ZloSTavljanje u Kocki: tko i kako?

27_10_2015 / 19:07h  |  Autor: KMaja  |  Foto: Kocka
ZloSTavljanje u Kocki: tko i kako?

Glazbeni program ZloSTavljanje u klubu Kocka uskoro ulazi u 15. godinu postojanja a to je bio povod za razgovor s Tomislavom Marganom, voditeljem programa, koji je ispričao kako ZloSTavljanje funkcionira i kako je nastalo.

Jedan od najdugovječnijih programa kluba Kocka, među ljubiteljima žestokog zvuka dobro poznato ZloSTavljanje, u novu sezonu ulazi u petak, 30. listopada, nastupom splitskih bendova Last Man Standing i Ouroboros, te zagrebačkih Ashes of Eternity.

ZloSTavljanje postoji već niz godina, tijekom kojih su organizirane brojne slušaone i koncerti bendova poput Dismember, Quo Vadis, Rotting Christ... Tomislav Margan koordinira programom od kraja 2012. godine, kada je klub ponovno otvoren nakon podulje pauze. – Posljednjih par godina fokusirali smo se više na predstavljanje mladih bendova putem programa ZloSTavljanje četvrtkom: cilj je da se mladi bendovi predstave u adekvatnim uvjetima. Zadnjih par godina nije bilo ni mogućnosti za dovest veći bend, opao je broj posjetitelja pa ne možemo očekivati velika imena i skuplje karte – kaže Tomislav i dodaje da se i na ostalim metal svirkama po gradu i u Kocke okupi oko 120 ljudi.
– ZloSTavljanje nisu jedini metal koncerti u Kocke. Idemo prema klasičnijim žanrovima koji nisu pokriveni drugim programima, naglasak je na death, thrash, black i heavy, a manje je zastupljen HC i slični pravci – objašnjava Tomislav.

Bendove, kaže, bira intuitivno, a tijekom godina rada upoznao je veliki broj ljudi. – Nismo tako velika država – komentira on i dodaje da scena u Hrvatskoj počiva na entuzijazmu pojedinaca. Tako se i on priključio radu kluba – lijepio je plakate, dočekivao bendove, a s vremenom se prihvatio organizacije. Ima par mlađih članova koji mu pomažu, kaže Tomislav, ali ništa sustavno, niti je tko pokazao inicijativu za preuzimanje odgovornosti za program.

Problem je i publika, koja će radije kupiti bocu pića i ometati rad kluba nego ući na koncert, komentira on.
– Pokušavamo cijenu zadržat na simboličnih 20-30 kn, za koje će publika moći poslušati stvarno kvalitetne bendove – kaže on, a program koji slijedi 30. listopada to i potvrđuje. Melodični death metalci Ashes of Eternity prvi put sviraju u Splitu, legandarni Last Man Standing odavno nisu zasvirali u svom gradu, a publici će se po prvi put predstaviti i mladi splitski bend Ouroboros s obradama benda Lamb of God.

Kratka povijest ZloSTavljanja 

ZloSTavljanje započinje 2000. godine slušaonama u Zagrebu, kao ideja Lea Bolješića koja se realizirala pod nazivom Death Attack u klubu Attack. Iste je godine slušaona prebačena u Močvaru, kada organizator započinje s ozbiljnijim radom te mijenja ime programa u Zlostavljanje.

Koncept se 2003/04. primjenjuje i u Splitu, u klubu Kocka, gdje Leo u suradnji s Frustom (Ivo Vatavuk) započinje splitsku verziju programa, ZloSTavljanje, s istaknutim 'ST' u imenu. Prvi koncert splitske podružnice održan je 7. svibnja 2004. godine, i od tada se redovito odvija unutar kluba Kocka.

Leo ubrzo napušta program te ga u potpunosti preuzima Frusta. Nakon par sezona u organizaciju ulazi, i postupno je preuzima Josip Kaloper, a malo nakon toga dolazi i Tomislav Margan, koji program u potpunosti preuzima nakon ponovnog otvaranja kluba. Program je 2013. započeo mini koncertima u hodniku kluba Kocka pod nazivom ZloSTavljanje četvrtkom, a malo nakon toga nastavlja se i vikend program, često u suradnji s ekipom iz Metalpunxa, FAP-a i udruge Aktivist. Jedan je od bitnih aktera ZloSTavljanja i Ante Veršić a.k.a DJ Wera, koji redovito pušta glazbu na gotovo svim koncertima ZloSTavljanja.

Program ZloSTavljanja, kao jedan od najdugovječnijih Kockinih programa, do sada je donio preko 50 koncerata s preko 80 bendova i velik broj slušaona. Dulji niz godina funkcionirao je kao program udruge P.K.M., a od 2013. djeluje pod neformalnom inicijativom, odnosno udrugom Studio 3/4.