Zaštiti brački afrodizijak!

19_04_2016  |  Autor: I. Z.  |  Foto: LVC Brač
Zaštiti brački afrodizijak!

Poljoprivredna zadruga Supetar i Aktiva Brač provode istraživanje o upoznatosti s varenikom, a sve kako bi osigurali uvjete za zaštitu oznake izvornosti za varenik - jedinstveni brački afrodizijak i dodatak mnogim jelima.

Mnogi nikad nisu čuli za varenik, jedinstveni brački afrodizijak, nastao od grožđa, a korišten u mnogim tradicijskim jelima. Otočani kažu kako je prava bračka šalša nezamisliva bez ovog zanimljivog začina. Duga i bogata tradicija pripreme i korištenja varenika čini ga zaista vrijednim svake pažnje, ali i posebne zaštite.

Upravo zato Poljoprivredna zadruga Supetar i Aktiva Brač provode istraživanje o upoznatosti s varenikom, a sve kako bi osigurali uvjete za zaštitu oznake izvornosti za varenik. Ova je oznaka višestruko korisna – ona pomaže u gospodarskom razvoju, posebice ruralnih područja, potom utječe na zadržavanje radno sposobnog stanovništva u takvim sredinama te potiče poslovanje obiteljskih gospodarstava. Također, ne manje važne su i zaštita i očuvanje tradicijskog načina proizvodnje i pružanja određenih usluga.

Stoga, iz PZ Supetar i Aktive Brač pozivaju sve čitatelje da odgovorom na 13 kratkih pitanja pomognu u procesu zaštite oznake izvornosti za brački varenik, koji bi se tako pridružio istarskom pršutu, krčkom, korčulanskom i istarskom maslinovom ulju, paškoj janjetini, neretvanskoj mandarini i drugima, na listi proizvoda s oznakom izvornosti.

Anketa se može ispuniti ovdje.