Kako je bajka zalutala u GKM-u

10_03_2016  |  Autor: Martina Melvan  |  Foto: Martina Melvan
Kako je bajka zalutala u GKM-u

Polaznici dramskog studija za djecu i mlade splitskog GKM-a izveli su, na završnom satu, predstavu Zalutala bajka, čiju su priču i kreirali zajedno s voditeljem Sinišom Novkovićem.

Polaznici dramskog studija za djecu i mlade splitskog GKM-a predstavili su pred prepunim gledalištem svoju Zalutalu bajku u nedjelju navečer, 6. ožujka. Na daskama koje život znače četrnaest mladih ljudi pokazalo je umijeće koje su stekli tijekom četiri mjeseca intenzivnog rada pod vodstvom glumca Siniše Novkovića.

Iz bajke u svijet prostitucije, mita, korupcije i kriminala

Tijekom nešto manje od sat vremena, predstava je publiku uvukla u vrtlog izmiješanih svjetova. Likovi jedne univerzalne bajke u kojoj vjenčanje hrabrog princa i divne princeze prekine zla čarobnica, spletom okolnosti završe u našem, stvarnom svijetu prostitucije, mita, korupcije i sitnog kriminala.

Humorističnim pristupom mladi polaznici, ujedno i kreatori priče, pozabavili su se nekim normama i problemima suvremenog društva izmjenjujući se u ulogama brojnih karikiranih likova koji nose priču, od princa i princeze koji govore isključivo u stihovima, preko hip hop „travaša“ iz kvarta i prostitutki s ugla, do neizbježnog pripadnika policijskih snaga.

Upoznavanje sa suštinom teatra


- Rad na predstavi trajao je od studenog, svake subote po sat i trideset minuta. Iako sam polaznicima zadao temu scena i kostur priče, samostalno su morali napisati dijaloge i kreirati dramske situacije. Na probama smo se bavili detaljima i samom suštinom dramatizacije komada – pojasnio je voditelj studija Siniša Novković, istaknuvši da inače jako potiče polaznike u usavršavanju kreativnosti.

- Glumac bez mašte nije glumac. Smatram da ih je bitno upoznati podjednako sa svime što čini suštinu teatra, a to su gluma, režija, scenografija, kostimografija, pokret, pjevanje i drugi slični elementi. Uistinu sam jako zadovoljan izvedbom, pogotovo masovnim odazivom publike i njihovim reakcijama. U planu mi je dogovoriti s vodstvom kazališta i reprizu predstave – zaključio je Novković.

U predstavi su sudjelovali i glumili: Vedrana Baričević, Vana Beširević, Tina Božiković, Vid Ćaleta, Ana Dragičević, Ivana Gilić, Mihael Jurić, Ante Knežević, Karla Leko, Roko Maleš, Antonia Maloča, Leona Sara Spetič, Dina Ružić i Andrija Trgo.