Zgodne žene opet spašavaju!

01_08_2016  |  Autor: I. Z.  |  Foto: Udruga Skribonauti
Zgodne žene opet spašavaju!

Udruga Skribonauti i ove godine u Splitu organizira festival Zgodne žene spašavaju stvar. Tijekom četiri dana u Chillton baru razgovarat će se o feminističkim medijima, predstavit će se mlade splitske pjesnikinje a bit će i kratkih priča...

Za Skribonaute ljeto je uvijek vrijeme za nove kreativne pothvate suradnju s partnerima Domom za nezbrinutu djecu Miljenko i Dobrila i Kino klubom Split te za još jednog izdanje festivala Zgodne žene spašavaju stvar. I ove godine Skribonauti posvećuju četiri dana sjajnim pjesnikinjama, književnicama, novinarkama, aktivisticama i jednom mladom paru filmaša, ali ovog puta na novoj lokaciji – u Chillton baru. Zašto baš tamo? Zato što Chillton nije samo još jedan „obični“ kafić u gradu koji njima obiluje, već je on rezultat dugogodišnje društveno) poduzetničke želje Info zone da u Splitu stvori mjesto za zajednicu, jedan pravi centar na kojem svi mogu biti, stvarati i uživati u programu zajedno.

Prvi dan: feministički mediji


Festival Skribonauti otvaraju u četvrtak, 4. kolovoza 2016. tribinom Feministički mediji: Zašto i za koga? Na kojoj će Jelena Tešija iz Libela.org i Marino Čajdo iz portala Vox Feminae govoriti o neprofitnim feminističkim medijima i njihovoj ulozi u reprezentaciji feminizma/ma u Hrvatskoj danas.

Drugi dan: mlade splitske pjesnikinje

Drugi dan festivala, u petak 5. kolovoza, predstavljaju se jake snage mlade splitske poezije Katja Grcić, Petra Rosandić i Nada Topić. Čekaju vas tri snažne zbirke, tri poetska svijeta i jedna moderatorica i vodič kroz njih, Irena Deloga Nešić.

Treći dan: kratke priče

Subotu, 6.kolovoza, Skribonauti posvećuju kratkoj priči, i to susretom s dvije zbirke jakog autorskog potpisa – Dobri dani nasilja Ružice Aščić i Ticala Jelene Zlatar Gamberožić. Kroz zonu kratke priče kojom danas dominiraju autorice i rad ovih nagrađivanih autorica vodi vas Luiza Bouharaoua.


Četvrti dan: film + tribina


Festival zatvaramo u nedjelju, 7. kolovoza projekcijom dokumentarnog filma nagrađenog nagradom za Etiku i ljudska prava na 25. Danima hrvatskog filma, Pravo na rad: Onako kako smo ga ostavile, i tribinom Kada umjetnost „imitira“ život na kojoj sudjeluju nagrađivana pjesnikinja i književnica Ivana Bodrožić te nagrađivana slobodna novinarka i autorica knjige Kako ste? Barbara Matejčić. Upravo će Barbarina zbirka šest priča hibridne forme i Ivanin najnoviji roman Rupa biti povod da razgovor o odnosu književnosti i zbilje, angažiranom pisanju i mogućnosti koje ono ima da potakne društvenu promjenu. Kroz program vas vodi Luiza Bouharaoua.

Poezija za van!

Posebni bonus program čini akcija Poezija za van! Slijedite tragove na Facebooku Skribonauta i pronađite poeziju pretočenu u vizualnu umjetnost. Akcija traje dok sve pjesme ne nađu svog vlasnika.