Traže Šibenik po mjeri mladih

29_03_2013 / 17:58h  |  Autor: KMaja  |  Foto: Marijan Skroza
Traže Šibenik po mjeri mladih

Saznali smo s kojim se problemima susreću mladi u Šibeniku i što bi, prema njihovom mišljenju, mogla napraviti lokalna zajednica. Udruge su zatražilo prostor za mlade, a rasprave se na trenutke otimala kontroli...

Ovoga četvrtka u Gradskoj knjižnici Juraja Šižgorića saznali smo s kojim se problemima susreću mladi u Šibeniku i što bi, prema njihovom mišljenju, mogla napraviti lokalna zajednica.

Okupljene je pozdravila Ines Rudan, potpredsjednica udruge P.A.R.K. (Pokretači alternativnog razvoja kulture), pokretača projekta Koturaljka u sklopu kojega je realizirano ovo predstavljanje. Koturaljka je krenula prije mjesec dana, sa pozivom mladima da predstave djelovanje i život mladih u Šibeniku te iznesu ideje za poboljšavanje.

Pored napuštenih vojnih objekata i kino dvorana - mladi u Šibeniku trebaju prostor

Okupljenima su se prvo obratile Katarina Bujas i Lora Kapović, učenice drugog razreda srednje prometne škole koje su predložile skate park, biciklističke staze, pseće parkove, alternativne klubove te kulturni centar. – Mladi bi se trebali dignuti na noge, zauzeti grad i učiniti ga ljepšim i boljim – zaključile su djevojke svoje izlaganje. Sljedeća je izlagala Petra Perkov koja se nakon studija vratila u rodni grad. Ona predlaže nove sportsko rekreacijske sadržaje na konkretnim zapuštenim lokacijama – skate park, boulder park te bike skills park.

Ines je zatim pročitala proglas sedam šibenskih udruga mladih, ujedinjenih potrebom za prostorom u kojem bi se ujedinile aktivnosti kojima se mladi sada stihijski bave. – Pored mnoštva nekadašnjih vojnih objekata i raspadajućih kino dvorana, vrijeme je da se obećanja vladajućih i ostvare – zaključila je.

Milena Grudić iz udruge ŠKART predstavila je prijedlog projekta Muzej ulične umjetnosti u Šibeniku koji bi se održao u tri dana, u sklopu Terranea. – Cilj je staviti Šibenik na svjetsku mapu gradova koji su otvorili svoje zidove za lokalne umjetnike – istaknula je Milena.

Ako Ministarstvo uplati, mladi će dobiti kino Odeon i sami odlučiti što će se nalaziti u tom prostoru

Blok izlaganja zaključen je pjesmom More šumi u kanalu u akustičnoj izvedbi Građanina Josipa. Riječ su tada dobili gradonačelnik Šibenika, Ante Županović te njegov zamjenik, Franko Vidović. Iz rasprave koja se na trenutke otimala kontroli zbog upadica pojedinaca iz publike, iskristaliziralo se nekoliko problema sa kojima se, kažu, lokalni političari susreću. U prvome su redu tu neriješeni imovinsko-pravni odnosi, zbog kojih se Petrine ideje neće moći provesti u djelo na navedenim lokacijama, te golema birokracija koja, prema njihovim riječima, otežava ulazak Grada u šibenske vojarne. Ipak, u Šibeniku se nešto pokreće – prostor bivšeg kino Odeon će se, kažu vladajući, definitivno urediti ukoliko Ministarstvo kulture uplati obećanih 2,3 milijuna kuna, a o tome što će se nalaziti u tom prostoru odlučivat će upravo mladi. – Vjerujem da će se, bez obzira na rezultate izbora, nastaviti komunikacija Grada sa mladima – smatra Vidović.

U subotu glazbeni dio Kulturaljke

Drugi, glazbeni dio projekta Koturaljka održati će se ove subote, u prostoru bivše tvornice TEF, uz bendove Gužva u 16-ercu, Kanda, Kodža i Nebojša te Urban&4, a za afterparty će se pobrinuti DJ kolektiv Balkan's Hi Fi. Igor Bergam, predsjednik udruge P.A.R.K., pozvao je Šibenčane da se pojave u što većem broju – To je jedini način da sve pokrijemo, pošto još čekamo sponzore!