Još manje nezaposlenih mladih!

20_06_2012 / 14:24h
Još manje nezaposlenih mladih!

Hrvatska je treća u Europi po nezaposlenosti mladih ljudi – istaknuto je na konferenciji. Ministri su se složili da u rješavanje problema treba uključiti i mlade te najavili nove mjere za smanjenja broja nezaposlenih.

Hrvatska je treća u Europi po nezaposlenosti mladih ljudi, iza prve Španjolske i druge Grčke, od ukupnih oko 330 tisuća nezaposlenih 130 tisuća je mladih. Mora se uspostaviti strukturni dijalog s mladima i njihovim udrugama kako bi se pronašlo rješenje da Hrvatska zbog tog problema ne izgubi svoj društveni potencijal – istaknuto je na konferenciji Tko se boji velike zločeste krize? Strukturni dijalog o nezaposlenosti mladih koju je u utorak u Zagrebu organizirala Mreža mladih hrvatske, prenosi Novi list.

Uzroke psihofizičkih problema kod mladih, negativne percepcija životnih šansi, ali i širenje općeg nezadovoljstva u državi treba tražiti u lošem obrazovnom sustavu, lošoj Bolonjska reformi, upisnim kvotama koje nemaju veze s potražnjom i tržištem rada, nefleksibilnosti tržišta, korupciji, nepotizmu, nespremnosti mladih na selidbu u drugi grad, pa onda i u općem stanju u državi, nedostatku industrije i općenito pesimističkoj i nepoduzetničkoj klimi – generalni je stav mladih iznesen u netom provedenom istraživanju predstavljenom na konferenciji.

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić te ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić složili su se da u rješavanje problema nezaposlenosti treba uključiti i mlade i institucije i poslodavace te su najavili da privremeno zapošljavanje na godinu dana uz naknadu od 1.600 kuna neće bit jedina mjera za smanjenje broja nezaposlenih mladih. 

Više od 60% od 130 tisuća nezaposlenih mladih nema ni dana radnog iskustva, a aktualnim novim mjerama ga mogu steći - napomenuo je Mrsić. Opačić je najavila mogućnost ponovnog pokretanja kreditne linije za mlade i žene koje su pokazale među najuspješnijim modelima samozapošljavanja. Promjene čekaju i Hrvatski zavod za zapošljavanje, a u obrazovnom sustavu će se za vrijeme studiranja omogućiti rad u praksi.