Zajedno kontra barijera!

09_06_2014 / 19:49h  |  Autor: KMaja
Zajedno kontra barijera!

Na tribini će osobe s poteškoćama u kretanju iznijeti svoja iskustva stečena na putovanjima, te pohvale i primjedbe na dostupnost pojedinih objekata u Splitu, a zatim će se prikazati film Món petit koji prati tematiku tribine.

Ovoga utorka u 18 sati u Galeriji umjetnina će se u sklopu Festivala mediteranskog filma održati tribina Zajedno kontra barijera, a u 21.30 prikazat će se nagrađivani španjolski dokumentarni film Món petit.

Na tribini će osobe s poteškoćama u kretanju iznijeti svoja iskustva stečena na putovanjima, te pohvale i primjedbe na dostupnost pojedinih objekata u Splitu, a sudjelovat će: Senka Mrkonjić, Ada Reić, Ivan Bogdanović, Eldis Mujarić i Nikola Erceg.

Film Món petit prati atipičnog svjetskog putnika koji uz djevojku i minimum materijalnih sredstava kreće na put do Novog Zelanda. Albert Casals, mladić čije je putovanje dokumentirano, savladao je mnoge prepreke, baš kao i gosti tribine.

Tribina je nastavak prošlogodišnje akcije Nema invalida u Splitu udruge Prijatelj, koja je bila organizirana u sklopu proslave Međunarodnog dana mladih.

Split nema strategiju za osobe s invaliditetom

Grad Split, usprkos tome što je 5. lipnja 2007. godine donesena Nacionalna strategija izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2007. do 2015. godine, a 09. ožujka 2009. godine i Strategija izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom u Splitsko-dalmatinskoj županiji od 2009. do 2015. godine, svoju strategiju politike prema osobama s invaliditetom – nema.

Grad Split je strategiju imao za razdoblje 2006.-2010., i lako je provjeriti do koje se mjere program realizirao.
Tako su se, između ostalog, gradski Resori obvezali do kraja 2006. osigurati besplatno dostupnost školskih objekata i prostora za izvannastavne športske i rekreacijske aktivnosti djece i mladeži, uključujući i svu djecu i mladež s invaliditetom, izraditi planove postupne prilagodbe objekata zdravstvenih i socijalnih ustanova potrebama osoba s invaliditetom, postupne prilagodbe objekata odgoja i obrazovanja (uključivo i đačkih i studentskih domova) te sportskih ustanova i objekata, postupne prilagodbe objekata kulturnih ustanova, postupne prilagodbe i opremanja tehničkim pomagalima objekata ureda i službi uprava Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije, te ureda državne uprave, ustanova i trgovačkih društava u vlasništvu Grada Splita i Županije te postupne prilagodbe ulica, trgova, šetnica, parkova, kupališta i drugih javnih prometnih površina i prostora (ukošavanje rubnjaka nogostupa, uređenje rampi, signalizacija…), sve uz navođenje rokova izvršenja planirane prilagodbe.

Istaknimo da je rok za prilagodbu javnih površina i prostora bio do kraja 2010. godine. Također, Grad se obvezao do kraja 2008. godine poduzeti potrebne radnje u svrhu opremanja željezničke postaje i autobusnih kolodvora peronskim platformama za ulazak i izlazak iz vagona, odnosno autobusa.
Tekst Strategije potražite na linku.