O energiji od olovke

24_02_2012 / 03:55h
O energiji od olovke

Zanimljiva tema i intrigantan predavač napunili su kavanu Lvxor znatiželjnicima koji su na još jednom Znanstvenom kafiću htjeli čuti odgovore na pitanja o obnovljivim izvorima energije...

 Udruga bivših studenata Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, Alumni FESB, organizirala je u četvrtak 23.02. još jedan znanstveni kafić u kavani Lvxor. Tema je ovog puta bila Izazovi obnovljive energije, a gost predavač Amer Smailbegović, dr.sci geofizike, dipl.ing. geologije, Zeničanin koji već desetak godina živi i radi u Americi.

Prije samog predavanja, predstavnici Udruge su se oprostili od svog člana, bivšeg studenta FESB-a - Milorada Bibića Mosora. Usprkos tome što je za svoj životni poziv odabrao novinarstvo, bio je vrlo ponosan na svoju titulu diplomiranog inženjera elektrotehnike, te se uvijek, kada je bio u mogućnosti, s radošću i veseljem (a kako bi drugačije i moglo biti, kada je o njemu riječ?) odazivao pozivima na druženje sa svojim starim i novim kolegama. Već na samom fakultetu je postao suradnik studentskog lista FESB, a bio je aktivan i kao košarkaški trener studentskim ekipama na tadašnjim elektrijadama, susretima studenata fakulteta elektrotehnike s područja bivše Jugoslavije. Nekoliko anegdota iz Mosorovih studentskih dana ispričao je doktor elektroenergetskih znanosti, Stipe Fuštar, nekadašnji profesor na FESB-u, kolega i Mosorov dugogodišnji prijatelj koji već dva desetljeća živi i radi u Americi.

Zanimljiva tema i intrigantan predavač napunili su kavanu Lvxor znatiželjnicima koji su htjeli čuti odgovore na pitanja koji su to sve obnovljivi izvori energije i što je sve potrebno za njihovo iskorištavanje, kako se financiraju istraživanja, koje su sve dozvole potrebne i kako državni aparat utječe na istraživanja, kakvo je stanje u SAD te je li naša birokracija najkompliciranija na svijetu.

Na početku predavanja, Dr. Smailbegović je publici podijelio obične olovke i upitao ih znaju li kako napraviti olovku. Na primjeru jednog tako jednostavnog proizvoda pokazao je efekt globalizacije, sirovine dolaze sa svih strana koje se na kraju sastavljaju u dalekim istočnim zemljama.

Moderna tehnologija i moderni život su usko vezani za, naizgled neprekidni, priliv i iskorištenje sirovina, cirkulaciju kapitala i jeftinu energiju. Održavanje modernog životnog standarda zahtjeva konstantna i ozbiljna ulaganja u pronalaženje novih resursa i tehnologija, ali sa sobom povlači i niz drugih promjena i reakcija - počev od utjecaja na okoliš sve do rasta birokracije i političkih malverzacija. Na primjerima iskorištavanja i potrage za obnovljivim izvorima energije u zapadnoj hemisferi, predavanje je ukazalo na niz neočekivanih posljedica i apsurda s kojima se moramo suočavati. Vidjeli smo tako da je birokracija i u Americi također raširena i nije jednostavno pokrenuti bilo koje istraživanje obnovljivog izvora energije. Voda, koja je potrebna pri iskorištavanju geotermalnih izvora energije, postaje sve cjenjeniji resurs, zapad se skoro ponovo vraća u vrijeme divljeg zapada vodeći sada borbe za vodu. Malverzacijama na burzi vrijednost istraživačkih firmi može rasti ili padati, doslovno na zahtjev. Nove tehnologije promoviraju i nove materijale, nove sirovine, čije iskorištavanje postaje također veliki biznis. Na području Hrvatske iskorištavanje geotermalnih izvora energije je još u začetku.

Dr. Smailbegović već 10 godina vodi istraživačke tvrtke u SAD koje se bave pronalaženjem mineralnih i energetskih resursa diljem svijeta, aplikacijama novih tehnologija u istraživanju istih, te unaprjeđenju metoda očuvanja i popravka životne sredine i održivog razvoja. Neke od zanimljivosti iz njegove karijere su to da je radio za NASA-u, na kontroli letova Space Shuttlea, u okviru robotskih misija na Mjesecu i Marsu. Radio je i na filmovima Armageddon i Deep Impact. Prestižni dnevnik USA Today ga je 1997. izabrao za studenta godine u SAD-u.