Socijalna fobija može se riješiti

11_11_2016  |  Autor: Ivana Bartulović  |  Foto: A. R.
Socijalna fobija može se riješiti

- Socijalna fobija može se riješiti uz kontinuiran trud - rekla je psihologinja Maja Tudić na predavanju "Sramežljivost ili fobija?" u sklopu ciklusa Zona psihologije.

Ciklus predavanja/radionica Zona psihologije započeo je 10. studenog u Info zoni predavanjem Sramežljivost ili fobija?. Psihologinja Maja Tudić objasnila je brojnoj publici zbog čega dolazi do sramežljivosti i socijalne fobije, te na temelju svojeg dugogodišnjeg iskustva ponudila rješenja za taj problem.

Introvertiranost i socijalna fobija nisu isto

Maja je naglasila da postoji razlika između introvertiranosti i socijalne fobije. Introverti ne ulaze u socijalne kontakte kad ne žele i introvertiranost njima ne stvara poteškoće. Za njih možemo reći da su sramežljivi. Kod anksioznih ljudi drugačija je situacija jer njima fobija ne dopušta da ulaze u situacije u kojima oni žele sudjelovati. Socijalna fobija može utjecati na tjelesno zdravlje, uzrokovati depresiju ili gubitak prijateljstva.

Veći je strah od profesora koji ima veći autoritet


Na početku je istaknula da je važno razlikovati normalnu razinu straha ili srama od fobije. Strah je tu da nas upozorava na opasnost, on je normalna reakcija na određene situacije. Ali on može biti i naučen. Na primjer, strah od pasa može se prenijeti s roditelja na dijete. Strah prelazi u fobiju kada sprječava osobu da normalno funkcionira u društvu. Sramežljivost možemo osjetiti kada se nalazimo u nekoj nama neugodnoj situaciji, ali to ne mora uvijek biti negativno iskustvo. Fobija, s druge strane, utječe na osobu i prije same situacije koja joj izaziva strah, te može spriječiti osobu u odrađivanju aktivnosti. Socijalnu fobiju može izazvati i autoritet, pa je tako teže odgovarati kod profesora koji je stroži i ima veći autoritet, s čime su se složili svi prisutni.

Socijalnu fobiju povećavaju i promjene

Socijalna fobija može nastati zbog više razloga, kako bioloških tako i društvenih. Osim što sam živčani sustav može biti labilniji u pojedinaca, kod nekih okolina ima velik utjecaj. Prevelika (ili premala) očekivanja roditelja mogu utjecati na razinu anksioznosti koja se stvara u djece. I promjene, poput nove škole i razreda, povećavaju socijalnu fobiju.

Ljudska ličnost kao kuća

Našu ličnost možemo usporediti s kućom koju gradimo od malena, rekla je Maja, a kasnije samo nastavljamo stavljati blokove koji čine cjelinu. Ako ti blokovi nisu pravilni, kuća se ne može održati. Terapijom se ti blokovi popravljaju na način da se krivo naučene sheme mijenjaju i da se izlaže situacijama koje izazivaju anksioznost.

Anksioznim ljudima kontrola daje sigurnost


Kao podlogu anksioznosti istaknula je kontrolu. Anksioznim ljudima kontrola daje sigurnost, te zbog toga izbjegavaju situacije u kojima je nemaju. Kao primjer je dala osobu koja je anksiozna i sprema se za spoj. Ta osoba će proći kroz sve moguće varijante svega što se može dogoditi na spoju kako bi mogla biti spremna. Takve osobe se bave više sobom nego drugom osobom jer kontroliraju svoje ponašanje kako bi ispunili svoja i očekivanja druge osobe. Oni uđu u začarani krug, koji održava anksioznost jer stalno provjeravaju svoje simptome.

Socijalna fobija može se riješiti

Socijalna fobija može se riješiti, ali potreban je kontinuiran trud. Neke od spomenutih metoda su izlaganje i suočavanje sa situacijama koje izazivaju anksioznost, ili izlaganje imaginaciji – proći situaciju koja vas muči u glavi jedan ili više puta da osvijestite osjećaje koji se pojavljuju u tom trenutku i lakše se nosite s njima.

Na kraju druženja svi sudionici su sudjelovali u vježbi u kojoj su trebali osvijestiti žive li život onako kako stvarno žele ili ih nešto sprječava. Poželjela je svima da žive život svojim punim potencijalom.

Zona psihologije nastavit će se u prosincu, za koji je Maja najavila novu temu: napadaj panike.

Vježba za borbu protiv socijalne fobije

Zamislite da idete na daleko putovanje avionom. U jednom trenutku dobijete obavijest da nešto nije u redu s avionom i da će morati prisilno sletjeti na najbližu destinaciju – ako uspije. Avion je uspješno sletio, ali vaši najbliži ne znaju za to i misle da se avion srušio. Pripremaju sprovod za vas. Zamislite što bi osoba koja vas najbolje poznaje rekla o vama na sprovodu u ovom trenutku vašeg života.

Vratite se kući, svi su sretni. Odlučite živjeti punim plućima jer ste imali blisko iskustvo sa smrću. Prošlo je mnogo godina, proživjeli ste život koji ste željeli. Umrli ste i spremaju vam sprovod. Što bi o vama rekli na sprovodu nakon ispunjenog života? Razlikuju li se ta dva govora? Razmislite zašto se razlikuju?

Aktivnost Zona psihologije realizira se u sklopu programa Regionalni informativni centar za mlade Info zona koji financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.