Zgodne žene spašavaju treći put!

27_07_2015 / 13:51h  |  Autor: KMaja  |  Foto: Skribonauti/press
Zgodne žene spašavaju treći put!

Festival Zgodne žene spašavaju stvar u svojem trećem izdanju od 29. srpnja do 1. kolovoza donosi izložbu, projekcije filmova i dvije tribine.

Festival Zgodne žene spašavaju stvar, u organizaciji udruge Skribonauti, u svojem trećem izdanju donosi najbogatiji program do sada. Od srijede do subote publika će moći pogledati izložbu, projekcije filmova i sudjelovati na dvije tribine, sve u društvu snažnih žena.

Festival u srijedu, 29. srpnja, u 20.30 sati otvara multimedijalna izložba zagrebačke umjetnice Alene Orović, koja kombinira slike žena u tradicionalnim nošnjama izmještene izvan konteksta u kombiniranoj tehnici na papiru, i audio zapise svjedočanstava žena. Izložba pod nazivom Refleksije prošlosti – žudnja za životom bit će postavljena u LGBT centru.

Sljedećega dana program seli u Galeriju umjetnina, gdje će, sa početkom u 20.30 sati, biti prikazana retrospektiva filmova članova Kino kluba Split, sa naglaskom na ženske autorice i teme. Kroz program će publiku voditi Sunčica Fradelić, selektorica filmova.

Premijera autorskog dokumentarnog filma o splitskom Uzoru kojeg su štićenici Dječjeg doma Maestral, podružnica Miljenko i Dobrila snimili u suradnji sa Kino klubom Split održat će se u petak, u 20.30 sati.

Subota, posljednji dan festivala, donosi tribinu Patrijarhalno naslijeđe i položaj žena u Hrvatskoj u 19.30 sati koja će se održati u LGBT centru, te književnu tribinu/razgovor sa dvije književnice u Galeriji umjetnina koje će predstaviti svoje zbirke novela – Korana Serdarević nedavno je objavila Nema se što učiniti, a Ivana Rogar Tamno ogledalo.

Aktivizam kroz film - priča o Uzoru

U programu se posebno ističe aktivistička priča – dokumentarac koji oslikava propast splitskog tekstilnog diva kroz iskustvo Ljiljane Šućur, sindikalne povjerenice Uzorovih radnika.

Film je nastao u suradnji sa Kino klubom Split i Dječjim domom Maestral, podružnica Miljenko i Dobrila, a bit će prikazan u Galeriji umjetnina u petak, 31. srpnja u 20.30 sati.

– Želja nam je bila dokumentirati promjene unutar grada koje su snažno utjecale na život ljudi kroz osobnu priču pojedinaca koji inače nemaju priliku ni mogućnosti vršiti neki oblik pritiska na javnost – objasnila je Luiza Bouharaoua, jedna od koordinatorica programa.

Samom festivalu prethodile su petodnevne radionice koje je vodila Sunčica Fradelić iz Kino kluba Split, na kojima se petero štićenika Dječjeg doma upoznalo sa osnovama snimanja dokumentarnog filma. Slijedilo je dvodnevno snimanje, a Luiza ističe da im je brzo i jednostavno omogućeno snimanje u bivšem Uzorovom pogonu.


Program festivala

srijeda, 29.7.
LGBT Centar Split, 20:30

Refleksije prošlosti – žudnja za životom 
Otvaranje multimedijalne izložbe Alene Orović.

četvrtak. 30.7.
Caffe bar Galerija, Galerija umjetnina, 20:30

Žene u filmu/Žene na filmu
Kratka retrospektiva Kino kluba Split. Razgovor s voditeljicom Kino kluba Sunčicom Fradelić
Moderatorica: Paula Zore

petak, 31.7.
Caffe bar Galerija, Galerija umjetnina, 20:30

Muzej sjećanja: Priča o Uzoru
Projekcija kratkog filma nastalog na radionici dokumentarnog filma u suradnji Skribonauta, Kino kluba Split, Doma za djecu Miljenko i Dobrila i radnica Uzora.
Razgovor s ekipom filma.

subota, 1.8.
LGBT Centar Split, 19:30

Patrijarhalno naslijeđe i položaj žena u Hrvatskoj
Tribina o utjecaju patrijarhata na suvremeni život žena i prostorima subverzije.
Sudjeluju: Alena Orović, autorica izložbe, Jelena Tešija, magistra rodnih studija i suradnica Libele i Josip Šipić, magistar rodnih studija iz Centara za istraživanje etničnosti, državljanstva i migracija (CEDIM).

Caffe bar Galerija, Galerija umjetnina, 21:15
Prve se pamte
Predstavljanje književnih prvijenaca Korane Serdarević i Ivane Rogar.
Moderatorica: Luiza Bouharaoua