Od ponedjeljka zdravstveni odgoj

27_08_2012 / 23:36h
Od ponedjeljka zdravstveni odgoj

Od ponedjeljka će se u osnovnim i srednjim školama eksperimentalno početi provoditi zdravstveni odgoj. U osnovnoj školi će se sadržajima pristupati ležernije, no u srednjoj školi teme postaju ozbiljnije.

Od ponedjeljka će se u osnovnim i srednjim školama eksperimentalno će se početi provoditi zdravstveni odgoj, čije će se teme integrirati u postojeće školske predmete te sat razredne zajednice i to kroz četiri modula: Živjeti zdravo, Prevencija ovisnosti, Prevencija nasilničkog ponašanja te Spolna/rodna ravnopravnost i odgovorno spolno ponašanje.

U osnovnoj školi će se sadržajima pristupati ležernije, naročito u nižim razredima u kojima će se učiti i pranje zubi, no u srednjoj školi teme postaju ozbiljnije. U prvom je razredu naglasak stavljen na veze, važnost povjerenja, međusobnog poštivanja, vjernost i zajedničko donošenje odluka i o seksualnosti. Nakon toga mlade se upoznaje s važnošću donošenja odgovornih odluka te upotrebom zaštite, kao i spolnim i rodnim nasiljem, tipovima seksualnog nasilja, njihovim prepoznavanjem, suočavanjem i traženjem pomoći. Posljednja dva razreda bave se očekivanjima i razočaranjima, seksualnim zdravljem i neželjenim trudnoćama te stigmatizacijom i diskriminacijom seksualnih manjina. Na znanstvenim temeljima upoznaje ih se sa seksualnim orijentacijama, uzrocima homoseksualnosti i fenomenom transseksualnosti – piše jutarnji.hr.

Osvrćući se na porazne statistike prema kojima smo po debljini na sedmom mjestu u Europi i koje govore da svakodnevno puši i pije alkohol sve više djece, da svako peto dijete nikad ne pere zube, da 66% djece ne jede voće i povrće te da su u porastu debljina i šećerna bolest, ministar Željko Jovanović najavio je da će zdravstveni odgoj pridonijeti prevenciji bolesti povezanih s prehranom i pretilošću, ovisnosti, spolno prenosivih bolesti, neplaniranih trudnoća, nasilja te, među ostalim, zaštiti mentalnog i reproduktivnoog zdravlja.

- Mi ćemo, konkretno, tijekom zdravstvenog odgoja reći djeci da postoji apstinencija, koju posebno promiče religija, a da za seksualno aktivne postoje kondomi, čiju upotrebu medicinska struka smatra seksualno odgovornim ponašanjem. Pritom nećemo reći da je nešto od toga dobro, a drugo loše. Dat ćemo im potpunu informaciju, a svatko će odlučiti što želi - rekao je dr. Dubravko Lepušić odgovarajući na pitanje predstavnice udruge GROZD, udruge prokatoličkih roditelja, koji se žestoko protive spolnom odgoju koji se ne temelji na potpunoj apstinenciji.

Nema odgode nastave!

Zbog visokih temperatura nadležnim je tijelima upućen zahtjev za odgodom početka školske nastave u Splitsko – dalmatinskoj županiji, no padom temperatura početkom ovog tjedna nestala je realna potreba za odgodom pa će se učenici u školske klupe vratiti u ponedjeljak, 03. rujna, i poštedjeti se nadoknada nastave vikendima.