preko studentske organizacije AIESEC. U Info zoni će 20. siječnja u 20 sati ispričati kako je doživjela i preživjela kulturološke i temperaturne razlike, ali i zanimljivosti o društvenim eksperimentima na Fincima, kultu saune, finskim problemima s alkoholizmom te zašto Finska ima jedan najboljih obrazovnih sustava na svijetu. Putopisno predavanje o Finskoj bit će prilika da čujete i više informacija o mogućnostima, uvjetima i dostupnosti volonterskih praksi u stranim zemljama.

Kroz trodnevnu Radionicu dobre prezentacije sudionici će od 22. do 24. siječnja naučiti kako izraditi i održati dobru prezentaciju koja će zadržati pozornost publike bez obzira na zanimljivost teme. Stečeno znanje imat će priliku primijeniti i u praksi te tako obogatiti svoje iskustvo javnog nastupa. Radionica će se održavati od 10 do 15 sati, a u petak će se po potrebi organizirati i popodnevni termin. Prijave su na infozona.hr/prijava.

Marina Orsag, od nedavno uvrštena među deset najboljih stand up komičarki svijeta, i ove će godine održati stand-up radionicu u Info zoni. Duhoviti mladi Splićani i Splićanke dobit će tako priliku od 25. do 28. siječnja (od 18 do 22 sata) učiti od najbolje te 29. siječnja u 21 sat nastupom u klubu Quasimodo ozbiljno iskoračiti prema hrvatskoj stand-up sceni. Sudjelovanje na intenzivnoj četverodnevnoj radionici je besplatno, a prijave su na infozona.hr/prijava.

Nakon odgode prosinačkog predstavljanja, drugo izdanja splitske USE-IT mape obasjat će reflektori kluba Quasimodo u srijedu, 27. siječnja, u 20 sati. Ova informativna, zabavna, besplatna, nekomercijalna i u svemu originalna mapa sve je veći hit među mladim putnicima i djelatnicima u turizmu te je od početka 2014. godine podijeljena u više od 60 tisuća primjeraka diljem svijeta. Na promociji će javnost otkriti koje su splitske posebnosti mlade Splićanke i Splićani izdvojili u drugom izdanju USE-IT mape.

Dr. sc. Krešimir Krolo bit će prvi predavač u Maloj školi sociologije u 2016. godini, a tema njegovog predavanja 29. siječnja u 18 sati bit će gameri i gamerska kultura. Pozornost će posvetiti rezultatima istraživanja provedenog 2014. na više od 3 tisuća igrača - njihovoj učestalosti i stilovima igranja te povezanosti s angažmanom u društvu, ovisnosti i kulturnim preferencijama.

Drugu godinu zaredom u Noći muzeja studenti Umjetničke akademije u Splitu otvorit će u Info zoni izložbu svojih završnih radova. Ove godine 29. siječnja u 21 sat predstavit će se sedam studentica diplomskog studija s radovima iz područja slikarstva, kiparstva i grafike.

Nakon prilično posjećenih predavanju o važnosti pozitivnog razmišljanja i upravljanju emocijama, novo u nizu predavanja Mire Buble Ćudina 30. siječnja u 18:30 tražit će odgovor na pitanje - Tko sam ja? Mira Buble Ćudina po struci je profesorica rehabilitator, terapeut alkoholog, univ.spec.probacije te je aktivna u nekoliko udruga.

Kratke i dinamične prezentacije korisnih, edukativnih i zanimljivih tema, nastavljaju informirati i zabavljati splitske učenike u srednjim školama. U siječnju će Info kopča gostovati u Školi likovnih umjetnosti i Ekonomsko-birotehničkoj školi.

Prvi mjesec u 2016. bit će još jedan u nizu za radionicu pletenja koja se nastavlja 6. siječnja, radionicu stripa Stripolerancija koja nije ni imala blagdansku pauzu i Tečaj hrvatskog znakovnog jezika koji se nastavlja od 11. siječnja, ali zadnji za Radionicu filmske analize koja će 11. siječnja imati završni sat.

Sviđa ti se? Komentiraj. Podijeli! - natječaj za prezentere

Info zona traži zainteresirane pojedince koji svoja iskustva, hobije i druge zanimljive i inspirativne priče žele podijeliti s javnošću. Budite inspirativni za druge, zainteresirajte ih, informirajte i motivirajte te obogatite svoje iskustvo javnog nastupa i ostvarite nove kontakte. Prijave su do 15. siječnja otvorene na infozona.hr/natjecaj.

Dođi na after događanja u Zoni

Da bismo i ubuduće znali kako na najbolji način realizirati aktivnosti, potrebna nam je povratna informacija što većeg broja sudionika naših događanja. Klikni na infozona.hr/after i izdvoji nekoliko minuta da iskreno odgovoriš na što više naših pitanja kako bi nastavili što kvalitetnije organizirati događanja namijenjena informiranju i educiranju mladih, poticanju na sudjelovanje u kreiranju politike prema mladima, kvalitetnom provođenju slobodnog vremena mladih te jačanju organizacija mladih.

Dovedi ideju u Zonu!

Imaš li ideju ili želju što bi trebalo biti u programu događanja u Zoni - ispuni upitnik na infozona.hr/ideja. Predloži predavanje, tečaj, radionicu, prezentaciju, tematsku večer ili neko sasvim novo edukativno, kulturno ili zabavno događanje koje će doprinijeti ponudi kvalitetnog provođenja slobodnog vremena mladih u Splitu. Ako imaš potrebna znanja i vještine ili znaš nekoga tko ih ima, možda nam možeš pomoći i u realizaciji.

Aktivnosti se realiziraju uz institucionalnu podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva te financijsku podršku Ministarstva socijalne politike i mladih, Grada Splita i Fondova Europskog gospodarskog prostora i Kraljevine Norveške.