Petak 13. splitskog interneta

30_11_2012 / 19:12h  |  Autor: KMaja  |  Foto: Rene
Petak 13. splitskog interneta

Kavana Luxor je po tko zna koji put u posljednje tri godine postala znanstveni kafić. Prva internetska veza u Splitu je proradila u studenom '92. i to na petak 13., prisjetio se Mrkonjić između ostalog u svom preko sat vremena dugom izlaganju...

Kavana Luxor je u četvrtak po tko zna koji put u posljednje tri godine postala znanstveni kafić, a ovoga puta je predavač bio Damir Mrkonjić Mrki, dugogodišnji voditelj CARnet čvorišta u Splitu koji je prezentirao povijest interneta u Hrvatskoj. Organizatori znanstvenog kafića, Udruga bivših studenata FESB-a Alumni, ovu temu su odabrali povodom dvadesete godišnjice interneta u Hrvatskoj.

Prva internetska veza u Splitu je proradila u studenom '92. i to na petak 13., prisjetio se Mrkonjić između ostalog u svom preko sat vremena dugom izlaganju. Proveo nas je kroz povijest ovog danas uobičajenog medija – od prvih e-mailova, umrežavanja znanstvenih institucija, razvoja browsera i pretraživača (gdje su pioniri bili Netscape i Alta Vista), pojave komercijalnih providera, ističući i neke važnije događaje u svijetu i u nas, koji su također utjecali na percepciju, ali i razvoj interneta. Tako se osvrnuo i na amaterski uradak naše poznate pjevačice, koji je, prema njegovom mišljenju, izazvao interes za internet kod šireg kruga ljudi te povećao broj korisnika svjetske mreže u Hrvatskoj.

Ako četvrtak popodne niste proveli u znanstvenom kafiću, svakako pročitajte Mrkonjićev kratki pregled povijesti interneta u Hrvatskoj. S obzirom na jubilej te interes publike dobra je šansa da se ovo predavanje ponovo održi pa pratite najave. Zanimljivo je iz prve ruke čuti kako je sve skupa sramežljivo krenulo te kojom se nevjerojatnom brzinom tehnologija razvijala – od modemske veze od 2400 bps došli smo do pametnih telefona u manje od 20 godina. Što li nam tek donosi budućnost?